neděle 21. února 2021

Vytuněný papprikáš a domácí špecle

V poslední době mám dojem, že se můj život smrskl na zaměstnání a vaření pro rodinu. Výlety jsme omezili úplně a chodíme jen na procházky po okolí. Už to bude skoro rok, co děti zůstaly doma a vymýšlet rodinné menu tak, abych nevařila stále stejná jídla dokola, mně dává zabrat. Kuře na paprice je u nás vítané a já jsem teď vyzkoušela trochu jiný recept a už u něj zůstanu.




Papprikáš


olej nebo sádlo
1 cibule
kmín, sůl, sladká a uzená paprika, majoránka
4 porce kuřecího masa
1 kelímek smetany na vaření
půl kelímku zakysané smetany
1 syrová brambora

Na oleji jsem osmahla cibulku do sklovita, přidala jsem kmín a opekla jsem osolené kousky kuřete. Jakmile se maso opeklo, dala jsem je stranou a do výpeku jsem přidala obě papriky, podlila jsem vodou - může se přidat i kostka slepičího bujonu - a vrátila jsem maso do omáčky, ve které se dusilo doměkka.
Hotové maso jsem vyndala a obrala na malé kousky. Do omáčky jsem přidala majoránku, obě smetany a chvilku jsem povařila. Na zahuštění jsem použila najemno nastrouhanou bramboru a zase povařila. Na závěr jsem vrátila kousky masa do omáčky.







A jen tak mimochodem: Obvykle k omáčce míváme těstoviny, ty jsem ale tentokrát  nahradila domácími špeclemi. Jsou jednoduché na výrobu, jen je potřeba cedník s kulatými otvory. Já mám jeden prastarý. Doma jsme přes něj dělávali játrovou zavářku. Kdo je zručný, může špecle ukrajovat jako halušky.

Domácí špecle


300 g hrubé mouky
3 vejce
sůl
100 ml mléka

Všechny ingredience vymíchám do hladkého těsta, které nechám asi 10 minut odstát. Do velkého hrnce dám vařit osolenou vodu a přes cedník stěrkou roztírám těsto do vařící vody. Povařím asi jen 2 minuty. Hotové špecle promíchám s rozpuštěným máslem a posypu petrželkou.





28 komentářů:

  1. Domácí špecle jsem ještě nezkoušela. My ke kuřeti na paprice děláme houskové knedlíky. Špecle budou asi rychlejší.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, ano jsou rychlejší a nám chutnají. Teda, ne že by knedlíky hoši nejedli :-)
      Prima večer. Jitka

      Vymazat
  2. Jitko, domácí špecle jsem ještě nedělala, ale cedník mám podobný a používám ho na halušky. Kuře na paprice jsme už hodně dlouho neměli, tak někdy zařadím do jídelníčku. Díky za připomenutí.
    Přeji fajn týden. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, já taky kupuji obvykle sušené. Jen je teď tady nikde nemají, tak jsem šla touto cestou a jsem spokojená.
      Pěkný týden. Jitka

      Vymazat
  3. Jituško, ani já jsem domácí špecle ještě nedělala. Kuře na paprice miluju a míváme ho s knedlíkem. Měj pohodový nový týden.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, my obvykle s těstovinami, ale toto byla příjemná změna.
      Krásný večer. Jitka

      Vymazat
  4. Jituško, ty mi tedy děláš chutě. Copak paprikáš, ten občas taky dělám, ale ty domácí špecle...Parádní oběd, jen co je pravda!
    Přeji klidné pondělí a děkuji za typ, těch teď není dost...
    Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, to je právě to, kde máme pořád brát inspiraci, že? To je na vaření asi nejhorší, vymyslet to :-)
      Měj se krásně. Jitka

      Vymazat
  5. Jitko, kuře na paprice dělám hodně podobně, zrovna ve středu ho máme naplánované :o)
    Špecle jsem dělala jen jednou a už je to dost dlouho. Díky za připomenutí :)
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
  6. No a je zase jeden nápad na oběd, už jsem kuře na paprice dost dlouho nedělala, tak ho zařadím na pořadník, ale asi s knedlíkem. Já jsem dělala v týdnu roládu z mletého a druhou půlku mletého mám boloňskou s těstovinou. Musím i mleté dělat na dva způsoby, abych nejedla jedno jídlo celý týden. No a špecle bych si mohla udělat třeba s houbovou omáčkou, ale to je zatím jen nárys na nějaké vaření. Měj se fajn. Věrka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko, taky mám v pláno něco z mletého masa. Uvidím, na co dostane rodina chuť :-)
      Strašně dlouho jsme neměli sekanou, tak asi bude.
      Klidný večer. Jitka

      Vymazat
  7. Ano, toto dělávám také. Jen jako přílohu dělám noky, kterým moje mamka a babička říkaly nahaté knedlíky. V podstatě je to těsto jako na špecle, jen v něm není tolik vajec. Takže dle tvého receptu udělám příště špecle.
    Klidné dny!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, nahaté knedlíky jsem ještě neslyšela. Noky nedělám, asi bych dceři udělala radost, často cituje Pelíšky :-)
      Pohodový večer. Jitka

      Vymazat
  8. Kruciš! Ty špecle miluju. Stejně jako halušky anebo strapačky. Jsou to rychlá jídla a dají se jíst i jen tak. Třeba se strouhanou nivou nebo opraženou slaninkou ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, nebo se dají obarvit rajčatovým nebo špenátovým pyré. Ale s tou slaninou budou asi nejlepší.
      Pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  9. Voní to až sem, domácí je domácí, ať skvostné kuře se smetánkou nebo špecle.
    Já tedy ke špeclím ráda zelí a opečenou cibulku.
    Dobrou chuť. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simono, to je zajímavé, jak tady čtu, každému chutnají jinak. Je to rychlovka a prý v Německu dávají do špeclí sifon, to musím taky zkusit.
      Měj se krásně. Jitka

      Vymazat
  10. Kuřecí na paprice dělám často,ale překvapila mě majoránka,tu tam nedávám,ale vyzkouším.
    Špecle dělám také mám je ráda a mám i na blogu.Myslím,že je v týdnu udělám.
    Jsme teď sami dva,ale stejně nikdy nevím,co pořád vařit.Manžel je velký jedlík a ještě vybíravý.
    Jituš,měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, majoránku i uzenou papriku jsem taky dávala poprvé a chuti to udělalo dobře. O nápadech vím své, když se zeptám, co mám vařit, tak VŽDYCKY řeknou bramboráky :-)
      Klidný večer. Jitka

      Vymazat
  11. Jituš, vypadá to náramně. 👍👍 Špecle už jsem nedělala spoustu let.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, děkuji a zdravím. Nestíhám číst Tvůj blog, snad o víkendu. Už se těším na chvilku s Itálií.
      Měj se moc hezky. Jitka

      Vymazat
  12. Špecla jsem doma ještě nezkoušela. Od té doby, co mám majoránku na zahrádce, tak ji cpu skoro do všeho.:-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarko, mně majoránka taky voní. Nejlepší je ta čerstvá do bramboračky. Špecle jsou triviálně jednoduché a chutnají nám.
      Pěkné skoro jarní dny. Jitka

      Vymazat
  13. Špecle,já tak dělám vlastně halušky po našemu. Jen dám namísto mléka vodu,vejce, sůl a nakonec do naslehaneho mouku se špetkou kypřícího prdopec. Polité špekem,občas i s kysaným zelím podusenym, výborný rychlý oběd. Fukčarinka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě jde dát místo mléka voda nebo ta sodovka jak jsem psala výše. Je to jednoduché a moc chutné. Jitka

      Vymazat
  14. Vypadá to náramně. Docela bych si dala...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, je to klasika v trochu jiném kabátě a chutnalo nám :-)
      Měj hezké odpoledne. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.