čtvrtek 5. listopadu 2020

Hruškovo - čokoládový závin neboli štrúdl

Štrúdl k podzimu patří jako spadané listí. Já, moderní zaměstnaná žena (a taky trochu pohodlná), jej peču z kvalitního listového těsta, které si koupím v pekárně nebo místním malém obchodě. Upřednostňuji regionální výrobce a sklízím obdiv celé rodiny, včetně manželovy maminky, která dělá ten klasický tažený. Náplň je většinou tradiční jablečná, někdy tvarohová anebo naslano špenátová.

Tentokrát jsem se nechala inspirovat Josefem Maršálkem, který pekl hruškový závin se slaným karamelem. Mně už přijde toho karamelu v poslední době až až. Najednou se vyskytuje v každém receptu, který zaujme moji pozornost. Není to špatná záležitost, ale jsou i jiné chutě. Já jsem závin naplnila hruškami a čokoládovo - tvarohovou náplní. Čokoláda v kombinaci s hruškami je lahodná a tvaroh je chutně doplňuje.





Hruškovo - čokoládový závin

Těsto: 
250 g hladké mouky
10 g kakaa
špetka skořice
špetka soli
25 g rozpuštěného másla
120 g vody

Náplň:
1 kostka tvarohu
100 g hořké čokolády na vaření
500 g hrušek
skořice

Nejprve si připravím těsto. Do větší mísy dám mouku, kakao, skořici, sůl a promíchám. Přidám vodu a máslo, promíchám vařečkou a v míse nebo i na vále zpracuji v hladké těsto. To zabalím do potravinářské folie a nechám asi půl hodiny při pokojové teplotě.

Připravím si náplň. Ve vodní lázni rozpustím čokoládu, kterou nechám trochu vychladnout. V misce ji promíchám s tvarohem a přisladím čekankovým sirupem nebo cukrem. Neoloupané hrušky zbavím jadřince a nakrájím na tenké plátky. Aby se závin dobře roloval, je dobré si hruškové měsíčky ještě překrojit nebo nakrájet na menší kousky.





Těsto vyválím na tenký obdélník. Nanesu na téměř celou plochu čokoládovo - tvarohový krém a na něj naskládám plátky hrušek. Posypu lehce skořicí a sroluji. Konce jen založím (podsunu) pod závin. Propíchám nožem nebo vidličkou aby mohla vycházet pára a přesunu na plech s pečícím papírem. Peču na 200˚C asi 30 minut. Hotové jsem pocukrovala.





A jen tak mimochodem: V ledničce mně zůstala polovina plechovky karamelového Salka a tak jsem vyzkoušela i notně zjednodušenou verzi hruškovo - karamelového štrúdlu. Koupila jsem v Lidlu už hotové rozválené listové těsto, naskládala na ně hrušky a pokapala karamelovým Salkem. Dál už klasika. Bylo to také dobré, jen to těsto v Lidlu už kupovat nebudu. 





27 komentářů:

  1. Jituško, ten závin vypadá luxusně. Sbíhají se mi sliny. Měj pohodový pátek.

    OdpovědětVymazat
  2. Jitko, vypadá to lákavě! Hrušky a čokoláda je výborná kombinace :)
    Jinak já listové z Lidlu kupuju, nám chutná 😊 Ale má po upečení na povrchu jinou strukturu, než máš na fotce. Možná kupuju jiné než ty.
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, ano čokoláda s hruškami je moc chutná kombinace.
      Měj klidný večer. Jitka

      Vymazat
  3. Stal se nm z toho slaného karamelu takový nešvar, máme všude.
    Což mi přijde trošku škoda, toho delikátního má být skromněji.
    Také mám speciální těsto, široké a vysoké, dobře listující pláty a štrůdl je z něho vynikající.
    Dobrou chuť.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, každý jsme zvyklý na to svoje. Nezapomenutelný štúdl jsme si dali v Rakousku, tam to fakt umí :-)
      Pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  4. Hrušovo-čokozávin vypadá moc dobře. Receptík si vytisknu. Bude se hodit.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, doufám, že se ti povede jako mně :-)
      Krásný večer. Jitka

      Vymazat
  5. U nás je karamel moc oblíbený v čemkoli a tak je určitě závin moc dobrý. Dneska svítí sluníčko a je ale dost chladno, no už to asi lepší nebude, ráno byl i přímrazek. Věrka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko, my máme karamel i ten slaný také rádi, ale už je ho nějak všude dost.
      Měj pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  6. V kupovaných listových těstech je ve výsledku, ale i v kvalitě fakt velký rozdíl. Ale vyrábět si ho doma je strašně náročný, nedělala bych to, takže ho také kupuju.
    Náplň závinu máš netradiční, ale určitě byla chutná.
    Jindra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jindro, také nemám čas si s těstem hrát celý den. Ty řemeslné jsou moc dobré a ani bych to tak dobře neudělala.
      Klidný večer. Jitka

      Vymazat
  7. Hmmmm, vypadá to moc pěkně. Já jsem pekla tvarohový koláč strouhaný už v úterý, ale máme ho ještě dnes. Měj se moc pěkně a opatruj se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarko, také jsme dostali strouhaný koláč od manželovy maminky. Byl moc dobrý, je to skvělá klasika.
      Měj se hezky. Jitka

      Vymazat
  8. Jituš, vypadá to luxusně a věřím, že to i luxusně chutná. 👍👍👍 Já kdysi pekla klasický tažený, těsto se muselo pořádně zpracovat a pak jsem ho ještě dávala pod hrnek, ve kterém jsem uvařila vodu, trochu zapařit. Pak se s ním pracovalo báječně. Teď jsem líná, takže kupuji listové už hotové.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, ano je to celá dlouhá procedura s okamžikem napětí v závěru. Jak jsem psala, jsem na to poněkud pohodlná.
      Přeji ti hodně zdraví a pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  9. Štrudl vypadá moc pěkně a určitě je i výborný.S hruškama jsou moučníky chutné.Já teď zpracovávám jablka od dcery.
    Jituš,měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, já to taky střídám, jabka, hrušky i švestky.
      Hodně zdraví, Jitko.

      Vymazat
  10. Jitko, zajímavý recept. Já karamelovému šílenství nepropadla - karamel mi nikdy moc nechutnal, takže mne neláká ani ten slaný. Z hrušek už jsem dlouho nic nepekla, možná bych se mohla rozhoupat. Ale prvně musíme dojíst tvarožník, co jsme dostali od mé mámy...
    hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, vidíš, tvarožník jsem už strašně dlouho nepekla. To je dobrý tip.
      Klidný večer. Jitka

      Vymazat
  11. Jituško, slaný karamel je v posledních letech módní záležitost, kterou já s radostí přijímám. Mám ho ráda, a prostě si něco s ním občas dopřeju. Tvůj štrúdl vypadá úžasně, až mi dojdou jablka, ráda ho vyzkouším.
    Přeji hezký víkend. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, také máme rádi karamel. Včera už si dcera objednala karamelové rohlíčky na vánoce :-)
      Jen nemusí být často.
      Krásný večer. Jitka

      Vymazat
  12. Ten vypadá naprosto luxusně.
    S těstem z Lidlu mám stejnou zkušenost. Už ne.
    Hezký víkend. Eva

    OdpovědětVymazat
  13. Já tedy nevím jaký problém jsi s tím těstem z Lidlu měla, ale já tam už dlouho kupuju buď mražené, nebo teď i tahle chlazená, a nemůžu si stěžovat. Z kynutého jsem dělala skořicové šneky a byly výborné, teď mám ještě v lednici křehké. Netrhá se, krásně lístkuje, a je to rychle hotové, tak akorát když si člověk vzpomene že by si dal něco na zub. I když samozřejmě na vánoce dělám štrúdly ze svých těst, protože je miluje celá rodina a tím pádem mizí před očima jak pára, to si je uválím sama, protože je jich víc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, to moje se úplně rozsypalo, je to vidět na fotce. Já jsem zvyklá na ty řemeslné, které lístkují a přitom pěkně drží tvar. Tohle se rozpadalo. Jinak koupím i mražené u nás v Coopu a s tím nemám žádný problém, to je super.

      Vymazat
    2. Tak to si měla tedy štěstí na nějaké divné. Já ho použila během čtrnácti dnů už potřetí a pohoda.

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.