... naslano i sladko. Chačapuri jsem už kdysi pekla podle Helenky. Moc nám chutnalo a vlastně ani nevím, proč jsem na ně pozapomněla. Nedávno se nám tento gruzínský slaný koláč dvakrát připomněl v televizi, a tak jsem začala hledat recept. Chačapuri jsem upekla tentokrát trochu jinak, podle majitelky gruzínské restaurace a opět měl velký úspěch. Koláče byly vlastně čtyři menší, hodně syté. Část jsme si dali k večeři a zbytek hoši druhý den přikousli ke gulášové polévce.
Chačapuri - gruzínský slaný koláč
125 ml mléka
100 g rozpuštěného másla
100 g rozpuštěného másla
2 PL olivového oleje
1 vejce
500 g hladké mouky
1 ČL soli
půl kostičky čerstvého droždí
1 vejce na potření
Náplň klasická:
300 g balkánského sýra
300 g pevné mozzarelly (jako je třeba cihla eidamu - ne mozzarella v nálevu)
Náplň sýrová:
300 g goudy
Náplň bramborová:
4 velké brambory uvařené a rozšťouchané
1 cibule
sůl
trochu zakysané smetany
100 g goudy
Než domácí pekárna připravila těsto, já jsem se pustila do náplní. Sýry jsem nahrubo nastrouhala a smíchala. Uvařené brambory doměkka rozmačkala, přidala osmaženou cibulku, sýr, smetanu a lehce osolila.
Z hotového těsta jsem uválela čtyři bochánky a ty jsem rozválela na placky o průměru asi 20 cm. Těsto je nelepivé a rozvaluje se velmi lehce. Do středu placky jsem dala náplně. Já jsem měla dvě placky bramborové a dvě sýrové.
Okraje placky jsem trochu natáhla a položila do středu na náplň. Skládala jsem do takových záhybů, které vytvořily měšec. Okraje jsem spojila, ještě trochu rozválela a přesunula na plech s pečícím papírem.
Ve středu jsem prsty udělala malou díru, aby mohla odcházet pára, potřela rozšlehaným vejcem a pekla jsem do zrůžovění na 250˚C asi 25-30 minut. V polovině pečení jsem plech otočila, aby se vše propeklo rovnoměrně. Upečené koláče jsem potřela rozpuštěným máslem. Chačapuri se podává teplé.
A jen tak mimochodem: Při marném hledání Helenčina receptu jsem narazila na koláč s kokosem a uvědomila si, že kromě Vánoc s kokosem vůbec nepeču. Okamžitě jsem to napravila a brzy se domem linula vůně kokosu.
Jablečný koláč s kokosovou posypkou
2 vejce
100 g cukru moučka (nebo Xylitolu)
150 ml oleje
1 ČL vanilkového extraktu
200 g polohrubé mouky
1 kypřící prášek do pečiva
50 ml mléka
5 jablek
Posypka:
100 g strouhaného kokosu
70 g cukru moučka
100 ml smetany alespoň 31 %
Vejce s cukrem ušlehám do světlé pěny, přidám olej, vanilku, mouku, PDP a mléko. Vše řádně prošlehám a naliji do vymazané a moukou vysypané koláčové formy. Pokladu plátky jablek (i se slupkou) a zasypu posypkou z kokosu a cukru.
Peču na 170˚C asi 40 minut, před vytažením vyzkouším špejlí. Kokos vytvoří krustičku a tu ještě za tepla rovnoměrně poliji smetanou. Nechám vychladnout a před podáváním popráším moučkovým cukrem.
Jituško,další skvělé recepty.Kokos také používám pouze na vánoce.Lákají mě oba recepty,protože ráda překvapuji rodinu něčím novým.Hezký den
OdpovědětVymazatJituško, děkuji za milá slova a přeji hodně úspěchu.
VymazatZdraví Jitka
Jituško, ani já jsem chačapury dlouho nepekla a až na to dojde, vyzkouším tvé recepty! Placky vypadají skvěle!
OdpovědětVymazatS kokosem to mám stejně, u nás ho nikdo moc nemusí, jen moje mamka, ta ho miluje. Tak občas pro ni...
Přeji příjemný zimní den. Helena
Helenko, na chačapuri bude asi receptů tolik, kolik je v Gruzii rodin. Je to jako u nás s koláči. Zkoušet a hledat můžeš nekonečně dlouho.
VymazatS kokosem peču velmi málo a vlastně ani nevím proč. Děti nemusí Margotku, tak asi proto.
Měj pěkný nový týden a ať se ti daří. Jitka
Jitko vy děláte tak úžasné věci! Obdivuji to. Zdraví Iwka
OdpovědětVymazatIwko, moc děkuji. Snažím se :o)
VymazatPřeji pěkné únorové dny. Jitka
Zase parádní recepty. Už jsem si je zase vytiskla.
OdpovědětVymazatMěj se hezky !
Hanka
Hani, tak ať se ti podaří a chutná.
VymazatZdraví Jitka
Milá Jitko, to vypadá všechno tak výborně - ještěže jsem nebyla po upečení někde poblíž, to by na talířích bylo naprostý prázdno než bys řekla švec. ;) Jsi šikulka! Papa
OdpovědětVymazatVivi, děkuji za milá slova. Rozuměla by sis s naším klukem, ten taky všechno vymete :o)
VymazatMoc nestíhám číst blogy a už vůbec komentovat, ale doženu to, čégo pioněro :o)
Zatím tě zdravím aspoň tady. Pa Jitka
Opět úžasně chutný článek, Jitko 😍
OdpovědětVymazatŠárko, děkuji a přeji pěkný nový týden. Jitka
VymazatJitko, musím se podívat, jestli mi kokos od Vánoc nezbyl :D (asi zbyl, protože jsem jedno cukroví s kokosem vynechala). Chačapury bych docela vyzkoušela taky, ale musím osondovat, co na to manžel ;-) a pak případně zmenšit recept, protože ty 4 kousky bychom nesnědli ani dohromady s mámou :)
OdpovědětVymazatHezký den
Stáňo, já jsem kokos na Vánoce koupila a ani nepoužila. Teď se hodil.
VymazatKlidně udělej z poloviční dávky, chačapuri je hodně vydatné.
Pěkný večer. Jitka
Slaný koláč Ch. jsem jedla už několikrát ( a moc mi chutnal) ten tvůj sladký asi vyzkouším )))
OdpovědětVymazatEva http://es-ideas.blogspot.com/
Evi, tak ať ti chutná.
VymazatZdraví Jitka
mám chuť na koláč...vypadá božsky,Sv.
OdpovědětVymazatDěkuji a zdravím. Jitka
VymazatOba recepty zajímavé a lákavé....hmmm, na víkend se budou hodit! ;-)
OdpovědětVymazatObdivuju jak jste činorodá....já jsem asi medvěd, protože prakticky celý leden hibernuju :-D
Jitka z Brna
Jitko, já mám taky vždycky v pátek dilema, co budu vařit a každá inspirace je vítaná.
VymazatHibernovat bych taky potřebovala, ale máme největší roční fofr a nějaké odpočinky přijdou až v dubnu. Doufám.
Zdravím a přeji pěkný únorový týden. Jitka
Koláč vypadá skvěle, tím bych mohla chlapce nadchnout
OdpovědětVymazatU nás nadšeně slupli všechno :o)
VymazatZdravím. J.
Jituško, vypadá to skvěle a lákavě. Měj pohodové dny.
OdpovědětVymazatMarti, děkuji a posílám pozdrav. JItka
VymazatOba recepty vypadají úžasně, momentálně mám větší chuť na slané chačapuri, tak ty určitě brzo vyzkouším. PS : minulý týden jsem si ke svátku upekla ten schwarzwaldský dort :-)) Hezký den, Veronika
OdpovědětVymazatVeroniko, doufám, že se dort povedl a chutnal vám.
VymazatPěkný víkend. Jitka