pondělí 17. února 2025

Nedělní oběd

Dnes vás pozvu na nedělní oběd, ale klidně se může podávat i během týdne. Snadnou a rychlou přípravu vítám vždy a pokud je zakončena chutným výsledkem, o recept se ráda podělím.



Kuře v marinádě


6 kuřecích stehen (množství si upravte podle počtu osob), lze použít i kuřecí prsa, stehenní řízky apod.
půl hrnku vody nebo vývaru

Marináda:
1 cibule nadrobno pokrájená 
3 stroužky česneku prolisované
2 PL sójové omáčky
4 PL kečupu
1 PL medu
2 PL hořčice (plnotučné)
4 PL oleje
1 PL sladké mleté papriky

Všechny přísady na marinádu vložím do hlubokého pekáče a dobře promíchám. Přidám kuřecí maso a v marinádě je dobře obalím. Nechám přes noc marinovat v ledničce, ale když to nestihnu, tak jen podliji půl hrnkem vody či vývarem, přiklopím poklicí a hned dám do trouby, kterou jsem předehřála na 200˚C. Hned po vložení do trouby snížím teplotu na 160˚C. Peču do měkka, ke konci dopékám odkryté bez poklice.







A jen tak mimochodem: Mamka a její kamarádka mě ještě v únoru zásobují uskladněnými dýněmi. Z každé návštěvy si přivezu hokaido nebo máslovou dýni. Tentokrát jsem ke kuřecím stehnům připravila přílohu dle vlastního receptu. Je to jednoduchá a moc dobrá příloha. Pokud doplníte bylinkami a třeba sýrem, maso ani není nutné.  

Dýňovo - bramborové špecle


300 g dýně hokaido
200 g brambor
1 vejce
300 g hrubé mouky (nebo na půl s polohrubou)
1/2 ČL soli  

Dýni neloupu, jen zbavím jádřince, nakrájím na větší kostky. Brambory oloupu, také nakrájím na kostky a spolu s dýní uvařím ve vodě do měkka. 

Sliji vodu a rozmixuji do hladké řidší kaše. Dobře se to dělá v sekacím chopperu. Přeliji do mísy, přidám vejce, mouku, sůl a vymíchám hladké těsto. Mouku přisypávám postupně a množství si upravuji podle konzistence. Nemělo by být řídké, ale ani pevné. Prostě něco mezi tím. 

Do většího hrnce dám vařit vodu, osolím ji a jakmile začne vařit, přes cedník s kulatými otvory (na noky nebo halušky) a pomocí stěrky protláčím těsto do vody. Špecle jsou uvařené během minuty. 

Děrovanou naběračkou je přenesu do mísy a promíchám s rozpuštěným máslem, aby se neslepily. Já jsem je promíchala se šťávou z kuřete a to byla teprve dobrota.   





14 komentářů:

  1. Recept na kuře určitě vyzkouším, protože kolikrát už nevím, jak ho trochu jinak připravit. Špecle vypadají taky dobře, takže se budu inspirovat 🙂😍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, přesně... taky mám někdy občas, že jedu pět, šest receptů stále dokola. Inspiraci se nebráním.
      Měj pěkné odpoledne. Jitka

      Vymazat
  2. Jituško, nevím, co bych ochutnala raději - maso nebo špecle? Asi všechno dohromady, tak, jak si to servírovala. Na takovém obědě bych si opravdu pochutnala.
    Přeji klidný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, taky nedovedu říct, co bylo lepší. Společně to dobře ladilo.
      Přeji ti klidné odpoledne.
      Zdraví Jitka

      Vymazat
  3. Špecle dělám a s dýní bych mohla vyzkoušet.Na maso moc nejsem,ale manžel by určitě změnu ocenil.
    Jituško,hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, já špecle taky občes dělám. Většinou, když dojdou těstoviny :o) Ale jen obyčejné z mouky. Tyto dýňové nám moc chutnaly.
      Měj se hezky. Jitka

      Vymazat
  4. Tento recept vyšel kdysi v časopise Albert jako krkovička podle Alberta, od té doby dělám s vepřovým i drůbežím masem a vždy je to dobrota. Špecle vyzkouším, díky za tip. Eva z Ostravy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Evo, časopis Albert míval velmi dobré recepty. Šéfredaktorku dělala Dita P. Teď jsem se k němu už dlouho nedostala, tak nevím. Krkovička by byla dobrá změna.
      Špecle vyzkoušejte, je to prima změna.
      Přeji pěkné odpoledne. Jitka

      Vymazat
  5. Talíř bych doslova vylízala. Špecle zkusím.
    Pěkné dny, Jitko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, tak to už jsem dlouho nezažila :o)
      Vyzkoušej, je to jednoduché.
      Pěkné odpoledne ti přeji. Jitka

      Vymazat
  6. Jitko, oba recepty - na špecle i kuře jsou zajímavé. Díky za inspiraci a hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, rádo se stalo. Doufám, že bude vše chutnat.
      Měj klidný zbytek dne. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.