čtvrtek 20. února 2025

Pro vítanou návštěvu

Dnešní recepty potěší návštěvu i rodinu, když chci připravit něco nenáročného, ale neobvyklého a samozřejmě dobrého. Recept na rohlíčky mám od mé kancelářské spolubojovnice Jany. Peče je z těsta na pizzu s česnekovou náplní. Já jsem z poloviny těsta upekla česnekové rohlíčky podle Jany a k druhé polovině jsem se nechala inspirovat Itálií. A pokud máte chuť víc na sladké, taky se něco najde.  

 

 


 

Pizza rohlíčky

 

Těsto: 

300 ml vody

2 PL olivového oleje

500 g hladké mouky

1 ČL soli

½ ČL cukru

půl kostičky čerstvého droždí

 

Česneková náplň:

3 stroužky prolisovaného česneku

voda

sůl

100 g nastrouhaného sýra (eidam, gouda, …)


Pizza náplň:

100 ml rajčatové omáčky

100 g nastrouhaného sýra (parmezán, eidam, gouda, …)

Na dokončení: 1 vejce, oregano, sezam, …

 

Do misky dám vlažnou vodu, cukr, droždí a nechám vzejít kvásek. Přidám zbylé přísady a vypracuji nelepivé, hladké těsto. Přikryté nechám asi hodinu vykynout. Nebo celou přípravu svěřím domácí pekárně.

Hotové těsto na pomoučeném vále propracuji a rozdělím na čtyři bochánky. Každý vyválím na placku o průměru asi 20-25 cm a třemi řezy rozdělím na šest trojúhelníků. Ty potřu buď omáčkou na pizzu nebo česnekovou vodou a obě varianty posypu strouhaným sýrem. Rohlíček smotám, přenesu na plech s pečícím papírem a upravím do zahnutého tvaru.








Nechám 20 minut přikryté kynout a pak potřu rozšlehaným vajíčkem. Pizzové posypu oreganem, česnekové sezamem a zbytkem sýru.  Peču asi 20 minut na 220 °C do zrůžovění. Jak dlouho vydrží jsem neměla možnost vyzkoušet. Snědly se na posezení.

 






A jen tak mimochodem: Krtkův dort jsem často pekla dětem k svátku, ale na několik let u nás upadl v zapomnění. Tentokrát jsem připravila jeho jednoduchou variantu do skleničky. Pokud vám z víkendu zbydou 3-4 muffiny, ani korpus péct nemusíte a příprava bude ještě rychlejší a jednodušší. Do krtkáče patří banány, jenže dva ze tří kusů z ledničky „záhadně“ zmizely, a tak mně nezbylo než vzít za vděk jahodami.  


 



Krtkův dort do skleničky

 

Korpus:

2 vejce

230 ml zakysané smetany

120 ml mléka

90 g rozpuštěného másla

100 g krupicového cukru

220 g hladké mouky

30 g práškového kakaa

1 kypřící prášek do pečiva


Krém:

250 ml mléka

1 vanilkový pudink

2 PL krupicového cukru

250 g tvarohu ve vaničce

200 g zakysané smetany

1 PL vanilkového cukru

250 ml smetany na šlehání

100 g nahrubo nastrouhané čokolády


Na dokončení:

3 banány

 

Nejprve připravím korpus. Prošlehám vejce s mlékem, cukrem, zakysanou smetanou, a nakonec i rozpuštěným vychladlým máslem. Vmíchám mouku, kakao a PDP. Dám péct v menším plechu s pečícím papírem. Peču na 180 °C asi 25 minut a nechám vychládnout.

Na přípravu krému uvařím z mléka, cukru a pudinkového prášku vanilkový pudink, který nechám vychladit. Pak jej prošlehám s tvarohem, zakysanou smetanou a vanilkovým cukrem. Nakonec lehce vmíchám ušlehanou šlehačku a strouhanou čokoládu. Část čokolády si můžete nechat na ozdobení.

A jde se kompletovat. Do skleniček dám rozdrobený korpus (nebo rozdrobím zbylé muffiny), který pokryji krémem, na něj přijdou kousky pokrájeného banánu a opakuji. Končím vrstvou krému, který zdobím drobečky korpusu, kousky čokolády a banánu - nebo jahodami a čokoládovými trubičkami. Nechám vychladit v ledničce alespoň dvě hodiny.

 




18 komentářů:

  1. Vyzkouším; díky za recepty.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  2. Jitko, zdravím moc. To je krása a voní to až k nám. Tak pěkný víkend přeju. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, moc děkuji za návštěvu i milý komentář.
      Mějte klidný zbytek února. Zdraví Jitka

      Vymazat
  3. Jitko, slané rohlíky vypadají moc dobře, zajímavý tip. Vrstvený pohár občas dělám, naposledy to byla nouzovka, když se mi úplně základ na roládu nějak záhadně přilepil na pečicí papír, takže jsem ho těsto potrhala při jeho sundavání. Tak jsem ho právě rozdrobila do skleniček ;-)
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, poháry v různých variantách jsou bezva rychlovka a je to nenáročné. Zvládnou to i děti. K likvidaci toho, co se právě moc nepovedlo je to ideální.
      Měj pěkný nedělní večer. Jitka

      Vymazat
  4. Jituško, ráda věřím, že ti tyhle rohlíčky mizely pod rukama - ráda je upeču a už teď vím, že to u nás bude stejné :o)
    Podobnými poháry u nás taky nikdo nepohrdne.
    Děkuji za skvělou inspiraci a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, rohlíčky, stejně jakákoliv varianta pizzy, jde u nás na dračku :o) A největší úspěch má ta pravá pardubická :o) se sýrovým okrajem.
      Tak ať vám rohlíčky chutnají.
      Pěkný večer i nový týden ti přeji. Jitka

      Vymazat
  5. To je zase dobrot.Já dělám česnekové kynuté rohlíčky a tyhle jsou podobné,ale s náplní.Určitě vyzkouším.Krtkův dort byl u nás hodně oblíbený u vnoučat.Tvoje varianta se mi líbí.
    Jituško,hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, děkuji za komentář a jestli se pustíš do pečení, tak držím palce, aby se vše povedlo a chutnalo.
      Zdraví Jitka

      Vymazat
  6. Dobroty na slano i na sladko. Rohlíčky přímo volají abych si recept vytiskla.
    Pěkný den a pohodový víkend, Jitko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, děkuji za milý komentář a přeji ti klidný nedělní večer.
      Jitka

      Vymazat
  7. Rohlíčky vypadají úžasně, mňam 🥰 A dezert je taky dokonalý 🙂

    OdpovědětVymazat
  8. Opět super recepty, slané rohlíčky ráda vyzkouším, děkuji za recept :-) Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veroniko, rádo se stalo.
      Mějte pěkný nedělní večer. Jitka

      Vymazat
  9. Zase krásná inspirace, už jsem toho u vás odkoukala hodně i když pokaždé nekomentuji. Mějte se moc hezky. Eva z Ostravy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, děkuji za návštěvu i milý komentář.
      Těší mne, když můžu čtenáře blogu inspirovat a pečení se povede.
      Mějte pohodový zbytek února. Zdraví Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.