úterý 31. prosince 2024

Novoroční chala

Chala je židovský chléb vzhledem podobný vánočce. Pekl se před svátky nebo šabatem. Novoroční chala bývá kulatá jako bochník coby předzvěst příštích klidných dnů. Zdobí se žebříky či ptáčky, aby modlitby Židů vystoupaly až k Hospodinovi. Přidaná rozinka symbolizovala sváteční den. Chala se nekrájí, ale trhá. Moje novoroční chala je kulatá a plná vanilkového krému s rozinkami.



Novoroční vanilková chala


Na těsto:
100 ml mléka  
90 g rozpuštěného másla
2 celá vejce
200 g hladké špaldové mouky
200 g hladké mouky pšeničné
1 lžička soli
100 g cukru
20 g droždí (půlka kostičky)

Na krém:
250 ml mléka
6 PL krupicového cukru
1 lžíce vanilkového cukru
2 žloutky
30 g hladké mouky
1 lžička vanilkového koncentrátu

Na dokončení:
rozinky, sezam, mandlové lupínky a jedno vejce na potření


Do pekárny dám vždy prvně tekuté přísady - mléko, máslo, vejce. Zasypu moukou. Do jednoho rohu sůl, do druhého cukr a doprostřed rozdrobím droždí. Zapnu program na přípravu těsta a hned připravím krém.

V mléce metličkou rozmíchám oba cukry, žloutky a mouku. Přivedu za stálého míchání k varu a krátce povařím. Na závěr vmíchám vanilkový extrakt, přikryji fólií a nechám vychladnout. 

Do dortové formy přiskřípnu pečící papír, boky vymažu máslem. 
Vykynuté těsto krátce propracuji a na vále je přikryté velkou mísou nechám hodinu kynout. Pak je rozdělím na tři zhruba stejné díly. Každý díl rozválím na obdélník, pomažu třetinou krému, posypu rozinkami a sroluji do rolády. 





Z těchto tří pramenů upletu cop, upravím konce a přenesu do formy. Smotám jako šneka, přikryji a ještě nechám 15 - 20 minut kynout. Před pečením potřu rozšlehaným vajíčkem, posypu plátky mandlí a sezamem - ten nesmí chybět.


 





Peču asi 15 minut v troubě předehřáté na 190˚C, pak dopékám dalších 15 minut na 160˚C. 




Upečenou chalu vyjmu z formy a nechám na mřížce vychladnout. Před podáváním pocukruji.








A jen tak mimochodem: Propekla jsem se dalším rokem a ráda bych poděkovala čtenářům blogu, kteří mě těší svými komentáři, i těm anonymním za návštěvu a doufám, že se tady budeme setkávat i v příštím roce.  




Mějte nový rok naplněný zdravím, buďte spokojeni doma i v zaměstnání, nechte se inspirovat i inspirujte, každý den si užijte třeba jen malou radost a buďte tvůrci svého výjimečného života.


 




20 komentářů:

  1. Hodně zdraví, štěstí a nápadů v novém roce. Na setkávání se těší Večernice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přeji hodně zdraví, pohody a jen samé dobré zprávy.
      Krásný rok 2025 přeje Jitka

      Vymazat
  2. Jitko, chala vypadá moc dobře. Zejména můj manžel by si určitě dal říci, protože vanilkové krémové náplně, to je jeho :).
    A děkuji za krásné přání. I já ti do přicházejícího roku přeju hodně štěstí, radosti, splněných přání, pohody - prostě všeho nej.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, děkuji za přání. Budu se těšit na tvé návštěvy a komentáře v roce 2025.
      Zdraví Jitka

      Vymazat
  3. Zajímavé pečení,pro jistotu si napíšu.
    Jituško,přeji Ti v novém roce spousty úžasných nápadů a inspirací.Vždy se na tvé příspěvky těším.
    Ať je nový rok krásný a zdravý

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, děkuji za přání. Budu se těšit na tvé návštěvy a komentáře v roce 2025.
      Zdraví Jitka

      Vymazat
  4. Propekla jsem se - krásně si to napsala. Často a nejen loni jsem pekla hned po tobě, chala nebude výjimkou.
    Napsala si hezké, moudré přání. Tobě i celé rodině přeji všechno dobré po celý nový rok!
    Ze srdce, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, chala se Nového roku skoro nedočkala a lze ji jen doporučit. Je to dobrota.
      Děkuji za přání a přeji vám všem také hlavně hodně zdraví a splněná přání.
      Zdraví Jitka

      Vymazat
  5. Propekla jsi se.....však taky několik OK receptů jsem si vytiskla, některé zkusila.
    Tak ať máme ten nový rok šťastný a veselý !
    Pohodový dnešní sváteční den, Jitko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, děkuji za přání a budu se těšit na tvé návštěvy a komentáře i v roce 2025.
      Pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  6. Novoroční dobrota….tak to se těším po celý rok na tvoje báječné mňamky. Protože JAK NA NOVÝ ROK…..😉
    PF 2❤️25
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, děkuji a přeji ti také krásný rok 2025.
      Zdraví Jitka

      Vymazat
  7. Vypadá to parádně a určitě vyzkouším, děkuji za recept. I Vám všechno nejlepší do nového roku. Veronika

    OdpovědětVymazat
  8. Jitko, vypadá to skvěle 👍😍 Přeji do nového roku pevné zdraví, spoustu štěstí, pohody a splnění všech přání 😍🥂

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.