neděle 6. června 2021

Ztracené narozeninové řezy

Ztracené a znovunalezené. 

Tyto řezy dělávala manželova maminka na každou narozeninovou oslavu, protože jsme je pravidelně vyžadovali. Jenže pak jsem začala péct dětem i manželovi dorty a na řezy jsme úplně zapomněli. Když jsem si na ně nedávno vzpomněla, chtěla jsem po babi recept. Vůbec si nemohla vzpomenout, které řezy myslím a nosila mně recepty i už upečené zákusky a já jsem jen kroutila hlavou. Ne, ne ... tyto to nebyly. Recept se ztratil. Pak jsem ale chytla stopu a vzpomněla jsem si, že si recept kdysi vyžádala moje sestra. Sice je, bůhví proč, nikdy nedělala, ale recept našla. Tento týden důvod k upečení slavnostních řezů byl a tak jsem se do nich pustila. A opět se zařadily mezi naše oblíbené rodinné recepty.




Ztracené narozeninové řezy


Korpus:
350 g hladké mouky
200 g cukru
0,5 l kefírového mléka bez příchuti
2 polévkové lžíce holandského kakaa
1 kávová lžička jedlé sody
2 vejce
1 dcl oleje

Promíchala jsem tekuté přísady, přidala ty sypké a nalila na větší a hlubší plech s pečícím papírem. Pekla jsem na 170˚C. 
Babi ještě vychladlý základ pokapala rumem a potřela rybízovou marmeládou. Já jsem hned nanesla tvarohovou vrstvu z:

250 g vaničkového tvarohu
125 g hodně povoleného másla
100 g cukru
vychladlého pudinku uvařeného z 250 ml mléka a jednoho vanilkového pudinku.

Jako poslední vrstvu jsem nanesla šlehačkový oblak. Ten jsem vytvořila dotuha ušlehanými dvěma šlehačkami (33%) se dvěma ztužovači šlehačky. Hotové řezy jsem posypala holandským kakaem a na noc dala do ledničky.







A jen tak mimochodem: Narozeniny jsme neslavili, ale v jeden den se nám sešly dvě oslavy hodné události. Ve středu to bylo právě dvacet let, kdy jsem změnila příjmení a život jsem si vylepšila tím nejlepším mužem, jakého jsem poznala.




Naše výročí bylo ale poněkud upozaděno zkouškou z dospělosti naší Magdalenky. Letošní maturanti si prošli peklem online výuky, která není ideální pro běžné vzdělávání, natož aby se připravili na maturity a přijímačky na VŠ. Za celý školní rok chodili do školy 7 týdnů, neměli stužkovací večírek, neměli maturitní ples ani poslední zvonění. Udělali alespoň tablo, kterých je letos taky poskrovnu. V našem městě jsou čtyři střední školy a tablo na náměstí není ani jedno. Čeho se jim dostávalo vrchovatě bylo samostudium a stres. Během 10ti dnů se naší slečně sešly didaktické testy z angličtiny, češtiny, dvoje přijímací testy na univerzitu a ústní maturity ze čtyř předmětů. Všechno zvládla velmi dobře a už je i přijata na  univerzitu v Brně. Má můj hluboký obdiv, je to holka šikovná a statečná. 



Hvězdičky pro naši hvězdu.


28 komentářů:

  1. Dvojitá gratulace !!!! A takové důvody si žádají slavnostní dezert)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evičko, děkuji také dvojitě a přeji ti pěkné červnové dny.
      Jitka

      Vymazat
  2. Moc gratuluji k vašemu výročí a dcera má mojí velkou poklonu. Je to šikulka. Recept na dezertík si musím napsat, určitě vyzkouším. Příští týden má malý vnuk 4 narozeniny, tak se to hodí. Hvězdičky jsou pěkný a decentní, hodí se ke všemu. Kytice je krásná, no to jsem já, kytky. Dneska bylo moc krásně, grilovali jsme na zahradě krůtí baštu. Měj se moc hezky. Věrka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věruško, děkuji za gratulaci i milá slova. Vidím, že si také pěkně užíváte konečně hezké počasí. Moc ti to přeji.
      Krásné odpoledne. Jitka

      Vymazat
  3. Gratulace i ode mne. Bylo co slavit. Kulaté výročí sňatku, maturita dcerky. Kytice jsou nádherné, hvězdičkový dárek taktéž. No a na ty řezy si recept vytisknu.
    Měj se moc hezky. Přeji pohodové dny!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, děkuji za přání. Moc jsi mě potěšila.
      I tobě přeji pěkné dny plné pohody.
      Jitka

      Vymazat
  4. Tééda, rak to teda dvojitá gratulace a ty řezy vypadají luxusně přímo k nakousnutí:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, óóó mnohokráte děkuji.
      Zdravím na Valachy. Jitka

      Vymazat
  5. Jitko, gratuluji k výročí a i ke studijním úspěchům dcery. Je mi "covidových" maturantů líto - ani ne kvůli studiu, to se nakonec nějak zvládne, případně dožene, ale přišly o všechny věci s maturitou spojené - poslední zvonění, ples, večírek... A ztráta těhle zážitků je bohužel asi nevratná.
    A abych nezapomněla - ty řezy vypadají hodně dobře, budu muset příležitostně zkusit (i když bych se tedy měla s pečením a hlavně s konzumací krotit nebo se nenacpu do žádných letních věcí)
    Hezký nastávající týden

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, je to tak. Zbylo jen biflování, všechny ostatní akce, s maturitou spojené jsou nenahraditelně pryč. Ale to už tato doba s sebou přináší a nezbyde než se stím smířit. Teď si může užívat prázdniny a v září jí to začne jinde a jinak.
      Měj se moc hezky. Jitka

      Vymazat
  6. Jitko, zdravím. Gratulace k výročí a úspěchům ve studiu ! A ry řezy vypadají naprosto luxusně ! Hned si je píšu a udělám...Díky za inspiraci. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, moc děkuji za přání. Jsem ráda, že jsem recept u sestry objevila, je velmi jednoduchý a moc dobrý. Vyzkoušej.
      Pěkné odpoledne. Jitka

      Vymazat
  7. Jituško, koukám, že jste měli skutečně slavnostní dny a řezy to jen korunovaly. Moc gratuluji k výročí svatby a Madlence k velkému úspěchu! Letos to měli studenti hodně těžké - to hezké, co mělo být nebylo, zbyl jen stres a nejistota. Opravdu ze srdce gratuluji!
    Moc tě zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, ano pěkně se nám to sešlo :-)
      Byla jsem ráda, že to všechno ve zdraví přežila. Jen ji zamrzel přístup některých profesorů, kteří se studentům v online výuce až tak moc nevěnovali, ale o to víc byli u maturit nepříjemní. To je život, má další zkušennost. Teď si musí užívat volno a léto, aby nabila baterky.
      Měj pohodové odpoledne a moc děkuji. Jitka

      Vymazat
  8. Jituško,ty řezy musí být moc dobré,něco podobného asi dělám.
    Gratuluji ti k výročí svatby a Madlence k úspěšnému zakončení studia na střední škole.Od sestry maturuje vnuk a tak vím i od ní,jak to nemají maturanti letos vůbec jednoduché.
    Měj hezký nový týden

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, moc děkuji za gratulaci a milá slova. On ročník mé dcery vyžral kde co, byli jako pokusní králíci ministerstva školství. První dělali nový typ přijímaček na SŠ, měli být první ve státních maturitách z matiky. To naštěstí Plaga zrušil, ale i tak to byl záhul. Tak doufám, že i u vás to dopadne dobře.
      Krásné odpoledne. Jitka

      Vymazat
  9. Jituško, řezy vypadají skvostně, stály za hledání. A i já se přidávám ke gratulantům. Měj pohodový nový týden.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, mockrát děkuji a i tobě přeji pěkné slunečné dny. Jitka

      Vymazat
  10. Povedlo se všechno! Jak řezy, tak dcery maturita i přijímačky. Tak hurá do víru studentského života !!! Snad ten příští, už univerzitní školní rok bude lepší než ten letošní středoškolský....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, taky doufám, že už bude líp a náš život se vrátí do starých kolejí. Už je na čase.
      Měj pohodové odpoledne. Jitka

      Vymazat
  11. Jituško, tak to gratuluji Tobě i dcerce. Dana

    OdpovědětVymazat
  12. Řezy vypadají skvostně a určitě i tak chutnaly. K vašemu výročí srdečně vblahopřeji a přeji vám ještě mnoho společných let ( my už máme za sebou těch 50, které jsme si oslavili loni v září hezky sami a výletem). Dcerce gratuluji k maturitě a přijmutí na Univerzitu, naše vnučka maturita také zvládla na výbornou, ale na Vysokou školu pedagogickou s uměleckým zaměřením se bohužel nedostala. Bylo mnoho zájemců a jen 12 míst. Tak musí hledat něco jiného. Mějte krásné dny v pohodě a ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, moc děkuji za gratulaci i milá slova. Dcera se také hlásila na pajdák. Na jazyky a základy společenských věd. Uvidíme jestli se ještě dostane na angličtinu. Moc bych jí to přála. Tak doufám, že i vnučka najde něco, co ji bude bavit. Letos je s přijímačkami potíž, extrémně mnoho zájemců, těžké testy, krátký čas na vypracování testů a malý počet volných míst. Tak hodně štěstí. Jitka

      Vymazat
  13. vypadají dobře, musím vyzkoušet,Sv.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Světlano, vypadají i chutnají moc dobře. Měj se hezky. Jitka

      Vymazat
  14. Jitko, řezy vypadají hodně lákavě a slavnostně.
    Máš šikovnou dceru, zvládla vše na jedničku. Snad se už na podzim školy nezavřou a děti budou moc docházet na prezenční výuku.
    Přeji hezké dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, taky pevně doufám, že už další studium bude off-line. Hlavně syn si moc rychle zvykl na sezení u PC a dostat ho ven je čím dál tím těžší.
      Měj krásný nový týden. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.