Dnes si uvaříme... chleba s máslem 😊. Smørrebrød vznikl spojením slov smør - máslo a brød - chléb. Základem je dobrý žitný chléb rugbrød, doplněný čerstvými potravinami v mnoha variantách. Dánské obložené chlebíčky pravděpodobně vznikly tak, že si zemědělci brali s sebou na pole chléb se zbytky od večeře. Na konci 19. století se staly tak populární, že je začaly nabízet i restaurace. Legendární kodaňský zakladatel smørrebrødu Oskar Davidsen vytvořil seznam 170 složitých a uměleckých variant. Dnes je najdete v každém dánském bistru či restauraci. Často s rybou, paštikou, pomazánkou, s vajíčky, s kvalitním masem, masovými kuličkami, vždy doplněné čerstvou zeleninou a posypané třeba řeřichou. Cena jednoho chlebíčku začíná na 200 Kč za kus.

Než se pustím do obkladačského umění, upeču si vlastní žitný chléb.
Žitný chléb se špaldovou moukou
400 ml vody
300 g žitné celozrnné hladké mouky
200 g špaldové hladké mouky
9 g sušeného droždí nebo 3/4 kostičky čerstvého
2 ČL drceného kmínu
1 ČL cukru
2 ČL soli
může se přidat i 6 PL slunečnicových semínek
olej na vymazání formy
semínka na posypání: slunečnicová, lněná, dýňová
Přípravu těsta jsem svěřila domácí pekárně, ale není to nic složitého a dá se připravit rychle i "v ruce".
Suché přísady se promíchají, přidá se voda a vše se promíchá a zpracuje na řidší těsto. Kdo má robota, má vystaráno.
Hotové řidší těsto dám do vymazané chlebíčkové formy, do které jsem na délku vložila pečící papír, aby se hotový chléb bezproblémově vyndal. Konce nechám vyčnívat ven pro uchopení. Přikryji (třeba hotelovou koupací čepicí) a nechám 45 - 60 minut vykynout. Před pečením posypu semínky.
Do předehřáté trouby na 250˚C dám na dno malý pekáček s 200 ml vody a vložím formu s těstem. Peču 20 minut. Pak vytáhnu plech, vyvětrám troubu a peču dalších 20 minut na 190˚C. Nechám vychladnout a potom teprve krájím.
Smørrebrød
Krajíčky žitného chleba jsem namazala tenkou vrstvou másla a obložila:
- uzeným lososem, avokádem a kyselou okurkou. Přidala jsem zakysanou smetanu a posypala pažitkou.
- uzeným masem, pečenou brambůrkou, kyselou okurkou a kouskem Camembertu. Kápla jsem trochu remulády (recept viz níže) a posypala semínky.
- vaječnou pomazánkou, ozdobenou cherry rajčátkem a pažitkou.
Zbývá už jen popadnout příbor a pustit se do jídla. Dovede si někdo představit, jak jí chlebíčky příborem? V Dánsku se zase divně dívají na toho, kdo jí Smørrebrød rukama. Jiný kraj, jiný mrav.
A jen tak mimochodem: V Dánsku jsme si několikrát objednali Fish & Chips (rybu a hranolky) a vždy jsme k ní dostali výbornou omáčku - remuládu. Jednu lahvičku jsme si přivezli domů a mohli tak porovnat, zda se dá srovnat s tou, kterou jsem připravila podle dánského receptu. Odborná porota konstatovala, že chutná trochu jinak, nicméně také velmi dobře. Je moc dobrá k jakékoliv rybě, ale třeba pečené brambory vyšvihne na úplně jinou úroveň.

Dánská remuláda
4 PL nadrobno nakrájených kyselých okurek (mohou být i nakládané cibulky a kapary)
2 PL majonézy
1 ČL kari
4 PL nadrobno nakrájené pažitky
sůl a pepř
citronová šťáva podle chuti
Vše smíchám a dochutím citronovou šťávou a solí s pepřem.
Podávala jsem k Fish & Chips podle Dity P.
 |
| V Dánsku se dá koupit hotová, jako u nás třeba tatarka. |
Nádhera, sbíhají se mi sliny. Jako vzdy dokonale, tesim se na dalsi inspirace v kuchyni, terase, doma.hezké podzimní dny
OdpovědětVymazatDěkuji za milý komentář i návštěvu.
VymazatTaké přeji podzimní dny ve zdraví a pohodě.
Zdraví Jitka
Jitko, posílám pozdravy dnes po sluníčku, je nádherný podzimní den. Po dopoledni na zahradě jsem se podívala na blog, sbíhají se mi sliny a mám pocit, že cítím jak dobroty voní. Ještě že jsem po obědě. Remuládu určitě zkusím, pečené brambory jsou u nás velmi oblíbené, také na ně dělám různé dipy. A tak už vím, co bude zítra k obědu. Hezký podzim a díky. Eva
OdpovědětVymazatPěkný večer, Evo. Ano, dnes byl krásný podzimní den. Na terasu i zahradu mne to vytáhlo jen v tričku. Pečené brambory jsou u nás také oblíbené a doufám, že Vám budou s remuládou chutnat, tak jako nám. Mě překvapil ten žitný chleba. Jednoduchý a moc dobrý recept.
VymazatMějte klidný konec října. Zdraví Jitka
Dobré ráno, děkuji za pozdravy, Jitko.
VymazatChlebík jsem také uložila, vypadá báječně. A vyzkouším až koupím ve mlýně špaldovou mouku. Tu z obchodu mám méně ráda. Vaše recepty jsou sázkou na jistotu!
Pěkné dny přeje Eva
Ty ses Jituš minula povoláním)))
OdpovědětVymazatDip vyzkouším i já
Eva http://es-ideas.blogspot.com/
Evi, tím si nejsem tak jistá ☺️.
VymazatDíky a zdravím. Jitka
Jitko, jen se mi nad fotkami chlebíčků sbíhají sliny :). A recept na chleba vypadá zajímavě, ten bych mohla zkusit. Prosím, jaké rozměry má tvá chlebíčková forma?
OdpovědětVymazatHezký den
Stáňo, mám formu tu úplně obyčejnou, délky 30 cm. Chléb je překvapivě jednoduchý a moc nám chutnal. Určitě jsem jej nepekla naposled.
VymazatMěj se hezky. Jitka
Jituško, teď bych si dala ten krásný chleba třeba jen s máslem :o), ale coby obkládačka si ho vystřelila o hodně pater! Děkuji i za historii těchto dobrot.
OdpovědětVymazatAč se smaženému vyhýbám, fish and chips neodmítnu nikdy, kór když to je v krajině u moře. Remuládu ráda vyzkouším.
Děkuji za všechny dobroty a přeji příjemný den. Helena
Helenko, manžel jej spořádal skoro celý s vajíčkovou pomazánkou. A už si objednal další na příští týden 😊.
VymazatJá smažené taky tolik nemusím, ale toto je určitě výjimka. Ryby byly vždy tak kvalitní, že nešlo odolat.
Ať ti pátek rychle uteče a mějte krásný víkend. Zdraví Jitka
Takové dobroty mohu.Napsala jsem si recept na chleba a i na omáčku.
OdpovědětVymazatJituško,hezké dny
Jituško, doufám, že se vše podaří a bude vám chutnat. Budu ráda, když dáš vědět.
VymazatMěj se moc hezky. Jitka
Tohle bych si dala hned. Taková obdoba našeho českého chlebíčku :-)
OdpovědětVymazatSiraelxy, ano, taková zdravější varianta, která se jí příborem 😀.
VymazatPřeji krásný podzim. Zdraví Jitka
These look very good!
OdpovědětVymazatHi Linda, thank you for the kind words and greetings.
VymazatJitka
Bezvadné recepty i nápady, děkuju za ně.
OdpovědětVymazatChlebíčky jsou ozdobou každého večírku a setkání s přáteli, dají se udělat na 1000 způsobů a každý si tak přijde na své. Ve Vídni je vyhlášená "chlebíčkárna" Trzešniewski, kde chlebíčky vypadají zase trochu jinak, ale myslím, že těm dánským bych dala přednost :-D
Zdraví Jitka
Jitko, obložené toasty, chleby, veky mají určitě všude v nějaké verzi. Je to rychlé a účinné 😊. Mně se tato dánská verze moc líbila i chutnala. Jen ty ceny v Kodani byly “překvapivé” 🙄.
VymazatMějte hezký konec týdne. Zdraví Jitka
Vija
OdpovědětVymazatKrásně obloženo, jeden by si s chutí vybral. Prohlédla jsem si i dánské střípky , poutavé a koukavé, líbilo se. Jitko, přeji hezké dny. Jana
https://vijanavi.blogspot.com/?m=1
Jano, ještě stále trochu Dánskem žiju a vracet se ve vzpomínkách je radost.
VymazatPěkný závěr týdne přeji. Jitka