středa 11. listopadu 2020

Kynuté Martinské rohlíčky

Letos jsem pekla Martinské rohlíčky s předstihem o víkendu. Přes týden nemám tolik času a kynuté těsto přece jen nějaký ten čas potřebuje. Já kynutá těsta s důvěrou nechávám na domácí pekárně a jsem vždy na výsost spokojena. Příprava samotných rohlíčků je nenáročná a zvládne to i začátečník.




Kynuté Martinské rohlíčky


Těsto:
300 ml mléka
2 žloutky
60 g rozpuštěného másla
100 ml oleje
100 g cukru krupice
500 g hladké mouky
špetka soli
půl kostky droždí

Na dokončení je ještě potřeba rozpuštěné máslo a vejce na potření

Ořechová náplň:
125 ml mléka
100 g cukru
1 vanilkový cukr nebo 1 lžička vanilkového extraktu
200 g mletých vlašských ořechů

Do pekárny vždy dám nejprve všechny tekuté ingredience, na ně mouku, pak na jednu stranu sůl, na druhou cukr a doprostřed droždí. Zapnu program těsto. 

Mezitím si připravím ořechovou náplň. V mléce rozmíchám cukr, přivedu k varu a přisypu ořechy. Pokud se mně náplň zdá řídká, přidám ořechy nebo pokud je hustá až příliš, přileji mléko. 
Vykynuté těsto rozdělím na čtyři bochánky. Každý na pomoučeném vále rozválím do kulata, rozdělím na osm dílů, ty potřu rozpuštěným máslem, přidám lžíci náplně a sroluji. 







Rohlíčky peču na pečícím papíru, potřené rozšlehaným vajíčkem. Troubu si rozehřeji na 200˚C, vložím plech a snížím teplotu na 180˚C. Peču do růžova a pocukruji.


Svatomartinský oběd může začít.


A jen tak mimochodem: Ořechovou náplň lze zaměnit za tvaroh, marmeládu, nutelu. Já jsem tentokrát vyzkoušela trdelníkovou variantu. Trojúhelníčky těsta potřené máslem jsem posypala cukrem a skořicí. Smotané a potřené vajíčkem jsem ještě vytunila skořicí a sekanými vlašskými ořechy. Zmizely ještě rychleji než ty ořechové.





 

22 komentářů:

  1. Jitko, vypadají moc pěkně. Já svatomartinské rohlíčky ještě nepekla (a s kynutým těstem mám vůbec pramalé zkušenosti, kynutými věcmi nás rozmazluje moje máma). Nemám pekárnu, tak bych musela vypátrat, jak na kynutí. A volit jinou náplň - manžel nesnáší vlašáky. Já bych si ořechovou náplň klidně dala, ale to by zůstaly všechny rohlíčky na mně a to s ohledem na mou figuru, která už tak dostává zabrat menším množstvím pohybu, nejde :)
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, a nakonec to dopadlo dobře, že? Na blogu máš parádní rohlíčky.
      Pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  2. Jituško, jsou jak malované! Já je budu dělat až o víkendu, chtěla jsem dělat nekynuté, ale docela si mě nalákala...
    Měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, Martinské rohlíčky i pečené ptactvo je moc pěkná tradice, která rodinu stmeluje.
      Už se těším na advent.
      Klidný večer. Jitka

      Vymazat
  3. já na ně úplně zapomněla, vypadají krásně,
    Sv.

    OdpovědětVymazat
  4. Svatomartinské rohlíčky se hodně pekly,já si na ně nevzpomněla pekla jsem úplně něco jiného.Ale pochutnala bych si na nich,protože všechno s ořechovou náplní mám ráda.
    Já si konečně koupila mletý mák a budu péct na víkend koláčky.
    Jituš,měj hezký pátek a celý víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, u nás se moc nepekly. Byly hody a tak se dělaly hodové koláče. Zavádím nové tradice :-)
      Mák u nás nefunguje. Ořechů máme dost a máme je rádi.
      Klidný večer.Jitka

      Vymazat
  5. Fukčarinka- rohlíčky vypadají nádherně a určitě bych se hned zakousla. Také jsem je dělávala, včera už bylo stání při přípravě husy,zelí a drubkove polevky až moc. Dnes jsem upekla čokoládovou buchtu prolitou vanilkovým pudinkem,je vynikající.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem dnes pekla kačenu s knedlíkem a červeným zelím. A pro velký úspěch znovu rohlíčky :-)
      Jitka

      Vymazat
  6. Jitko, vypadají skvostně, hned bych si dala :)
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
  7. Já jsem taky rohlíčky nepekla, už není pro koho. Když dělám z kynutého, tak víc jak půlku odnesu k dceři, jinak bych asi neprošla dveřma. Raději ani nepeču, jen když je chuť silnější než já. Věrka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko, já peču a rozdávám taky. Mám z toho radost a odpočinu si u toho.
      Jitka

      Vymazat
  8. Zase dobrůtky...hned bych si zobla...Měj krásné a pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
  9. Podívej, já jsem tak vykynula, že už by mne ani nezabalili do těsta, fuj.
    Rozhodla jsem se být racionální, sladké bude až na vánoce.
    Mám po ptákách, končím s takovými lákadly :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, to je sice tvrdé, ale účinné rozhodnutí. Tak ti držím palce a vydržať.
      Jitka

      Vymazat
  10. Taky jsem pekla kynuté. Martináky pekla mamka a vždy byly s mákem. Úplně jasnou vzpomínku mám, když mne budila se slovy: Pojď se podívat, Martin přijel na bílém koni. A na stole byly naservírované martináky.
    Krásně pohled je na ty Tvoje.
    Měj se hezky a pěknou neděli u vás!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, to je moc pěkná vzpomínka. Taky mám pár krásných Martinských vzpomínek, většinou spojené s Martinskými hody.
      Měj krásný večer. Jitka

      Vymazat
  11. Jiruš, rohlíčky vypadají úžasně a já věřím, že i tak chutnaly. 👍👍
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, ano byly jako malované a pro velký úspěch jsem je za týden opakovala.
      Měj klidný večer. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.