neděle 13. prosince 2020

Třetí advent sametový

Rok utekl jako voda a náš Ondra je zas o rok starší. Žádné oslavy a party se letos nekonaly, ale aby nepřišel až tak moc zkrátka, upekla jsem mu dort. Dort přímo sametový - Red velvet. Už jsem jej kdysi pekla, ale to bylo z cukrářské směsi a tak to byla vlastně teď premiéra. Receptů jsem měla několik a nejvíc se mně líbil ten od Míši z Víkendového pečení. To bych ovšem nebyla já, kdybych si jej trochu neupravila. Výsledek byl opravdu sametově dobrý, pokud tedy chutná samet dobře. Korpus je trochu jiný, než jsem zvyklá, ale chutný. Krém je hodně podobný mému krému, který dávám do dortů i dalších moučníků. Ten doporučuji. Pracuje se s ním moc dobře, není třeba žádných želatin a chuť je báječná. Na vymýšlení zdobení jsme neměla čas a tak je to takové jednoduché patlála. Hlavně, že měl Ondrášek radost.




Dort Red velvet


Na korpus:
125 g hladké mouky
125 g polohrubé mouky
1 lžíce kakaa, které není nutné - pokud se nedá, dort je víc červený
115 g změklého másla
300 g cukru krupice
2 vejce
250 ml podmáslí
potravinářská červená barva - gelová, prášková, tekutá
1 lžička octa
1 lžička jedlé sody

Na krém:
250 g mascarpone
250 g krémového sýra (např. Palouček, Lučina)
90 g moučkového cukru
1 kelímek (250 ml) smetany 33%
1 lžička vanilkového extraktu

Předehřála jsem si troubu na 175˚C a do dortové formy jsem na dno přiskřípla pečící papír. 
V misce jsem smíchala mouku s kakaem a špetkou soli. V hrnku jsem podmáslí obarvila na červeno. Ve větší míse jsem prošlehala máslo, přidala jsem cukr a pak i vejce. Až mělo vše krémovou konzistenci, zašlehala jsem moučnou směs a podmáslí. V misce jsem promíchala ocet se sodou a hned také zašlehala do těsta. Těsto jsem nalila do formy. Kdo chce víc pater, může těsto rozlít do dvou forem. Já jsem měla jednu formu a pekla jsem necelou hodinu. Propečenost se hůř vizuálně rozpozná a tak je lepší vyzkoušet špejlí. Vychladlý korpus před vytažením z formy objedu ostrým nožem, odstraním papír a ve fólii nechám do druhého dne v ledničce. 
Druhý den ráno jsem nejprve připravila krém. V míse jsem prošlehala mascarpone, sýr a cukr. Pak jsme přidala smetanu a vanilkový extrakt a znovu prošlehala do hustého krému.
Dortový korpus jsem jednou prokrojila a promazala krémem. Přiklopila druhou částí korpusu a vršek jsem také pomazala krémem. Kdo má dost krému, může obmazat i boky dortu. Zdobení jednoduché - krém a strouhaná hořká čokoláda. Je dobré jej před podáváním nechat ještě alespoň pár hodin v ledničce.


 



A jen tak mimochodem: Po upečení dortu jsem se pustila do pečení vánočního cukroví. Zatím jen ty druhy, které potřebují čas na rozležení a změknutí. Při pečení jsem si vzpomínala na babičky, co která pekla a jak nám to chutnalo. Na babiččinu sestru - tetinu, která pekla na svatby a vlastně nás naučila to, z čeho dnes vycházíme. Jak jsem se na ni (na oko) zlobila, když sestry válely a vykrajovaly a mě postavila k troubě s tím, že já jsem ta pravá pekařova dcera a vnučka a nic nespálím. Jenže jsem se chtěla učit i jiné věci, než otvírat dvířka a vytahovat plechy s cukrovím. Ano ... všechny už pečou nebeské linecké a určitě je božské. 

Tlapky nepeču, nemáme je nějak zvlášť rádi. Formičky po babičkách jsem vyhodit nechtěla a tak jsme je použila do adventní výzdoby. Vzpomenu si na obě, když jdu kolem.
















24 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Světlano, děkuji, málem jsem si sekunďákem slepila prsty k sobě :-)
      Jitka

      Vymazat
  2. krásný adventní příspěvek, Jituško!
    Ondrovi přeji všechno nej, to sis ho přivezla z porodnice rovnou pod stromeček :o) Dort vypadá skvostně, Red velvet jsem pekla jen jednou, přidávala jsem šťávu z červené řepy.
    Máš krásně nazdobeno i to linecké vypadá úžasně. Děkuji za milé vzpomínky, i to k adventu rozhodně patří...
    Přeji krásný večer k vám domů, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, děkuji za milá slova.
      Ano, z porodnice nás pustili 23.12 odpoledne, stromeček už byl nazdobený a tak jsme ho tam šoupli i se sedačkou.
      Také ti přeji klidný večer, pokud jsi měla dnes v práci takový šrumec jako já, tak to potřebujeme zvlášť pohodově. Jitka

      Vymazat
  3. Hmmm ten vypadá k nakousnutí a přeju vše nej nej nej Ondráškovi k narozeninám...mě čekají oslavy na Silvestra, budu se loučit s Kristovými léty:-D tak se těším na ohňostroj a třeba se dočkám i nějakého toho dortíku. Přeju krásný zbytek adventní neděle. Hanka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, děkuji za přání. Moje babička byla taky na Silvestra. Doufám, že ohňostroj nebude zakázaný, jako v Brně.
      Měj krásný večer. Jitka

      Vymazat
  4. Jitko, Ondrovi přeji jen to nejlepší. Ať je zdravý a šťastný.
    Dort vypadá skvěle. Red velvet jsem nikdy nepekla. A vlastně asi ani nikdy nejedla :o)
    Tak snad někdy.... :)
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, náš Ondra je odjakživa šťastný tvor. Je to salámista a nic ho nerozhodí. Hned se všude vyzná a má hned kamarády. Vyšilující matka ho nechává klidným :-) Ale zdraví potřebujeme všichni. Děkuji za přání.
      Dort je moc dobrý, dnes jsem v práci rozdávala recepty :-)
      Měj pohodový večer. Jitka

      Vymazat
  5. Jitu máš krásně napečeno a nádherné dekorace. Přesně takové formičky, které máš v rámečku ještě mám a používám je. Dort je nádherný a hlavní je, že chutnal a udělal radost. Přeji Ondráškovi vše nejlepší a krásný vstup do nového týdne..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, moc děkuji za milá slova a přání. Také ti přeji krásný adventní týden. Jitka

      Vymazat
  6. Jitko, ddort vypadá velmi jedle. U nás se pracny pečou - je to manželovo nejoblíbenější cukroví :). Ale formičky na něj mám nové. Ty z mého dětství jsem sice dostala od mámy, která pracny nepeče stejně jako ty, ale nepoužívám je a jsou někde zastrčené. Použití jako výzdoba se mi moc líbí, zkusím je příští rok taky nějak využít.
    Měj se pěkně

    MMCh - Můj Ondra má narozeniny skoro přesně za tři týdny, jen už mu bude 27... Tomu tvému přeji hodně štěstí

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, můj manžel jí jen cukroví s krémem :-), suché pracny ho nezajímají :-) Vzpomínám si jak nás tyto formičky vždycky pálily do prstů, když jsme je vyklepávaly.
      Děkuji za přání a i já přeji trochu dopředu tomu tvému Ondrovi hodně zdraví a spokojenosti. Jitka

      Vymazat
  7. Dort vypadá skvěle! Oslavenci přeji všechno nejlepší !!! Tvoje výzdoba mne doslova okouzlila. Moc se mi to líbí.
    Hezké adventní dny, Jitko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, děkuji za přání. Moje výzdoba je takový ten druh - co dům dal. Každý rok se mně něco neshromáždí a snažím se to příště užít zase nějak jinak.
      Krásný adventní večer. Jitka

      Vymazat
  8. Tak tenhle příspěvek přišel o rok, dva pozdě. Všechny tyhle formičky jsem totiž vyházela....nic jsem v nich nedělala, takže mi připadlo zbytečné je mít doma. Ale mám spoustu vykrajovacích a přemýšlela jsem, jestli by se nedaly nějak využít na výzdobu, takže vlastně i takhle by se mohly použít. odkud máš prosím tě ty závěsné baňky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, taky mám obří krabici vykrajovátek (dětských), které jen zabírají místo, ale je mně líto je vyhodit. Tak třeba na něco přijdeme :-)
      Závěsné baňky s "kaktusy" jsou z KIK a ty ostatní jsem posháněla po internetu. Ve vyhledávači zadej Aerárium. Nabízí je některé svatební weby - třeba DreamWedding.
      Pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  9. Tak píšu teprve teď, nějak mě to špatně vycházelo s časem. Dneska jsem ještě taky hlídala vnoučka, dcera musela jet do města a on má rýmu jako trám, tak do školky nešel. Ty máš krásné estetické cítění a navíc jsi určitě podzimní typ a umíš dost věcí naaranžovat v příjemných tónech. Je to moc pěkný. Ondráškovy přeji moc hezké další roky a aby byl stále pozitivně naladěný. Já jsem taky v prosinci, 19 a to měla maminka taky pod stromečkem dáreček. Dneska jsem pekla kokosky a už toho mám tak nějak asi dost. Něco už je poslepované a uklizené a to co se bude plnit krémem, tak to je jen upečené a příští týden to naplním a upeču vánočky a bude hotovo. Stejně ten rok i když byl letos jiný a tak nějak hodně ubojený, tak to utíká jako splašený. Věrka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko, děkuji za přání i milá slova. K zítřejším narozeninám ti přeji hlavně pevné zdraví, pohodu a radost z blízkých.
      Krásně si to užij. Jitka

      Vymazat
  10. Jituš,dort musí být velké dobrota.Ondráškovi přeji dodatečně krásné další roky.Doma to máš krásně nazdobeno.Mám také formičky po babičce,ale peču jiné druhy cukroví a tak je ani nevyužívám.Ty jsi s nimi poradila úžasně.
    Měj hezký předvánoční čas

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, děkuji za přání. Potěšila jsi mě milými slovy. To víš, doma si toho sotva někdo všimne :-)
      Krásný adventní víkend. Jitka

      Vymazat
  11. Jituško, moc krásně dekoruješ. A ten dort vypadá skvěle. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, děkuji za milá slova a i já ti přeji krásný adventní víkend.
      Jitka

      Vymazat
  12. Aranžmá s formičkami originální a nádherné. A ty tvoje sladké výtvory jsou božské.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.