pondělí 10. listopadu 2025

Mít v krvi DNA Jižní Moravy

Je jedna z nejlepších věcí, které mne mohly v životě potkat. Jen těžko bych si mohla představit život někde jinde. A pokud by k tomu došlo, muselo by to být v dojezdové vzdálenosti. Na cestu by mně Chinaski zpívali, že mají rádi víno anebo bych si pustila Hradišťan?



Každopádně by mě babičky a tetiny vítaly poctivými koláči, které spolu upekly v jedné kuchyni, probraly "které chodí za kteró", zanotovaly Svitaj, Bože, Svitaj a odháněly děcka od horkých plechů. 



Listovaly jsme s mamkou starými recepty a našly dva, které si mé chuťové buňky dobře pamatují. Na Martina jsou u nás hody a kromě rohlíčků mé kmotřičky dnes  upečeme i hodové koláče sousedky Maruny. Ale pozor! Jsme v bohatém kraji, tak nečekejte žádnou light verzi, ale pořádnou dávku másla a vajec.  


   



Moravské hodové koláče podle Maruny


Na 24 ks koláčků bude třeba

Těsto:
60 ml mléka
100 ml oleje
3 žloutky
250 g hladké mouky
40 g cukru krupice
špetka soli
21 g čerstvého droždí (půl kostičky)

Tvarohová náplň:
250 g tvarohu (kostka v alobalu)
1 žloutek
80 g moučkového cukru
1 ČL vanilkového extraktu
1 ČL škrobu
10 ml rumu
citronová kůra
rozinky

Posypka:
75 g polohrubé mouky
50 g povoleného másla
50 g moučkového cukru

Na dokončení:
máslo a rum - tuzemák

K přípravě těsta můžete využít domácí pekárnu. Kdo nemá pekárnu, nalije se mnou do misky vlažné mléko, přidá cukr a droždí. Do mísy proseji mouku se špetkou soli. Jakmile je kvásek vykynutý, přimíchám žloutky a olej. Přidám k mouce a vypracuji ručně nebo za pomoci robota hladké těsto.

Přikrytou mísu nechám na teplém míse a během kynutí ještě jednou promíchám. Mezitím si připravím drobenku promačkáním surovin a tvarohovou náplň promícháním ingrediencí, kromě rozinek.

Asi po hodině kynutí dám těsto na pomoučený vál, propracuji a dělím na 20 g kousky. Každý kousek uválím do kuličky, dlaní zmáčknu na placku a na ni dám menší lžičku tvarohové náplně. Přidám 3-4 rozinky.




Náplň zabalím do těsta, vytvořím kuličku, kterou uložím na plech s pečícím papírem. Plech přikryji utěrkou a ještě nechám 20 - 30 minut nakynout. Před pečením potřu rozšlehaným vajíčkem a vmáčknu posypku. Peču na 180˚C asi 20 minut do růžova. Hned po vytažení potřu rozpuštěným máslem s trochou tuzemáku, podávám pocukrované.  

 





Pekárnu nechte v pohotovosti, hned jdeme na druhý recept.



Kmotřiččiny ořechové rohlíčky 


Na 24 ks rohlíčků bude třeba

Těsto:
6 PL ml mléka
125 g rozpuštěného másla 
1 menší vejce
250 g hladké mouky
30 g cukru krupice
1 PL vanilkového cukru
špetka soli
21 g čerstvého droždí (půl kostičky)

Ořechová náplň:
200 g mletých vlašských ořechů 
170 g moučkového cukru
100 ml vody
lze přidat trochu tuzemáku


Na dokončení:
vajíčko na potření
moučkový cukr s vanilkovým cukrem na obalení

Těsto připravím stejným způsobem jako těsto na koláče nebo přípravu svěřím domácí pekárně.

Náplň připravím svařením vody, do které nasypu ořechy a cukr. Promíchám a ještě provařím. Pokud je náplň hustá, přidám trochu vody, pokud je řídká, zahustím piškotovými drobečky. Dochutím tuzemákem a nechám vychladnout.

Hotové těsto přendám na vál, rozdělím na tři stejné části, propracuji je na bochánky a vyválím na placky. Je to velmi příjemné těsto, které se nemusí podsypávat a dobře se rozvaluje. Každou placku rozdělím na 8 dílů, přidám ořechovou náplň a smotám. Jak smotat rohlíčky najdete třeba tady




Před uložením na plech s pečícím papírem upravím tvar a ohnu do tvaru U. Potřu rozšlehaným vajíčkem a peču na 190˚C asi 30 minut do růžova. Ihned po vytažení z trouby obalím v moučkovém a vanilkovém cukru.





 

A jen tak mimochodem: Kdo by se na Jižní Moravu nevracel rád?














Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře.