Dánsko vyniká plundrovým pečivem. Kdo by neznal skořicové šneky, čokoládové rolky a jablečné kapsičky. Já jsem na ubytování v naší dánské kuchyni objevila tradiční místní kuchařku a s chutí jsem ji prolistovala. Moc jsem si tedy nepočetla, ale recepty jsem vyfotila a přeložila. Hned po návratu jsem vyzkoušela dva dánské recepty a ty tady dnes najdete. Řeknu jen jediné. Jestli chcete letos upéct jen jeden jablečný koláč, upečte tento. Je výborný.
Dánský jablečný koláč - Dansk æbletærte
100 g toustového chleba (4-5 krajíčků)
500 g jablek
500 g jablek
140 g cukru
4 ks vejce velikosti S nebo 3 ks velikosti L
80 g másla
200 g čerstvého sýra (Lučina, Palouček apod.)
100 g mletých mandlí
plátky mandlí, skořice a třtinový cukr na posypání
Z toustového chleba odkrojím okraje a rozmixuji jej na drobky.
Neloupaná jablka zbavím jádřinců a nakrájím na 3 mm plátky.
Koláčovou formu vymažu máslem a vysypu polohrubou moukou.
Na dno pokladu vrstvu jablek, posypu skořicí a cukrem. Kdo chce, přidá rozinky.
Z bílků vyšlehám tuhý sníh.
Žloutky šlehám s povoleným máslem, cukrem a krémovým sýrem. Jakmile se vše propojí, vmíchám mleté mandle, toustové drobky a nakonec i sníh z bílků.
Těsto naliji do formy na jablkovou vrstvu. Uhladím do roviny, naskládám další vrstvu jablečných plátků, posypu cukrem, skořicí a plátky mandlí.
Peču asi 50-60 minut na 180˚C.
A jen tak mimochodem: Dánské sušenky začaly psát svou historii už v 11. století. Za tu dobu je Dánové dovedli k dokonalosti. Ochutnala jsem různé druhy a stále pátrám po tajné ingredienci, která jim dává mimořádnou chuť a vůni. Prozatím jsem upekla tyto sušenkové růžičky, které chutnaly doma i v práci. Pátrat a zkoušet budu dál.
Dánské vanilkové sušenky - Vaniljekager
150 g hladké mouky
50 g moučkového cukru
100 g másla
1 bílek
vanilka
špetka soli
Změklé máslo prošlehám s cukrem, vanilkou a špetkou soli do světlého nadýchaného krému.
Přišlehám bílek a postupně i mouku.
Těstem naplním cukrářský sáček se špičkou s ostrými velkými zuby.
Na plech s pečícím papírem stříkám věnečky, tyčinky nebo růžičky. Ty začnu motat od středu k venkovnímu obvodu.
Posypu je třtinovým cukrem a peču na 200˚C asi 15 minut. Před podáváním nechám vychladnout.
Oba recepty si vytisknu. Budou se hodit. Díky za ně !
OdpovědětVymazatHezké dny, Jitko !
Hanka
Hani, tak pak dej vědět, jak dopadl výsledek.
VymazatPěkný den. Jitka
Jituško, jeden recept lákavější než druhý. Moc ráda vyzkouším. Koláče s jablky máme moc rádi. Sušenky vypadají skvěle, tvé fotky mě připomněly, že pořád nemám tuhle širokou špičku...
OdpovědětVymazatPřeji příjemný a pokud možno klidný den. Helena
Helenko, těsto koláče je z neobvyklých přísad a třeba čerstvý sýr mu neskutečně pomohl. Mylsím, že do těsta jsem sýr nedávala nikdy, jen do krémů.
VymazatŠpičku mám v takové trojsadě a už vlstně žádné jiné ani nepoužívám. Koupila jsem v domácích potřebách sítě Kitos.
Měj pohodový den. Jitka
Jitko, zajímavé recepty. Nám se jablka v podstatě neurodila, takže potřeba "výroby" jablkových moučníků moc nehrozí. Růžičky určitě vyzkouším kolem Vánoc, kdy "trpím" nadbytkem bílků ;-)
OdpovědětVymazatHezký den
Stáňo, my taky moc jablek letos nemáme, ale spotřebovala jsem na koláč všechna ta malá, o která není valný zájem.
VymazatSušenky jsou fajn, kolegyně pochválily a doma zmizely obratem.
Měj pěkný den. Jitka
V kuchyni nevládnu, ale nalákala jsi mě a snad je i vyzkouším. Díky)))Eva
OdpovědětVymazatEva, nneí to nic složitého, klidně se pusť do pečení.
VymazatZdraví Jitka
Koláč je zajímavý.Manžel si oblíbil jablka a pořád z nich peču.Vyzkoušela bych ho
OdpovědětVymazatJituško,hezké dny
Jituško, jablka jsou vděčná surovina. Jen už se nějak moc opakuji a nový recept jsem vyzkoušela ráda. Určitě budu péct i s jiným ovocem.
VymazatMěj pěkný den. Jitka