Dnes vás pozvu na nedělní oběd, ale klidně se může podávat i během týdne. Snadnou a rychlou přípravu vítám vždy a pokud je zakončena chutným výsledkem, o recept se ráda podělím.
Kuře v marinádě
6 kuřecích stehen (množství si upravte podle počtu osob), lze použít i kuřecí prsa, stehenní řízky apod.
půl hrnku vody nebo vývaru
Marináda:
1 cibule nadrobno pokrájená
3 stroužky česneku prolisované
2 PL sójové omáčky
4 PL kečupu
1 PL medu
2 PL hořčice (plnotučné)
4 PL oleje
1 PL sladké mleté papriky
Všechny přísady na marinádu vložím do hlubokého pekáče a dobře promíchám. Přidám kuřecí maso a v marinádě je dobře obalím. Nechám přes noc marinovat v ledničce, ale když to nestihnu, tak jen podliji půl hrnkem vody či vývarem, přiklopím poklicí a hned dám do trouby, kterou jsem předehřála na 200˚C. Hned po vložení do trouby snížím teplotu na 160˚C. Peču do měkka, ke konci dopékám odkryté bez poklice.
A jen tak mimochodem: Mamka a její kamarádka mě ještě v únoru zásobují uskladněnými dýněmi. Z každé návštěvy si přivezu hokaido nebo máslovou dýni. Tentokrát jsem ke kuřecím stehnům připravila přílohu dle vlastního receptu. Je to jednoduchá a moc dobrá příloha. Pokud doplníte bylinkami a třeba sýrem, maso ani není nutné.
Dýňovo - bramborové špecle
300 g dýně hokaido
200 g brambor
1 vejce
300 g hrubé mouky (nebo na půl s polohrubou)
1/2 ČL soli
Dýni neloupu, jen zbavím jádřince, nakrájím na větší kostky. Brambory oloupu, také nakrájím na kostky a spolu s dýní uvařím ve vodě do měkka.
Sliji vodu a rozmixuji do hladké řidší kaše. Dobře se to dělá v sekacím chopperu. Přeliji do mísy, přidám vejce, mouku, sůl a vymíchám hladké těsto. Mouku přisypávám postupně a množství si upravuji podle konzistence. Nemělo by být řídké, ale ani pevné. Prostě něco mezi tím.
Do většího hrnce dám vařit vodu, osolím ji a jakmile začne vařit, přes cedník s kulatými otvory (na noky nebo halušky) a pomocí stěrky protláčím těsto do vody. Špecle jsou uvařené během minuty.
Děrovanou naběračkou je přenesu do mísy a promíchám s rozpuštěným máslem, aby se neslepily. Já jsem je promíchala se šťávou z kuřete a to byla teprve dobrota.
recept je lákavý....Sv.
OdpovědětVymazatDěkuji, Světlanko. Jitka
VymazatRecept na kuře určitě vyzkouším, protože kolikrát už nevím, jak ho trochu jinak připravit. Špecle vypadají taky dobře, takže se budu inspirovat 🙂😍
OdpovědětVymazatŠárko, přesně... taky mám někdy občas, že jedu pět, šest receptů stále dokola. Inspiraci se nebráním.
VymazatMěj pěkné odpoledne. Jitka
Jituško, nevím, co bych ochutnala raději - maso nebo špecle? Asi všechno dohromady, tak, jak si to servírovala. Na takovém obědě bych si opravdu pochutnala.
OdpovědětVymazatPřeji klidný den. Helena
Helenko, taky nedovedu říct, co bylo lepší. Společně to dobře ladilo.
VymazatPřeji ti klidné odpoledne.
Zdraví Jitka
Špecle dělám a s dýní bych mohla vyzkoušet.Na maso moc nejsem,ale manžel by určitě změnu ocenil.
OdpovědětVymazatJituško,hezký den
Jituško, já špecle taky občes dělám. Většinou, když dojdou těstoviny :o) Ale jen obyčejné z mouky. Tyto dýňové nám moc chutnaly.
VymazatMěj se hezky. Jitka
Tento recept vyšel kdysi v časopise Albert jako krkovička podle Alberta, od té doby dělám s vepřovým i drůbežím masem a vždy je to dobrota. Špecle vyzkouším, díky za tip. Eva z Ostravy
OdpovědětVymazatMilá Evo, časopis Albert míval velmi dobré recepty. Šéfredaktorku dělala Dita P. Teď jsem se k němu už dlouho nedostala, tak nevím. Krkovička by byla dobrá změna.
VymazatŠpecle vyzkoušejte, je to prima změna.
Přeji pěkné odpoledne. Jitka
Talíř bych doslova vylízala. Špecle zkusím.
OdpovědětVymazatPěkné dny, Jitko !
Hanka
Hani, tak to už jsem dlouho nezažila :o)
VymazatVyzkoušej, je to jednoduché.
Pěkné odpoledne ti přeji. Jitka
Jitko, oba recepty - na špecle i kuře jsou zajímavé. Díky za inspiraci a hezký den
OdpovědětVymazatStáňo, rádo se stalo. Doufám, že bude vše chutnat.
VymazatMěj klidný zbytek dne. Jitka