neděle 23. února 2025

Tiramisu nebo Pavlova?

Nějak jsem se nemohla rozhodnout, jestli k svátečnímu obědu upeču Pavlovu nebo Tiramisu. Oba moučníky jsou v naší Top pětce a volba to není jednoduchá. Vyřešila jsem to jako chytrá horákyně 😊 a upekla jsem dort na půl Pavlova a na půl Tiramisu. A určitě ne naposled... 




Dort Tiramisu - Pavlova


Korpusy:
na 1 bílek (asi 30 g)
50 g krupicového cukru

Já jsem měla osm bílků a upekla jsem tři placky. Na dort jsem použila dvě a z třetí byl půldort pro kolegyně do práce. Dort může mít tři placky, ale bude dost vysoký. Úplně stačí dvě placky z třeba 6 bílků.

Krém:
250 g mascarpone
250 ml smetany 33%
25 g moučkového cukru (já jsem dala Xylitol)
1 ČL vanilkového extraktu

Na dokončení:
1 balíček dlouhých piškotů
150 ml mléka
1 ČL rozpustné kávy
kapka Tuzemáku
kakao na posypání
ovoce na ozdobení  


Bílky dám do mísy, přidám špetku soli a šlehám na nejvyšší otáčky. Jakmile se začne tvořit sníh, přidám na 3x cukr a šlehám tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí a sníh je tak pevný, že se na metle tvoří pevné špičky.

Množství sněhu si rozdělím na tolik částí, kolik chci mít placek. Velký plech lehce navlhčím, "přilepím" na něj pečící papír, na který jsem si obkreslila podle misky/talířku kruh a vnitřek kruhu naplním sněhem. Uhladím povrch a jde se do trouby. Troubu vyhřeji na 120°C horkovzduch. Vložím 2-3 plechy a snížím teplotu na 90°C. Peču 2 hodiny, potom vypnu troubu a při pootevřených dvířkách nechám korpusy asi hodinu chladnout.

Než korpusy vychladnou, připravím si kávu a krém. Svařím mléko, rozpustím v něm kávu, kapnu trošku Tuzemáku a nechám vychladit. Na krém v míse prošlehám mascarpone, smetanu, cukr a vanilkový extrakt do tuhého krému.


A jde se na to...


Z korpusu sloupnu papír a položím na tác. 




Na korpus nanesu krém, pokladu piškoty namočené v kávě a opět potřu krémem.




Přikryji druhým korpusem, potřu krémem a přes cedník posypu kakaem. Může se nechat už tak, ale pro slavnostnější variantu ještě sáčkem se zdobící špičkou nanesu zbytek krému po obvodu dortu. Ozdobím půlkami piškotů, jahod a pocákám čokoládou.  







A jen tak mimochodem: K jaké příležitosti jsem dort pekla, se určitě rozepíšu někdy příště.


24 komentářů:

  1. Jituško, tak ten tedy je! Určitě se budu co nevidět opičit, i u nás to jsou top dezerty, takže takhle fúze bude jen a jen vítaná!
    A mimochodem - rohlíčky jsem dnes pekla, aby měly (myslím děti :o)) něco k večeři. Část padla už před obědem, část už je v Praze. My si nechali s mužem na ochutnání :o) jsou skvělé! A kdyby na nás náhodou nezbylo, pizza Rebus to jistí :o)
    Přeji příjemný večer a zítra krásné pondělí! Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, tak to jsem moc ráda, že se ti rohlíčky povedly a chutnaly vám. I já balím dobroty do krabiček a posílám s dětmi nebo po rodině. Mamka to moc ocení, už nic nepeče. Sice si může koupit, ale domácí je domácí. Je to fajn změna.
      Měj pěkný konec února. Jitka

      Vymazat
  2. Já nedočetla poslední větu - tak všechno nej! Ze srdce, H.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý večer milá paní Jitko, nejprve všechno nej... (ať už je to k čemukoli :-) )
    A hned pak smekám nad dortem, to je krása a určitě dobrota. Ale ač podle Vašich receptů vařím a peču moc ráda, o tohle se pokoušet nebudu....To je nad mé síly i když Vy popisujete postup jako takovou drobnou prácičku. Kdo umí, ten umí!
    Ať se Vám v příštím týdnu daří a vše je ve zdraví a pohodě. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, děkuji za milé přání. Do dortu se klidně pusťte, není to vůbec náročné. Dobrota je to lahodná. Chutnalo všem doma i v práci :o)
      Děkuji za komentář a přeji pěkný únorový týden. Jitka

      Vymazat
  4. Pěkná inovace, Jitko a vypadá skvostne 😍

    OdpovědětVymazat
  5. Jitko, zajímavá fúze a navíc vypadá nádherně. Tuším, že dort byl na nějakou oslavu, tipuji tvé narozeniny - takže všechno nejlepší.
    A taky samozřejmě hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, ano byl na narozeniny, trefila jsi se přesně :o)
      Díky a měj klidný pracovní den.
      Jitka

      Vymazat
  6. Mám ráda oba dorty.Vyřešila jsi to perfektně.Po ránu vidět takové dobroty je pro mě dost těžké.Snídám pravidelně ovesnou kaši.Dort je úžasný
    Jituško,hezký začátek nového týdne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, dort je křehký, musí se podávat hned po sestavení. Takže v tvém případě ráno :o)
      Děkuji a měj se hezky. Jitka

      Vymazat
  7. Tak tohle je už opravdu top pečení pro zkušené, pale nahoru!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, přesně naopak. Je to takové patlala - matlala. Klidně se do toho pusť :o)
      Zdravím Jitka

      Vymazat
  8. Tak toto je něco. To je tzv. nebe v hubě ! Jestli se o takový dort pokusím nevím, ale budu si pamatovat, že recept je u Tebe na blogu.
    Měj pěkné dny, Jitko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  9. Zajímavý nápad, já bych to udělala bez piškotů jen s tím krémem....ono je to už tak dost sladké a ty cukrářské piškoty ještě na sladkosti přidají.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tímto krémem bez piškotů dělám klasickou velkou Cappuccino Pavlovu. Cukr je jen v korpusech, krém je sladký jen lehce a sladkost piškotů srazí káva. Já přeslazené dezerty nemusím a toto mně přišlo sladké tak akorát.

      Vymazat
  10. Super nápad, bílků mám v lednici plný hrnek, pekla jsem mandlové šneky podle Helenka a ještě koblihy, všude jen žloutky…. Tak se těším, že to vyzkouším Tomášovi k svátku

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, jsem na tom stejně. Krabiček s bílky mám plný mrazák a musí se to spotřebovat.
      Tak ať se ti vše povede. Zdraví Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.