neděle 15. prosince 2024

Třetí adventní pečení

Třetí adventní pečení bude o jedlých dárcích. Vlastnoručně vyrobený dárek je osobní a doprovází jej pocit, že dárce jeho obstarání stálo víc, než pár kliknutí na eshop. Na výrobu čehokoliv, co bych se nestyděla darovat, moc šikovná nejsem, a tak zbývají dárky jedlé. Letos jsem pro kolegyně, rodinu a spolužáky dětí upekla mini vánoční štoly a perníkové cookies. Sáhla jsem po již osvědčených receptech, jen jsem je náležitě slavnostně upravila.


 


Vánoční štola do kapsy


2 žloutky
200 g krupicového cukru
250 g změklého másla
1 PL citronového aroma nebo šťáva a kůra z jednoho citronu
3 PL rumu
250 g tvarohu (kostka)
500 g hladké mouky 
1 kypřící prášek do pečiva
1 PL skořice
100 g rozinek
100 g kandovaného ovoce 
50 g sekaných mandlí 

150 g rozpuštěného másla na potření a moučkový cukr na posypání

Žloutky s cukrem ušlehám šlehačem do pěny. Postupně přidám a zašlehám změklé máslo, citronové aroma, rum a tvaroh. V druhé míse promíchám mouku, prášek do pečiva, skořici, rozinky, kandované ovoce a mandle. Do tekuté zapracuji sypkou směs napřed v míse a následně na vále. Vypracuji těsto a rozdělím je na stejných 16 kousků. Z každého kousku uválím kouličku, tu rozmáčknu a horní okraj ohnu a přimáčknu asi do dvou třetin na spodní - viz foto. 







Přenesu na plech s pečícím papírem a peču na 150˚C. Já jsem pekla asi 35 minut. Po upečení nechám lehce vychladnout a pak dvakrát potřu rozpuštěným máslem a pocukruji moučkovým cukrem. 

Štóla se může hned podávat, není třeba ji nechat odležet. Pokud ji chci uchovat déle, pak nejlépe v mikrotenovém sáčku, který jí zachová vláčnost.  








Perníkové cookies


280 g hladké mouky
1 ČL sody
1,5 ČL kukuřičného škrobu
0,5 ČL soli
170 g rozpuštěného másla
150 g hnědého třtinového cukru
100 g bílého krupicového cukru
1 vejce
1 žloutek
2 ČL vanilkového extraktu
2 ČL perníkového koření
100 g čokolády na kousky nebo čočky 

V míse smíchám mouku, sodu, škrob a sůl.

V druhé míse prošlehám máslo s oběma cukry. Přidám vejce se žloutkem a opět prošlehám. Nakonec vmíchám extrakt, suché přísady a jako poslední čokoládu.

Dám vychladit do lednice minimálně na 2 hodiny, ale klidně i do druhého dne. 
Po vytažení z lednice nechám asi 10 minut stát při pokojové teplotě. Předehřeji troubu na 160˚C a nachystám si plech s pečícím papírem.

Polévkovou lžící nabírám těsto, ze kterého udělám 24 kouliček. Dám je na dva plechy 3x4 kusy. 




Peču 12-14 minut. Po vytažení vypadají, že jsou nedopečené, ale to se po 10 minutách chladnutí změní. Z kouliček se stanou měkké placaté cookies.









A jen tak mimochodem: Štola nebo štóla i perník k nám přišly z Německa. Zatímco štóla znázorňovala Ježíška zabaleného v plenkách, perník díky cizokrajnému koření symbolizoval prosperitu hanzovních měst. Historie obou vánočních pochutin sahá až do 14. století a staletí prověřily jejich kvalitu. Tyto symboly Vánoc se prodávaly na adventních trzích nebo se pekly doma a často se darovaly dětem nebo potřebným. Tak proč je neupéct a nedarovat i dnes. 


    


2 komentáře:

  1. Jitko, máš to krásně zabalené a určitě to bude moc dobré. Díky za inspiraci na příští rok (letos už jsem jedlé dárky darovala - tentokrát jsem potřebovala rychlovku, protože mne kolegyně z bývalého oddělení pozvaly na předvánoční posezení nečekaně brzo).
    Hezký den

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.