Nějak jsem se nemohla rozhodnout, jestli k svátečnímu obědu upeču Pavlovu nebo Tiramisu. Oba moučníky jsou v naší Top pětce a volba to není jednoduchá. Vyřešila jsem to jako chytrá horákyně 😊 a upekla jsem dort na půl Pavlova a na půl Tiramisu. A určitě ne naposled...
Dort Tiramisu - Pavlova
na 1 bílek (asi 30 g)
50 g krupicového cukru
Já jsem měla osm bílků a upekla jsem tři placky. Na dort jsem použila dvě a z třetí byl půldort pro kolegyně do práce. Dort může mít tři placky, ale bude dost vysoký. Úplně stačí dvě placky z třeba 6 bílků.
250 g mascarpone
250 ml smetany 33%
Bílky dám do mísy, přidám špetku soli a šlehám na nejvyšší otáčky. Jakmile se začne tvořit sníh, přidám na 3x cukr a šlehám tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí a sníh je tak pevný, že se na metle tvoří pevné špičky.
Množství sněhu si rozdělím na tolik částí, kolik chci mít placek. Velký plech lehce navlhčím, "přilepím" na něj pečící papír, na který jsem si obkreslila podle misky/talířku kruh a vnitřek kruhu naplním sněhem. Uhladím povrch a jde se do trouby. Troubu vyhřeji na 120°C horkovzduch. Vložím 2-3 plechy a snížím teplotu na 90°C. Peču 2 hodiny, potom vypnu troubu a při pootevřených dvířkách nechám korpusy asi hodinu chladnout.
Než korpusy vychladnou, připravím si kávu a krém. Svařím mléko, rozpustím v něm kávu, kapnu trošku Tuzemáku a nechám vychladit. Na krém v míse prošlehám mascarpone, smetanu, cukr a vanilkový extrakt do tuhého krému.
![]() |
A jde se na to... |
Z korpusu sloupnu papír a položím na tác.
A jen tak mimochodem: K jaké příležitosti jsem dort pekla, se určitě rozepíšu někdy příště.
Jituško, tak ten tedy je! Určitě se budu co nevidět opičit, i u nás to jsou top dezerty, takže takhle fúze bude jen a jen vítaná!
OdpovědětVymazatA mimochodem - rohlíčky jsem dnes pekla, aby měly (myslím děti :o)) něco k večeři. Část padla už před obědem, část už je v Praze. My si nechali s mužem na ochutnání :o) jsou skvělé! A kdyby na nás náhodou nezbylo, pizza Rebus to jistí :o)
Přeji příjemný večer a zítra krásné pondělí! Pa, Helena
Helenko, tak to jsem moc ráda, že se ti rohlíčky povedly a chutnaly vám. I já balím dobroty do krabiček a posílám s dětmi nebo po rodině. Mamka to moc ocení, už nic nepeče. Sice si může koupit, ale domácí je domácí. Je to fajn změna.
VymazatMěj pěkný konec února. Jitka
Já nedočetla poslední větu - tak všechno nej! Ze srdce, H.
OdpovědětVymazatMoc děkuji 💗
VymazatDobrý večer milá paní Jitko, nejprve všechno nej... (ať už je to k čemukoli :-) )
OdpovědětVymazatA hned pak smekám nad dortem, to je krása a určitě dobrota. Ale ač podle Vašich receptů vařím a peču moc ráda, o tohle se pokoušet nebudu....To je nad mé síly i když Vy popisujete postup jako takovou drobnou prácičku. Kdo umí, ten umí!
Ať se Vám v příštím týdnu daří a vše je ve zdraví a pohodě. Eva
Evo, děkuji za milé přání. Do dortu se klidně pusťte, není to vůbec náročné. Dobrota je to lahodná. Chutnalo všem doma i v práci :o)
VymazatDěkuji za komentář a přeji pěkný únorový týden. Jitka
Pěkná inovace, Jitko a vypadá skvostne 😍
OdpovědětVymazatŠárko, děkuji a přeji pěkný den.
VymazatZdraví Jitka
Jitko, zajímavá fúze a navíc vypadá nádherně. Tuším, že dort byl na nějakou oslavu, tipuji tvé narozeniny - takže všechno nejlepší.
OdpovědětVymazatA taky samozřejmě hezký večer
Stáňo, ano byl na narozeniny, trefila jsi se přesně :o)
VymazatDíky a měj klidný pracovní den.
Jitka
Mám ráda oba dorty.Vyřešila jsi to perfektně.Po ránu vidět takové dobroty je pro mě dost těžké.Snídám pravidelně ovesnou kaši.Dort je úžasný
OdpovědětVymazatJituško,hezký začátek nového týdne
Jituško, dort je křehký, musí se podávat hned po sestavení. Takže v tvém případě ráno :o)
VymazatDěkuji a měj se hezky. Jitka
Tak tohle je už opravdu top pečení pro zkušené, pale nahoru!
OdpovědětVymazatKatko, přesně naopak. Je to takové patlala - matlala. Klidně se do toho pusť :o)
VymazatZdravím Jitka
Tak toto je něco. To je tzv. nebe v hubě ! Jestli se o takový dort pokusím nevím, ale budu si pamatovat, že recept je u Tebe na blogu.
OdpovědětVymazatMěj pěkné dny, Jitko !
Hanka
Hani, děkuji a posílám pozdrav. Jitka
Vymazatvypadá krásně...Sv.
OdpovědětVymazatSvětlanko, moc děkuji. Jitka
VymazatZajímavý nápad, já bych to udělala bez piškotů jen s tím krémem....ono je to už tak dost sladké a ty cukrářské piškoty ještě na sladkosti přidají.
OdpovědětVymazatS tímto krémem bez piškotů dělám klasickou velkou Cappuccino Pavlovu. Cukr je jen v korpusech, krém je sladký jen lehce a sladkost piškotů srazí káva. Já přeslazené dezerty nemusím a toto mně přišlo sladké tak akorát.
VymazatSuper nápad, bílků mám v lednici plný hrnek, pekla jsem mandlové šneky podle Helenka a ještě koblihy, všude jen žloutky…. Tak se těším, že to vyzkouším Tomášovi k svátku
OdpovědětVymazatEvi, jsem na tom stejně. Krabiček s bílky mám plný mrazák a musí se to spotřebovat.
VymazatTak ať se ti vše povede. Zdraví Jitka
Úžasné,👍
OdpovědětVymazatDěkuji a zdravím. J.
Vymazat