Nadýchané bramborové knedlíky plněné mozzarellou v sýrové omáčce - z domácí pekárny a trouby
Těsto:
100 g brambor
75 ml oleje
200 ml vody
350 g polohrubé mouky
půl ČL cukru
1 ČL soli
půl kostičky čerstvého droždí (asi 20 g)
K dokončení:
1 mozzarella nebo mozzarellové kuličky (místo mozzarelly jsem vyzkoušela plnit goudou a také je to dobré)
Na omáčku:
plátek másla široký asi 1 cm
1 PL hladké mouky
mléko
150 g goudy nebo eidamu
Brambory oloupu a uvařím do měkka v osolené vodě. Ještě teplé rozmixuji na kaši (bez vody) a dám do domácí pekárny. Přidám vodu, olej, mouku, cukr, sůl, droždí a zapnu program na přípravu těsta. Jakmile začne pekárna těsto zpracovávat, zkontroluji a podle potřeby přidám buď trochu vody nebo naopak mouku. Nechám vykynout.
Mozzarellu rozdělím na šest kousků.
Hotové těsto na pomoučeném vále propracuji a rozdělím je na tolik stejných částí, kolik chci mít knedlíků. Já jsem tentokrát měla 12 kousků po 125 g - z dvojité dávky.
Každý kousek prsty vytvaruji do placky, vložím do něj mozzarellu a zabalím do měšce jako buchtu. Pokládám je do vymazaného pekáče spojem dolů a nechám ještě 20 minut vykynout.
Připravím bešamel. V rendlíku rozpustím máslo, osmahnu na něm mouku a za stálého míchání přilévám mléko. Já jsem omáčku připravila asi z 3/4 litru mléka. Jakmile se mléko povaří a omáčka začne houstnout, odstavím z ohně, osolím a přidám strouhaný sýr, který se rozpustí.
Omáčkou poliji knedlíky a dám péct do trouby vyhřáté na 190°C. Peču asi 45 minut do zlatova. Podávám teplé. Pokud zbyde omáčka, poliji hotové knedlíky před podáváním.
Těsto se dá využít i na sladké koláče a jiné pečivo pečené v troubě.
A jen tak mimochodem: Než nakynulo těsto, upekla jsem rychlý italský koláč bez másla a vajec. V hlavní roli s citrónem.
Citronový koláč Limoncino
250 ml mléka
50 ml oleje (olivového nebo slunečnicového)
150 g cukru
300 g hladké mouky
1 kypřící prášek do pečiva
šťáva a kůra z jednoho citronu
V míse promíchám mléko, olej a cukr. Jakmile je cukr rozpuštěný, přidám mouku a kypřící prášek. Jako poslední přidám kůru a šťávu z (dobře omytého nebo bio) citrónu.
Těsto naliji do vymazané a vysypané koláčové formy a peču na 180°C asi 40 minut. Před vytažením vyzkouším špejlí a když se těsto nelepí, jde se ven. Nechám vychladnout, vyklopím z formy a před podáváním popráším cukrem.
Jituško, koláč se mi líbí moc, mám ráda citron v moučnících.
OdpovědětVymazatA buchty, totiž knedlíky! To je tedy pecka - úplně vidím naše Adama, mručel by slastí... No asi vyzkouším, od tebe ještě špatný recept nebyl...
Přeji příjemný den. Helena
Knedlíky pečené v troubě je pro mne novinka, ale moc dobře vypadající novinka. Vlastně obojí vypadá dobře - jedle ! Prostě Ty nás zásobuješ perfektními receptíky.
OdpovědětVymazatHezké dny !
Hanka
Jitko, recept na knedlík v troubě vypadá zajímavě, ale nevím, jestli bych doma uspěla s omáčkou - manžel nesnáší bešamel. Koláč vypadá krásně a určitě by mi chutnal, citronové věci mám obecně ráda. Díky za fajn recepty
OdpovědětVymazatmám ráda citronové koláče..Sv.
OdpovědětVymazatTo jsou zase zajímavé recepty.Hned bych k tobě chodila na stravu.Máš tu vždy samou dobrotu.
OdpovědětVymazatBuchty s bešamelem musí být dobrota.A citronový koláč ten můžu vyzkoušet.
Jituško,hezké dny
Zajímavé recepty, Jitko. Zapečené knedlíky vidím prvně a vypadají hodně chutně 🙂👍
OdpovědětVymazatTeda Jitko, ty recepty vypadají báječně! :-) Citronový koláč určitě vyzkouším, připoměl mi Babetku...nadýchaný citronový moučník, který miluje můjm muž.
OdpovědětVymazatPřeji hezký skoro-jarní víkend a zdravím z Brna.
Jitka