středa 5. února 2025

Upečeno

 ... naslano i sladko. Chačapuri jsem už kdysi pekla podle Helenky. Moc nám chutnalo a vlastně ani nevím, proč jsem na ně pozapomněla. Nedávno se nám tento gruzínský slaný koláč dvakrát připomněl v televizi, a tak jsem začala hledat recept. Chačapuri jsem upekla tentokrát trochu jinak, podle majitelky gruzínské restaurace a opět měl velký úspěch. Koláče byly vlastně čtyři menší, hodně syté. Část jsme si dali k večeři a zbytek hoši druhý den přikousli ke gulášové polévce. 



Chačapuri - gruzínský slaný koláč


125 ml mléka
100 g rozpuštěného másla
2 PL olivového oleje
1 vejce
500 g hladké mouky
1 ČL soli
půl kostičky čerstvého droždí
1 vejce na potření

Náplň klasická:
300 g balkánského sýra
300 g pevné mozzarelly (jako je třeba cihla eidamu - ne mozzarella v nálevu)

Náplň sýrová:
300 g goudy 

Náplň bramborová:
4 velké brambory uvařené a rozšťouchané
1 cibule
sůl
trochu zakysané smetany 
100 g goudy


Než domácí pekárna připravila těsto, já jsem se pustila do náplní. Sýry jsem nahrubo nastrouhala a smíchala. Uvařené brambory doměkka rozmačkala, přidala osmaženou cibulku, sýr, smetanu a lehce osolila.

Z hotového těsta jsem uválela čtyři bochánky a ty jsem rozválela na placky o průměru asi 20 cm. Těsto je nelepivé a rozvaluje se velmi lehce. Do středu placky jsem dala náplně. Já jsem měla dvě placky bramborové a dvě sýrové.
Okraje placky jsem trochu natáhla a položila do středu na náplň. Skládala jsem do takových záhybů, které vytvořily měšec. Okraje jsem spojila, ještě trochu rozválela a přesunula na plech s pečícím papírem. 







Ve středu jsem prsty udělala malou díru, aby mohla odcházet pára, potřela rozšlehaným vejcem a pekla jsem do zrůžovění na 250˚C asi 25-30 minut. V polovině pečení jsem plech otočila, aby se vše propeklo rovnoměrně. Upečené koláče jsem potřela rozpuštěným máslem. Chačapuri se podává teplé.








A jen tak mimochodem: Při marném hledání Helenčina receptu jsem narazila na koláč s kokosem a uvědomila si, že kromě Vánoc s kokosem vůbec nepeču. Okamžitě jsem to napravila a brzy se domem linula vůně kokosu.




Jablečný koláč s kokosovou posypkou


2 vejce
100 g cukru moučka (nebo Xylitolu)
150 ml oleje
1 ČL vanilkového extraktu
200 g polohrubé mouky
1 kypřící prášek do pečiva
50 ml mléka

5 jablek

Posypka:
100 g strouhaného kokosu
70 g cukru moučka

100 ml smetany alespoň 31 %


Vejce s cukrem ušlehám do světlé pěny, přidám olej, vanilku, mouku, PDP a mléko. Vše řádně prošlehám a naliji do vymazané a moukou vysypané koláčové formy. Pokladu plátky jablek (i se slupkou) a zasypu posypkou z kokosu a cukru.




Peču na 170˚C asi 40 minut, před vytažením vyzkouším špejlí. Kokos vytvoří krustičku a tu ještě za tepla rovnoměrně poliji smetanou. Nechám vychladnout a před podáváním popráším moučkovým cukrem.

 




Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře.