pondělí 23. listopadu 2020

Modré hory

Díky všeobecné situaci jsme si výlet mimo hranice našeho města udělali naposled v srpnu. Plány by byly, ale pandemie se tak rychle šířila, že jsme vše zrušili a podnikali jen malé výlety po okolí. Dlouho už jsem měla v hlavě, že se cestou k mamce podíváme po regionu Modré Hory a konečně se nám to podařilo. Dokonce i počasí nám přálo. Bylo sice mrazivo, ale krásně slunečno. Děti občas trochu remcaly, ale ty zážitky z cest u svých počítačů nenachytají.

Rozlohou malý region Modré Hory je svazkem obcí Vrbice, Bořetice, Kobylí, Němčičky a města Velké Pavlovice, nacházející se v jižní části Slovácka. Svou jedinečností je ale jednou z nejkrásnějších národopisných částí celého moravského Slovácka.  

Modré Hory

Hora, to je nejenom kopec, ale i starý název pro vinohrad, kterými jsou místní malebné kopce osázeny. A tyto "hory" se modrají v podvečerním šeru, stejně jako na podzim modrají vinné keře obsypané úrodou těch nejlepších modrých odrůd jako je Frankovka, Svatovavřinecké a Modrý Portugal. Však se zde narodila i nová odrůda André - kříženec Frankovky a Svatovavřineckého. Historii vinařství v těchto obcích dokládají prastaré dlouhé a hluboké vinné sklepy, lisovny vinné révy i sudy s dávnými letopočty, nápisy a ručními ozdobami. 

Vrbice, lis na víno


Vesnice jsou to velké a bohaté. Vedle moderních domů a vinařství je staré citlivě opraveno. V opečovávaných předzahrádkách září barevné kopce kateřinek. Nepřehlédnutelné jsou řady sklepů, nový, starých, z některých se ozývá moravská lidová. Domácí pozdraví, poradí, radost se sem vracet.

Kobylí

Do Kobylí nás přilákala Stezka nad vinohrady, rozhledna ve tvaru spirály, postavená v roce 2018 na Kobylím vrchu ve výšce 334 m nad mořem. Jak trefně poznamenal můj muž, rozhledna je o 100 metrů níž než náš dům. To jí ale neubírá nic na její atraktivitě a krásném výhledu po části této malebné krajiny.

Kobylí, Stezka nad vinohrady


 

Filozofická podlaha rozhledny





Vrbice

Ve Vrbici jsem zamlada prožila nejednu hodovou zábavu a nepila jsem lepší stárkovské víno než tady. Tato vesnice má neodolatelné kouzlo. Velkou zásluhu na tom mají především vinné sklepy, které jsou jeden jako druhý. Dcera je nazvala domky Hobitů a jistá podobnost se nedá zapřít. Jsou na patra nad sebou, idylku doplňuje dřevěný větřák, jak na Moravě říkáme větrným mlýnům. K dokonalosti už chybí jen ochutnávka vína, ke které zvou místní vinaři. Ale i to časem bude.





Spodní řada vinných sklípků tvaru podkovy dala uličce jméno.








Sud už dostal ledovou pokličku.


Z kopečku vyčuhují komínky vinných sklepů.


Němčičky

Němčičky mají dolní konec vesnice níž o 70 metrů než ten horní, takže není co závidět klukům, kteří chodí za děvčaty z toho horního konce. I tady je vinařství na prvním místě a o rozvoj tohoto odvětví se v minulosti zasloužili velkou měrou Habáni. Němčičky jsou známé jednou ze dvou jihomoravských sjezdovek a také bobovou dráhou. Naše kroky vedly mezi vinohrady ke kapličce svatého Antonína Paduánského. V létě se na tomto kouzelném místě odehrávají svatební obřady a nejen svatebčané jsou odměněni výhledem od Bílých Karpat až po Pálavu.





Velké Pavlovice

I tady jsme navštívili rozhlednu s výstižným jménem - Slunečná. Ztepilá dřevěno - ocelová konstrukce stojí na sluncem milovaném kopci vinařské trati Nadzahrady, ke které se dá dojet autem. Za jasného počasí je odsud vidět Brno, Hodonín, slovenská Senica, Podivín, Lednický minaret a Pálava s Mušovskými jezery. U nohou jí leží městečko Velké Pavlovice, které dalo celé vinařské podoblasti jméno. Ve zdejší vinařské šlechtitelské stanici byla vyšlechtěna odrůda André a svůj přínos měla i ve šlechtění odrůd Pálava, Aurelius a Agni. 




Mezi Velkými Pavlovicemi a Velkými Bílovicemi na návrší, které se nazývá Zimarky a jeho vrchol Hradištěk, stojí kaple postavená v roce 2002 nákladem místních občanů. Je zasvěcena sv. Cyrilu a Metodějovi - patronům svaté víry, sv. Václavovi - patronu České země a sv. Urbanovi - patronu vinařů. Archeologické nálezy na tomto strategickém místě naznačují přítomnost strážného oddílu římské legie a i ve středověku to bylo frekventované místo. Dá se k němu dojet autem, ale my jsme si Zimarky poctivě vyšlapali.

Děkuji Dáše, ani jsem nevěděla, že tato krasavice mezi kapličkami leží tak blízko.






A jen tak mimochodem: Při psaní tohoto příspěvku jsem byla tak nějak naměkko. Snad proto, že jsem se blízko odsud narodila a vyrostla jsem na místních tradicích, folklóru, poctivém jídle, výborném víně a upřímných lidech. Každopádně to tady mám ráda, je mně tady dobře a ráda se sem vracím. 



28 komentářů:

  1. Jituš, krásně jsem si početla, pokochala se krásnými fotkami a hlavně malebností tohoto kraje. Naprosto tě chápu, že se sem ráda vracíš. 👍💕
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, určitě máme každý ten svůj koutek země, který nás bere za srdce.
      Klidný večer. Jitka

      Vymazat
  2. Jituš, krásný článek i fotografie z Tvého rodného kraje. Mám podobné pocity jako Ty, když jedu do Telče. Kraj odkud pocházíš je nádherný a jak píšeš plný dobrých s laskavých lidí, jen pandemie nedovolí radovat se s nimi...kéž by to brzy pominulo a mohli jsme se bavit a setkávat. Děkuji za úžasné fotografie i reportáž.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, musíme doufat, že se už brzy vrátí vše k normálu a budeme se moct těšit z těch dříve běžných věcí.
      Přeji ti pohodové dny. Jitka

      Vymazat
  3. Jituško, díky za krásnou reportáž i z mého rodného kraje. Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, tak to jsem ani nevěděla, že jsi Moravanka :-)
      Krásný večer. Jitka

      Vymazat
  4. Jituško, děkuji za připomenutí krásných a milovaných míst!
    Nedávno jsem to psala u Dáši - na kapličku má naprosto úžasnou vzpomínku: vyvezl nás tam náš vinař pan Kubík, byl krásný zářijový den, otevřel lahev slámového vína a povídal o tratích a víně...
    Moc tě zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, ano, vinaři umí tak krásně a zajímavě vyprávět o vínu, vinici i celé té práci kolem. Je to dřina, letní prázdniny jsem většinou brigádničila ve vinohradu, ale když jsem teď zavřená v kanceláři, hned bych šla do trati.
      Tak posílám srdečný pozdrav. Jitka

      Vymazat
  5. krásné fotky,několikrát jsem tu projížděla na kole,Sv.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Světlo, manžel už se se synem domlouvali a počítám, že na jaře nás sem na kolo taky vytáhnou.
      Jitka

      Vymazat
  6. Jituš,to je nádhera.Krásný kraj a kaplička.Hned jsem zaregistrovala,že jsem ji viděla u Dáši,je moc krásná a tak jsem se ráda znovu podívala.Z toho kraje znám Němčičky,manžel tam měl příbuzné a tak jsme byli i v jejich sklípku.To si budu pamatovat,protože mě bylo potom pěkně špatně.
    Fotografie jsou nádherné.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, to jsou ale pěkné vzpomínky :-). Návštěva sklípků je občas pěkně zrádná :-)
      Užij si klidný večer. Jitka

      Vymazat
  7. Ráda jsem se prošla s tebou po krásách naší krásné vlasti, je to nádhera. Věrka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko, je tady opravdu pěkně. Nabila jsem si tady baterky a budu na výlet dlouho vzpomínat.
      Jitka

      Vymazat
  8. Moc ráda jsem se prostřednictvím Tvých fotek zastavila na místech Tobě milých. Díky!
    Klidné dny!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, ráda jsem provedla půvabným koutek Moravy.
      Pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  9. Jituško, vyrostla si v krásném kraji. Měj se Dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danuško, vždyť ty taky :-) Máš to sem za rohem.
      Hodně radosti z Maxíka. Jitka

      Vymazat
  10. Co se týče rozhleden v téhle části Moravy, četla jsem někde trefnou poznámku, že tam je i z krtiny vidět daleko do kraje. Nicméně je tam vidět krásně krásno. Asi nejlíp teď, když je sezóna, je to pěknej masakr. Obě moje děti tam byly v létě s přáteli a zařekly se, že již nikdy víc. Dneska je bezpečněji když cestuješ vlakem než v nákupních centrech. Ty vlaky jsou narozdíl od nich úplně prázdné... takže výletům to spíš nahrává než že by je to limitovalo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, rozhleden je tady požehnaně, jen tady v pěti vesnicích jsou tři. Ty dvě zbylé jsou na kopci a vidí daleko, široko automaticky.
      Letos v sezóně byl masakr všude. Já když jsem viděla v srpnu Telč a Třeboň, tak jsem z toho byla taky na pepku. Teď tam nebyl nikdo nebo jen pár lidí.
      Cestování vlakem nemám ráda, raději autobus. Po výletech jezdíme autem a jediný limit je bezpečné parkování.

      Vymazat
  11. Všude hezky, ale sklípky se mi líbí moc.
    Fajn dny přeji. J.

    OdpovědětVymazat
  12. Jani, sklípky byly kouzelné. Tady drží jednotný styl a je to jako v pohádce.
    Krásný večer. Jitka

    OdpovědětVymazat
  13. Jitko, díky za výlet do míst, která znám jen podle jmen vesnic. Podle fotek je tam opravdu krásně...
    Měj se pěkně

    OdpovědětVymazat
  14. To je taková nádhera! Miluji přírodu a miluji výhledy do okolí! Ty sklípky mají takové kouzlo, že snad přemýšlím, že si také uděláme výlet, ikdyž je to daleko :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Markéto, sem se hodí jet v každém ročním období. Teď je tam málo lidí nebo vůbec žádní turisté, jen místní. Je to pohodové místo. Jitka

      Vymazat
  15. Jitko, tolik krásných míst. Léta tam jezdíme alespoň jednou, dvakrát za rok, ta místa na tvých fotkách znám, ale letos jsme poprvé vynechali :( Snad bude příští rok líp. Trochu vám závidím udržení tradic. To s sebou nese i určitou pospolitost, bližší vztahy. Je to moc milé.
    Jitko, měj prima dny a díky za fotky, pokochala jsem se.
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, je kouzelné, jak tradice dokáží spojit generace. Každoročně je mezi mladými velký zájem o stárkování na hodech. Musí umět lidové písničky, tancovat na dechovku, juchat a věnovat tomu spoustu času i financí. Stejně tak jako starší před nimi. A pak se sejdou pod májkou, chytnou se kolem ramen a zpívají. Je to až dojemné.
      Pěkný večer a opatruj se. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.