O druhém adventním víkendu jsem pekla kynuté mikulášské pečivo, které se rozdávalo hodným i trochu zlobivým dětem. Má zručnost mně nedovolila vykouzlit pravého českého Belzebuba, spíš by to byli škaredí Krampusáci. Naštěstí je víc možností tvarů a vybraná srdíčka svaté Barbory mně šla dobře a zvládnou je i děti.
Barborčina srdíčka
150 ml mléka
1 vejce
40 g rozpuštěného másla
300 g hladké mouky
75 g moučkového cukru (napůl s vanilkovým)
75 g moučkového cukru (napůl s vanilkovým)
půl ČL soli
10 g droždí
citronová kůra z poloviny citronu
Přípravu těsta jako obvykle svěřím domácí pekárně. Hotové těsto krátce propracuji na vále a nechám ještě 15 minut odpočinout. Potom je rozdělím na 12 stejných kousků a ty rozválím na váleček dlouhý asi 25 cm. Konce sroluji proti sobě, přenesu na plech s pečícím papírem, upravím do tvaru srdíčka a nechám ještě asi půl hodinky kynout. Na každý plech přijde šest srdíček.
Vykynutá srdíčka potřu rozšlehaným vajíčkem a ozdobím rozinkami.
Peču 15 minut na 190°C do zlatova. Nechám vychladnout a před podáváním pocukruji.
Jitko, na tyhle tvoje adventní články se vždycky těším (ono tedy já se vlastně těším na všechny) - jsem vždycky zvědavá, co za pečení vymyslíš. Srdíčka vypadají pěkně. Já dneska zcela nevánočně pekla rybízový koláč z jogurtového těsta, neb máme poněkud přecpaný mrazák...
OdpovědětVymazatHezký den
Stáňo, advent je hodně o kynutém těstě a takový rybízový koláč je vítaná změna. Docela jsi mně udělala chutě :o)
VymazatMěj pěkné adventní úterý. Jitka
vypadá to hezky...Sv.
OdpovědětVymazatSvětlanko, děkuji a zdravím. Jitka
VymazatOpět úžasné ))
OdpovědětVymazatEva http://es-ideas.blogspot.com/
Evi, děkuji a přeji pěkný adventní den. Jitka
VymazatTy se vždy připravíš na všechno.Tvoje pečení mě baví.
OdpovědětVymazatJituško,hezké dny
Jituško, jsem ráda, že to není nuda :o)
VymazatMoc děkuji a přeji pěkný adventní den. Jitka
Jituško, děkuji za zajímavé čtení a lákavé dobroty.
OdpovědětVymazatPřeji pokud možno klidné pondělí, Helena
Helenko, vymýšlet už čtvrtý rok zajímavé adventní pečení je stále těžší. Jsem ráda, že vás to se mnou baví.
VymazatMěj pěkné adventní úterý. Jitka
To je ale hezké pečení ! To někdy udělám- to se mi líbí.
OdpovědětVymazatMěj se hezky !
Hanka
Hani, zkus, je to jednoduchá dobrota.
VymazatMěj krásný adventní týden. Jitka
Já miluji kynuté dobroty, takže tohle by mě moc potěšilo :-)
OdpovědětVymazatMoc hezký článek.
Kynuté pečivo peču ráda, díky domácí pekárně :o)
VymazatDěkuji za návštěvu i komentář a přeji pěkný adventní čas. Jitka
Ta kynutá srdíčka vypadají božsky. Zdraví Iwka
OdpovědětVymazatIwko, děkuji za milá slova a přeji pohodový advent. Jitka
Vymazat