středa 18. května 2022

Suchomilky

Říkám rostlinám, které nepotřebují moc zalévat a to se hodí každé léto. Vysázela jsem netřesky, rozchodníky a podobné rostliny šetřící vodu a můj čas.




Některé jsem vysázela nové, některé jsou z loňska a pár je jich letitých. Nepoužívám plastové květináče. Většina je v terakotě, keramice, kameni nebo betonu. Substrát míchám s pískem, nehnojím a povrch posypu pískem s drobnými kamínky.






















A jen tak mimochodem: Rozchodníky a netřesky jsem osázela i proutěný kruhový koš. Prostor na kořenový bal není moc velký a běžné letničky by neprospívaly tak, jak by si zasloužily. 







21 komentářů:

  1. Jituško tvé malé zahrádky jsou krásné. Moc hezky vypadají vedle keramických koulí. Také mám jednu takovou a je to opravdu nenáročná zahrádka. Měj se moc hezky. Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo, "zátiší" s koulemi a ježatou trávou se mně taky moc líbí.
      Děkuji a měj se hezky. Jitka

      Vymazat
  2. Jituško, mám to stejně. Dokonce i když se hodí barevně nějaký prasklý hrnek nebo mísa, ještě poslouží jako obydlí pro netřesky :o) Ten koš vypadá opravdu moc krásně!
    Přeji pohodový slunečný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, moje kolegyně taky sází netřesky do všelijakých rozbitých nádob a je v tom výborná! Má to velké a neobvyklé kouzlo. Netřesky jsou nenáročné a parádu udělají taky.
      měj krásný nový týden. Jitka

      Vymazat
  3. Jituško, i já mám ráda netřesky. Máš krásně osazeno. Měj pohodový den.

    OdpovědětVymazat
  4. Taky mám netřesk v květináči a i rozchodník. Ten Tvůj koš na závěr tedy nemá chybu !
    Hezký den, Jitko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, je to bezúdržbová a bez-zalívací záležitost, že? :-)
      S košem jsem si nějak nevěděla rady a pak mě napadly netřesky a dopadlo to zatím ke spokojenosti.
      Přeji ti pěkné květnové dny. Jitka

      Vymazat
  5. Jitko, máš ty misky a květníky moc hezky osázené. Já mám na chalupě pár netřesků v takovém cípu záhonu. Možná bych mohla uvažovat o tom, že pro ně koupím nějaký keramický truhlík/misku a přesadím je tam. Možná by mi do nich přestal prorůstat šťavel, což je mor naší zahrádky.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, šťavel se mně taky občas někde objeví od sousedů. Důsledně likviduji! Je to vážně mor a těžko se ničí.
      Netřesky jsou na chalupu ideální. Nepotřebují tu každodenní péči.
      Pěkný den. Jitka

      Vymazat
  6. Krásné. To je moje srdcovka. Mám jich taky spoustu. Přes zimu na okně, ale jak se rozjaří, šup s nimi na terasu. Potom se všechny odmění krásným, většinou červeným, zabarvením. Netřesky samozřejmě zůstavají venku celoročně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko, já dávám na zimu netřesky do nevytápěného skleníku a jak se rozjaří putují ven. Mám i nějaké na zahradě. V místě, kde je nízká vrstva zeminy zakrývající nádrž na dešťovku. Nic jiného by tam nerostlo.
      Měj se hezky. Jitka

      Vymazat
  7. Suchomilky mám ráda,ale mám jenom netřesk od sestry ze zahrádky.
    Máš je moc krásné.
    Hezký víkend Jituško

    OdpovědětVymazat
  8. Až doposud jsem odmítala dát si suchomilky jen tak k ostatním kytkám. Nijak zvlášť mezi nimi nevynikaly a u okraje záhonu to při sekání trávy vždycky odnesly. Vaše osázení čehokoliv mě inspirovalo. Vypadá to strašně hezky . Už jsem našla nějaké nádoby a jdu do toho. Děkuji za inspiraci....Hezký zbytek víkendu....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iveto, tak to jsem ráda, že jsem inspirovala. Já jsem je taky většinou ze zahrady přestěhovala do nádob a myslím, že jim to tam sluší a vynikne jejich krása. Jsou to nezmaři a vyhovuje jim, když si jich moc nevšímám. Babička měla i velký kopec netřesků na střeše stodoly :-)
      Přeji hodně zahradních úspěchů. Jitka

      Vymazat
  9. Ty jsou jediné, které vždy přežijí moji (ne)péči)))) Přeji krásné dny.

    OdpovědětVymazat
  10. Teda Jitko, to je nádhera. Kochám se. Pár rozchodníků mám také osázených v nádobách, ale díky Tvým fotkám mám chuť ještě nějaké přidat. :o)
    Měj krásný týden. D.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.