neděle 16. listopadu 2025

K obědu, k večeři

Nedávno jsem hledala v mém tlustém receptářovém pořadači nějakou inspiraci na víkend. Nakonec jsem uvařila naše dvě stálice, které jsem kupodivu na blog ještě nedávala. Dnes to napravuji, protože inspirace není nikdy dost. K obědu si uvaříme králíka na hořčici. Kdo králíka nejí nebo nemá babičku s králíkárnou, může tímto způsobem upravit maso kuřecí nebo vepřové.

 

 

 

Králík na hořčici

 

1 celý králík 
1 velká cibule
sůl 
plnotučná hořčice
olej
tymián
5 bobkových listů
vývar nebo kostička drůbežího masoxu 
200 ml smetany 12 - 31 % 
1 PL hladké mouky
 
Porce králíka osolím, pomažu hořčicí, cibuli nakrájím na kostky. 
Na pánvi s olejem nejprve opeču králíka s hořčicí a pak i cibuli. 
Vše vložím do hlubokého pekáče s poklicí, který lze vložit do trouby. 
K masu přidám tymián, bobkové listy a zaliji vývarem nebo vodou s masoxem.    
Peču na 200ºC do měkka.
Po upečení dám maso bokem, odstraním bobkové listy, zahustím smetanou, ve které jsem rozmíchala mouku a provařím.
Nakonec ještě omáčku promixuji ponorným mixérem a pokud je potřeba, dosolím.
Podávám s knedlíkem, těstovinami nebo připravím domácí špecle.    
 
 




A jen tak mimochodem: Z návštěvy Krakova jsme si přivezli vzpomínku na místní fast foodovou specialitu - Zapiekanki. Snažila jsem se je napodobit jednoduše a s tím, co má u nás úspěch. Náplň lze zvolit jakoukoliv oblíbenou a i obložit v podstatě čímkoliv, co má kdo rád a co je v ledničce. 
 
 
 
 
 

Zapiekanki po našem

 
bagety na dopékání - množství podle počtu strávníků a jejich apetitu
olej
 
Náplň 1:
vajíčka
sůl 
šunka
sýr (gouda, eidam, mozzarella)
 
Náplň 2:
cibule
česnek 
olej 
červená paprika 
rajčata
sůl, provensálské bylinky 
mozzarella cihla
 
Připravím náplně. Na první v misce prošlehám vajíčka, osolím, přidám nastrouhaný sýr a šunku na kostičky.
Druhá je taky jednoduchá. Na pánvi s olejem osmahnu cibuli na měsíčky, česnek na plátky, přidám papriku na kostičky, cherry rajčata na půlky. Osolím, obylinkuji a opeču do měkka. 
Dopékací bagety rozkrojím na polovinu, dám na plech s pečícím papírem, pokapu olejem a dám předpéct 5 minut na 200ºC.
Na předpečené bagety navrstvím náplně a posypu sýrem. Dám do trouby pod gril na dalších 8 minut.
Upečené bagety obložím třeba schwarzwaldskou šunkou, zeleninou a dorost si je pokape kečupem. 
 
 
 
 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře.