středa 5. února 2025

Upečeno

 ... naslano i sladko. Chačapuri jsem už kdysi pekla podle Helenky. Moc nám chutnalo a vlastně ani nevím, proč jsem na ně pozapomněla. Nedávno se nám tento gruzínský slaný koláč dvakrát připomněl v televizi, a tak jsem začala hledat recept. Chačapuri jsem upekla tentokrát trochu jinak, podle majitelky gruzínské restaurace a opět měl velký úspěch. Koláče byly vlastně čtyři menší, hodně syté. Část jsme si dali k večeři a zbytek hoši druhý den přikousli ke gulášové polévce. 



Chačapuri - gruzínský slaný koláč


125 ml mléka
100 g rozpuštěného másla
2 PL olivového oleje
1 vejce
500 g hladké mouky
1 ČL soli
půl kostičky čerstvého droždí
1 vejce na potření

Náplň klasická:
300 g balkánského sýra
300 g pevné mozzarelly (jako je třeba cihla eidamu - ne mozzarella v nálevu)

Náplň sýrová:
300 g goudy 

Náplň bramborová:
4 velké brambory uvařené a rozšťouchané
1 cibule
sůl
trochu zakysané smetany 
100 g goudy


Než domácí pekárna připravila těsto, já jsem se pustila do náplní. Sýry jsem nahrubo nastrouhala a smíchala. Uvařené brambory doměkka rozmačkala, přidala osmaženou cibulku, sýr, smetanu a lehce osolila.

Z hotového těsta jsem uválela čtyři bochánky a ty jsem rozválela na placky o průměru asi 20 cm. Těsto je nelepivé a rozvaluje se velmi lehce. Do středu placky jsem dala náplně. Já jsem měla dvě placky bramborové a dvě sýrové.
Okraje placky jsem trochu natáhla a položila do středu na náplň. Skládala jsem do takových záhybů, které vytvořily měšec. Okraje jsem spojila, ještě trochu rozválela a přesunula na plech s pečícím papírem. 







Ve středu jsem prsty udělala malou díru, aby mohla odcházet pára, potřela rozšlehaným vejcem a pekla jsem do zrůžovění na 250˚C asi 25-30 minut. V polovině pečení jsem plech otočila, aby se vše propeklo rovnoměrně. Upečené koláče jsem potřela rozpuštěným máslem. Chačapuri se podává teplé.








A jen tak mimochodem: Při marném hledání Helenčina receptu jsem narazila na koláč s kokosem a uvědomila si, že kromě Vánoc s kokosem vůbec nepeču. Okamžitě jsem to napravila a brzy se domem linula vůně kokosu.




Jablečný koláč s kokosovou posypkou


2 vejce
100 g cukru moučka (nebo Xylitolu)
150 ml oleje
1 ČL vanilkového extraktu
200 g polohrubé mouky
1 kypřící prášek do pečiva
50 ml mléka

5 jablek

Posypka:
100 g strouhaného kokosu
70 g cukru moučka

100 ml smetany alespoň 31 %


Vejce s cukrem ušlehám do světlé pěny, přidám olej, vanilku, mouku, PDP a mléko. Vše řádně prošlehám a naliji do vymazané a moukou vysypané koláčové formy. Pokladu plátky jablek (i se slupkou) a zasypu posypkou z kokosu a cukru.




Peču na 170˚C asi 40 minut, před vytažením vyzkouším špejlí. Kokos vytvoří krustičku a tu ještě za tepla rovnoměrně poliji smetanou. Nechám vychladnout a před podáváním popráším moučkovým cukrem.

 




26 komentářů:

  1. Jituško,další skvělé recepty.Kokos také používám pouze na vánoce.Lákají mě oba recepty,protože ráda překvapuji rodinu něčím novým.Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, děkuji za milá slova a přeji hodně úspěchu.
      Zdraví Jitka

      Vymazat
  2. Jituško, ani já jsem chačapury dlouho nepekla a až na to dojde, vyzkouším tvé recepty! Placky vypadají skvěle!
    S kokosem to mám stejně, u nás ho nikdo moc nemusí, jen moje mamka, ta ho miluje. Tak občas pro ni...
    Přeji příjemný zimní den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, na chačapuri bude asi receptů tolik, kolik je v Gruzii rodin. Je to jako u nás s koláči. Zkoušet a hledat můžeš nekonečně dlouho.
      S kokosem peču velmi málo a vlastně ani nevím proč. Děti nemusí Margotku, tak asi proto.
      Měj pěkný nový týden a ať se ti daří. Jitka

      Vymazat
  3. Jitko vy děláte tak úžasné věci! Obdivuji to. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, moc děkuji. Snažím se :o)
      Přeji pěkné únorové dny. Jitka

      Vymazat
  4. Zase parádní recepty. Už jsem si je zase vytiskla.
    Měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  5. Milá Jitko, to vypadá všechno tak výborně - ještěže jsem nebyla po upečení někde poblíž, to by na talířích bylo naprostý prázdno než bys řekla švec. ;) Jsi šikulka! Papa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vivi, děkuji za milá slova. Rozuměla by sis s naším klukem, ten taky všechno vymete :o)
      Moc nestíhám číst blogy a už vůbec komentovat, ale doženu to, čégo pioněro :o)
      Zatím tě zdravím aspoň tady. Pa Jitka

      Vymazat
  6. Opět úžasně chutný článek, Jitko 😍

    OdpovědětVymazat
  7. Jitko, musím se podívat, jestli mi kokos od Vánoc nezbyl :D (asi zbyl, protože jsem jedno cukroví s kokosem vynechala). Chačapury bych docela vyzkoušela taky, ale musím osondovat, co na to manžel ;-) a pak případně zmenšit recept, protože ty 4 kousky bychom nesnědli ani dohromady s mámou :)
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, já jsem kokos na Vánoce koupila a ani nepoužila. Teď se hodil.
      Klidně udělej z poloviční dávky, chačapuri je hodně vydatné.
      Pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  8. Slaný koláč Ch. jsem jedla už několikrát ( a moc mi chutnal) ten tvůj sladký asi vyzkouším )))
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  9. mám chuť na koláč...vypadá božsky,Sv.

    OdpovědětVymazat
  10. Oba recepty zajímavé a lákavé....hmmm, na víkend se budou hodit! ;-)
    Obdivuju jak jste činorodá....já jsem asi medvěd, protože prakticky celý leden hibernuju :-D
    Jitka z Brna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, já mám taky vždycky v pátek dilema, co budu vařit a každá inspirace je vítaná.
      Hibernovat bych taky potřebovala, ale máme největší roční fofr a nějaké odpočinky přijdou až v dubnu. Doufám.
      Zdravím a přeji pěkný únorový týden. Jitka

      Vymazat
  11. Koláč vypadá skvěle, tím bych mohla chlapce nadchnout

    OdpovědětVymazat
  12. Jituško, vypadá to skvěle a lákavě. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
  13. Oba recepty vypadají úžasně, momentálně mám větší chuť na slané chačapuri, tak ty určitě brzo vyzkouším. PS : minulý týden jsem si ke svátku upekla ten schwarzwaldský dort :-)) Hezký den, Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veroniko, doufám, že se dort povedl a chutnal vám.
      Pěkný víkend. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.