úterý 24. září 2019

Toskánsko 2019 - 3. část


Den třetí: neděle 18. 8. 2019 Marina di Bibbona – neděle na pláži


28 km, 30 - 33˚C velmi teplo

Tušili jsme, že neděle na pláži není dobrý nápad, ale už jsme si potřebovali od cestování odpočinout a pocachtat se v moři. Zamířili jsme k nejbližší veřejné pláži v Marině di Bibbona. Preventivně jsme zaparkovali na prvním volném parkovišti, které jsme potkali. Bylo sice daleko, zato s komplikovaným parkovacím automatem. Potřebovali jsme tuzemského poradce, abychom byli vůbec schopni zaplatit parkovné. Museli se zadat tři čísla z espézetky, co zadávají ti s placenými značkami, když tam mají třeba své jméno, to nevím. Hodina stála 1 €.

V této oblasti jsou pláže od zástavby oddělené piniovými lesy, což je příjemná procházka ve stínu těchto krásných stromů. 





Pláž byla dlouhá, svažitá, písčitá s oblázkovým vstupem do moře. Asi tak 5 m bylo vhodné i pro děti, ale pak byla rychle hloubka. Na pláži bylo opravdu dost lidí, ale i přesto byly toalety čisté a volného místa v restauraci dost. Je dobré si pod osušky vzít buď plážové podložky nebo co tam frčelo, byla taková velká hrubě tkaná plachta - přehoz na postel nebo prostěradlo. A slunečník. Nebo si lze slunečník, lehátko a křeslo na den pronajmout, bylo to ale dál na pláži a nechtělo se nám tam chodit. Po 12 hodině se pláž začala vylidňovat, jak rodinky odcházely na siestu, nicméně slunečníky a podložky si tam nechaly na později. Nás tato pláž a hlavně množství návštěvníků nenadchly a tak jsme kolem třetí hodiny odjeli do Ceciny doplnit zásoby na příští týden. Na Via Parubio je velký supermarket COOP, který má bohatý výběr čerstvého ovoce, zeleniny, pečiva, masa, sýrů, uzenin i mořských plodů, nabízí také spotřební zboží, sportovní potřeby i základní léky. Otevřeno je každý den včetně neděle až do večera. Zbytek neděle jsme si užili u bazénu.

A jen tak mimochodem: Italové jsou opravdu strašní řidiči. Povolenou rychlost překračují téměř dvojnásobně. Cisternu předjíždějí davově před horizontem. Parkují, kde je napadne, i kdyby měli zastavit provoz půlky Itálie. Když jede, tak jede a jestli má přednost, vůbec neřeší. Dodržovat rozestupy? Proč? Měli by svítit jako my celodenně, dost jich nesvítí ani v noci.  Předjíždí i na železničním přejezdu. Neznají shovívavost, hned troubí nebo posunky naznačí, že i když jste cizinec a tápete, jste stupido, protože on spěchá na siestu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře.