Třetí adventní pečení bude o jedlých dárcích. Vlastnoručně vyrobený dárek je osobní a doprovází jej pocit, že dárce jeho obstarání stálo víc, než pár kliknutí na eshop. Na výrobu čehokoliv, co bych se nestyděla darovat, moc šikovná nejsem, a tak zbývají dárky jedlé. Letos jsem pro kolegyně, rodinu a spolužáky dětí upekla mini vánoční štoly a perníkové cookies. Sáhla jsem po již osvědčených receptech, jen jsem je náležitě slavnostně upravila.
Vánoční štola do kapsy
2 žloutky
200 g krupicového cukru
200 g krupicového cukru
250 g změklého másla
1 PL citronového aroma nebo šťáva a kůra z jednoho citronu
3 PL rumu
250 g tvarohu (kostka)
500 g hladké mouky
1 kypřící prášek do pečiva
1 PL skořice
100 g rozinek
100 g kandovaného ovoce
50 g sekaných mandlí
150 g rozpuštěného másla na potření a moučkový cukr na posypání
Žloutky s cukrem ušlehám šlehačem do pěny. Postupně přidám a zašlehám změklé máslo, citronové aroma, rum a tvaroh. V druhé míse promíchám mouku, prášek do pečiva, skořici, rozinky, kandované ovoce a mandle. Do tekuté zapracuji sypkou směs napřed v míse a následně na vále. Vypracuji těsto a rozdělím je na stejných 16 kousků. Z každého kousku uválím kouličku, tu rozmáčknu a horní okraj ohnu a přimáčknu asi do dvou třetin na spodní - viz foto.
Přenesu na plech s pečícím papírem a peču na 150˚C. Já jsem pekla asi 35 minut. Po upečení nechám lehce vychladnout a pak dvakrát potřu rozpuštěným máslem a pocukruji moučkovým cukrem.
Štóla se může hned podávat, není třeba ji nechat odležet. Pokud ji chci uchovat déle, pak nejlépe v mikrotenovém sáčku, který jí zachová vláčnost.
Perníkové cookies
280 g hladké mouky
1 ČL sody
1,5 ČL kukuřičného škrobu
0,5 ČL soli
170 g rozpuštěného másla
150 g hnědého třtinového cukru
100 g bílého krupicového cukru
1 vejce
1 žloutek
2 ČL vanilkového extraktu
2 ČL perníkového koření
100 g čokolády na kousky nebo čočky
V míse smíchám mouku, sodu, škrob a sůl.
V druhé míse prošlehám máslo s oběma cukry. Přidám vejce se žloutkem a opět prošlehám. Nakonec vmíchám extrakt, suché přísady a jako poslední čokoládu.
Dám vychladit do lednice minimálně na 2 hodiny, ale klidně i do druhého dne.
Po vytažení z lednice nechám asi 10 minut stát při pokojové teplotě. Předehřeji troubu na 160˚C a nachystám si plech s pečícím papírem.
Polévkovou lžící nabírám těsto, ze kterého udělám 24 kouliček. Dám je na dva plechy 3x4 kusy.
Peču 12-14 minut. Po vytažení vypadají, že jsou nedopečené, ale to se po 10 minutách chladnutí změní. Z kouliček se stanou měkké placaté cookies.
A jen tak mimochodem: Štola nebo štóla i perník k nám přišly z Německa. Zatímco štóla znázorňovala Ježíška zabaleného v plenkách, perník díky cizokrajnému koření symbolizoval prosperitu hanzovních měst. Historie obou vánočních pochutin sahá až do 14. století a staletí prověřily jejich kvalitu. Tyto symboly Vánoc se prodávaly na adventních trzích nebo se pekly doma a často se darovaly dětem nebo potřebným. Tak proč je neupéct a nedarovat i dnes.
jedlé dárky...óóó,Sv.
OdpovědětVymazatAch ano :o)
VymazatZdraví Jitka
Jitko, máš to krásně zabalené a určitě to bude moc dobré. Díky za inspiraci na příští rok (letos už jsem jedlé dárky darovala - tentokrát jsem potřebovala rychlovku, protože mne kolegyně z bývalého oddělení pozvaly na předvánoční posezení nečekaně brzo).
OdpovědětVymazatHezký den
Stáňo, rádo se stalo, inspirace není nikdy dost.
VymazatMěj pohodový den. Jitka
Jituško, recept na malé štoly mám otevřený už několik dní a pořad na něj nedošlo. Jsou půvabné a výborné! Jsi prostě lepší! Cookies určitě vyzkouším!
OdpovědětVymazatPřeji příjemný a klidný den. Helena
Helenko, mě k tomu dokopala Magdalenka. Balíčky odvážela do Olomouce a prostě bylo potřeba něco upéct. Z této dávky peču i jednu velkou a dala by se i nakrájet, ale ty mini štoly vypadají skutečně líp.
VymazatCookies jsou naše stálice a studentkám na sváču přijdou vhod.
Měj pěkný adventní úterek. Zdraví Jitka
Úžasné pečení.Štolu mám v plánu upéct,mám recept od sestry,tak porovnám.Cookies by bylo akorát pro manžela ,protože si je pořád kupuje.
OdpovědětVymazatJituško,hezký začátek nového týdne
Jituško, já peču roky tuto tvarohovou a je výborná hned k jídlu, není potřeba ji nechat změknout. Cookies pečeme často, děti je mají rády a už si je umí upéct samy. Hlavně vím, co v nich je, na rozdíl těch z obchodu, často přeslazených.
VymazatMěj se moc hezky. Jitka
Zase inspirativní recepty. Vůbec nejsou k zahození takové jedlé dárečky.
OdpovědětVymazatMěj hezké dny, Jitko !
Hanka
Hani, ano je to bez lítání po obchodech a osobní dárek.
VymazatMěj pěkný adventní čas. Jitka
Jéééé jedlééé dárky. Obdiv))) Eva
OdpovědětVymazatEvi, děkuji a zdravím. Jitka
Vymazat