Nedávno jsem hledala v mém tlustém receptářovém pořadači nějakou inspiraci na víkend. Nakonec jsem uvařila naše dvě stálice, které jsem kupodivu na blog ještě nedávala. Dnes to napravuji, protože inspirace není nikdy dost. K obědu si uvaříme králíka na hořčici. Kdo králíka nejí nebo nemá babičku s králíkárnou, může tímto způsobem upravit maso kuřecí nebo vepřové.
Králík na hořčici
1 celý králík
1 velká cibule
sůl
plnotučná hořčice
olej
tymián
5 bobkových listů
vývar nebo kostička drůbežího masoxu
200 ml smetany 12 - 31 %
1 PL hladké mouky
Porce králíka osolím, pomažu hořčicí, cibuli nakrájím na kostky.
Na pánvi s olejem nejprve opeču králíka s hořčicí a pak i cibuli.
Vše vložím do hlubokého pekáče s poklicí, který lze vložit do trouby.
K masu přidám tymián, bobkové listy a zaliji vývarem nebo vodou s masoxem.
Peču na 200ºC do měkka.
Po upečení dám maso bokem, odstraním bobkové listy, zahustím smetanou, ve které jsem rozmíchala mouku a provařím.
Nakonec ještě omáčku promixuji ponorným mixérem a pokud je potřeba, dosolím.
Podávám s knedlíkem, těstovinami nebo připravím domácí špecle.
A jen tak mimochodem: Z návštěvy Krakova jsme si přivezli vzpomínku na místní fast foodovou specialitu - Zapiekanki. Snažila jsem se je napodobit jednoduše a s tím, co má u nás úspěch. Náplň lze zvolit jakoukoliv oblíbenou a i obložit v podstatě čímkoliv, co má kdo rád a co je v ledničce.
Zapiekanki po našem
bagety na dopékání - množství podle počtu strávníků a jejich apetitu
olej
Náplň 1:
vajíčka
sůl
šunka
sýr (gouda, eidam, mozzarella)
Náplň 2:
cibule
česnek
olej
červená paprika
rajčata
sůl, provensálské bylinky
mozzarella cihla
Připravím náplně. Na první v misce prošlehám vajíčka, osolím, přidám nastrouhaný sýr a šunku na kostičky.
Druhá je taky jednoduchá. Na pánvi s olejem osmahnu cibuli na měsíčky, česnek na plátky, přidám papriku na kostičky, cherry rajčata na půlky. Osolím, obylinkuji a opeču do měkka.
Dopékací bagety rozkrojím na polovinu, dám na plech s pečícím papírem, pokapu olejem a dám předpéct 5 minut na 200ºC.
Na předpečené bagety navrstvím náplně a posypu sýrem. Dám do trouby pod gril na dalších 8 minut.
Upečené bagety obložím třeba schwarzwaldskou šunkou, zeleninou a dorost si je pokape kečupem.




Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za vaše komentáře.