neděle 8. prosince 2024

Druhé adventní pečení

O druhém adventním víkendu jsem pekla kynuté mikulášské pečivo, které se rozdávalo hodným i trochu zlobivým dětem. Má zručnost mně nedovolila vykouzlit pravého českého Belzebuba, spíš by to byli škaredí Krampusáci. Naštěstí je víc možností tvarů a vybraná srdíčka svaté Barbory mně šla dobře a zvládnou je i děti.



Barborčina srdíčka


150 ml mléka
1 vejce
40 g rozpuštěného másla
300 g hladké mouky
75 g moučkového cukru (napůl s vanilkovým)  
půl ČL soli
10 g droždí
citronová kůra z poloviny citronu

Přípravu těsta jako obvykle svěřím domácí pekárně. Hotové těsto krátce propracuji na vále a nechám ještě 15 minut odpočinout. Potom je rozdělím na 12 stejných kousků a ty rozválím na váleček dlouhý asi 25 cm. Konce sroluji proti sobě, přenesu na plech s pečícím papírem, upravím do tvaru srdíčka a nechám ještě asi půl hodinky kynout. Na každý plech přijde šest srdíček.




Vykynutá srdíčka potřu rozšlehaným vajíčkem a ozdobím rozinkami. 




Peču 15 minut na 190°C do zlatova. Nechám vychladnout a před podáváním pocukruji.










A jen tak mimochodem: V tomto adventním týdnu se kromě Mikuláše, čerta a anděla objevovaly další tajemné postavy. Kromě Mikulášky - matky svatého Mikuláše - bylo možné narazit na Barborky, Lucky nebo Ambrože. Po celou dobu se rozdávalo mikulášské obřadní pečivo z vánočkového těsta. Zatímco Barborka a Mikuláš rozdávali figurální pečivo bezproblémově, čerti a Ambrož u toho poněkud dováděli a zlobivé děti mohly skončit v pekelníkově pytli nebo se připlést do cesty Ambrožově koštěti. 



16 komentářů:

  1. Jitko, na tyhle tvoje adventní články se vždycky těším (ono tedy já se vlastně těším na všechny) - jsem vždycky zvědavá, co za pečení vymyslíš. Srdíčka vypadají pěkně. Já dneska zcela nevánočně pekla rybízový koláč z jogurtového těsta, neb máme poněkud přecpaný mrazák...
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, advent je hodně o kynutém těstě a takový rybízový koláč je vítaná změna. Docela jsi mně udělala chutě :o)
      Měj pěkné adventní úterý. Jitka

      Vymazat
  2. Opět úžasné ))
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  3. Ty se vždy připravíš na všechno.Tvoje pečení mě baví.
    Jituško,hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, jsem ráda, že to není nuda :o)
      Moc děkuji a přeji pěkný adventní den. Jitka

      Vymazat
  4. Jituško, děkuji za zajímavé čtení a lákavé dobroty.
    Přeji pokud možno klidné pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, vymýšlet už čtvrtý rok zajímavé adventní pečení je stále těžší. Jsem ráda, že vás to se mnou baví.
      Měj pěkné adventní úterý. Jitka

      Vymazat
  5. To je ale hezké pečení ! To někdy udělám- to se mi líbí.
    Měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, zkus, je to jednoduchá dobrota.
      Měj krásný adventní týden. Jitka

      Vymazat
  6. Já miluji kynuté dobroty, takže tohle by mě moc potěšilo :-)
    Moc hezký článek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kynuté pečivo peču ráda, díky domácí pekárně :o)
      Děkuji za návštěvu i komentář a přeji pěkný adventní čas. Jitka

      Vymazat
  7. Ta kynutá srdíčka vypadají božsky. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.