pondělí 10. listopadu 2025

Mít v krvi DNA Jižní Moravy

Je jedna z nejlepších věcí, které mne mohly v životě potkat. Jen těžko bych si mohla představit život někde jinde. A pokud by k tomu došlo, muselo by to být v dojezdové vzdálenosti. Na cestu by mně Chinaski zpívali, že mají rádi víno anebo bych si pustila Hradišťan?



Každopádně by mě babičky a tetiny vítaly poctivými koláči, které spolu upekly v jedné kuchyni, probraly "které chodí za kteró", zanotovaly Svitaj, Bože, Svitaj a odháněly děcka od horkých plechů. 



Listovaly jsme s mamkou starými recepty a našly dva, které si mé chuťové buňky dobře pamatují. Na Martina jsou u nás hody a kromě rohlíčků mé kmotřičky dnes  upečeme i hodové koláče sousedky Maruny. Ale pozor! Jsme v bohatém kraji, tak nečekejte žádnou light verzi, ale pořádnou dávku másla a vajec.  


   



Moravské hodové koláče podle Maruny


Na 24 ks koláčků bude třeba

Těsto:
60 ml mléka
100 ml oleje
3 žloutky
250 g hladké mouky
40 g cukru krupice
špetka soli
21 g čerstvého droždí (půl kostičky)

Tvarohová náplň:
250 g tvarohu (kostka v alobalu)
1 žloutek
80 g moučkového cukru
1 ČL vanilkového extraktu
1 ČL škrobu
10 ml rumu
citronová kůra
rozinky

Posypka:
75 g polohrubé mouky
50 g povoleného másla
50 g moučkového cukru

Na dokončení:
máslo a rum - tuzemák

K přípravě těsta můžete využít domácí pekárnu. Kdo nemá pekárnu, nalije se mnou do misky vlažné mléko, přidá cukr a droždí. Do mísy proseji mouku se špetkou soli. Jakmile je kvásek vykynutý, přimíchám žloutky a olej. Přidám k mouce a vypracuji ručně nebo za pomoci robota hladké těsto.

Přikrytou mísu nechám na teplém míse a během kynutí ještě jednou promíchám. Mezitím si připravím drobenku promačkáním surovin a tvarohovou náplň promícháním ingrediencí, kromě rozinek.

Asi po hodině kynutí dám těsto na pomoučený vál, propracuji a dělím na 20 g kousky. Každý kousek uválím do kuličky, dlaní zmáčknu na placku a na ni dám menší lžičku tvarohové náplně. Přidám 3-4 rozinky.




Náplň zabalím do těsta, vytvořím kuličku, kterou uložím na plech s pečícím papírem. Plech přikryji utěrkou a ještě nechám 20 - 30 minut nakynout. Před pečením potřu rozšlehaným vajíčkem a vmáčknu posypku. Peču na 180˚C asi 20 minut do růžova. Hned po vytažení potřu rozpuštěným máslem s trochou tuzemáku, podávám pocukrované.  

 





Pekárnu nechte v pohotovosti, hned jdeme na druhý recept.



Kmotřiččiny ořechové rohlíčky 


Na 24 ks rohlíčků bude třeba

Těsto:
6 PL ml mléka
125 g rozpuštěného másla 
1 menší vejce
250 g hladké mouky
30 g cukru krupice
1 PL vanilkového cukru
špetka soli
21 g čerstvého droždí (půl kostičky)

Ořechová náplň:
200 g mletých vlašských ořechů 
170 g moučkového cukru
100 ml vody
lze přidat trochu tuzemáku


Na dokončení:
vajíčko na potření
moučkový cukr s vanilkovým cukrem na obalení

Těsto připravím stejným způsobem jako těsto na koláče nebo přípravu svěřím domácí pekárně.

Náplň připravím svařením vody, do které nasypu ořechy a cukr. Promíchám a ještě provařím. Pokud je náplň hustá, přidám trochu vody, pokud je řídká, zahustím piškotovými drobečky. Dochutím tuzemákem a nechám vychladnout.

Hotové těsto přendám na vál, rozdělím na tři stejné části, propracuji je na bochánky a vyválím na placky. Je to velmi příjemné těsto, které se nemusí podsypávat a dobře se rozvaluje. Každou placku rozdělím na 8 dílů, přidám ořechovou náplň a smotám. Jak smotat rohlíčky najdete třeba tady




Před uložením na plech s pečícím papírem upravím tvar a ohnu do tvaru U. Potřu rozšlehaným vajíčkem a peču na 190˚C asi 30 minut do růžova. Ihned po vytažení z trouby obalím v moučkovém a vanilkovém cukru.





 

A jen tak mimochodem: Kdo by se na Jižní Moravu nevracel rád?














12 komentářů:

  1. Vloni jsem podle vašeho návodu motala martinské podkovy a povedly se. Předtím jsem vždycky rohlíčky motala z trojúhelníku. Na Martina ale nepeču, až později kolem Mikuláše, až se ohlásí návštěva. Mějte se krásně, už se těším na vaše adventní nápady. Eva z Ostravy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, ano, podkovy byly pěkné i chutné. Rohlíčky taky dělám během roku, ale vedou u nás ty ořechové. Je to tak, advent se blíží skokově a doufám, že budu mít dost času, si vše promyslet, nachystat a užít si.
      Mějte pěkný závěr týdne. Jitka

      Vymazat
  2. Je tam opravdu krásně.....díky za další dobroty.

    OdpovědětVymazat
  3. Jitko, Morava je krásná, o tom není pochyb, ale o mé sdrce se dělí Vysočina s Prahou :). A u koláčů vedou ty dvojctihodné od mé mámy (asi proto, že miluju povidla). Nicméně tvé pečení je jako obvykle k nakousnutí (a v deset večer jsou fotky velmi nebezpečné ;-))
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  4. Tak tohle je krásný příspěvek, jak tvým vyznáním, tak těmi dobrotami. Mám to štěstí, že se na Moravu každý rok podívám, i když to je práce, čas na kochání a sklenku se vždycky najde!
    Jituško, já podle tebe pekla loňské podkovy a měly neskutečný úspěch. Nejdřív jsem se zhrozila nad tím množstvím, ale zmizely fakt rychle. Dokonce i naše Terka, která sladké moc nemusí, měla dvě :o)
    Přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já se "na jih" taky moc ráda vracím a z některých výletů jsem vážně naměkko. Ta síla krajiny, tradic, pohostinnosti mě vždy dostane.
      Heli, hned dvě 😲😊. Podkovy u nás mají taky vždy úspěch. Jsem ráda, že se ti povedly a chutnaly vám.
      Přeji ti pohodový čtvrtek. Zdraví Jitka

      Vymazat
  5. Jižní Moravu moc neznám ač jsme tam jako mladší jezdili.Pokud pojedeme někam na pár dní na jaře,tak bych chtěla,aby to byla jižní Morava.Ty dobroty...Letos jsem ani nepekla rohlíčky.
    Jituško,hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, doufám, že se na JM vypravíte a užijete si její krásy. Na blogu mám spoustu tipů na výlety, tak se ti třeba něco bude hodit.
      Měj se krásně. Jitka

      Vymazat
  6. mě známá místa, je tu krásně...Sv.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.