pondělí 18. srpna 2025

Ostružinové recepty

Na návštěvu k mamce jsem chtěla vzít nějaký koláč s ovocem, mamka už nepeče a koláč jí udělá radost. Zahrada vydala misku s ostružinami, recept už jsem v hlavě taky měla, jen se to časově nějak neshodovalo s mým pracovním termínem. Nakonec jsem se rozhodla pro kynuté těsto s odloženým kynutím a upekla závin s tvarohovo-ostružinovým srdcem. 


 


Kynutý závin s tvarohem a ostružinami


Těsto:
125 ml mléka
40 g rozpuštěného másla 
1 žloutek
350 g hladké mouky
60 g krupicového cukru
1/4 ČL soli
1/2 kostičky droždí (20 g) 
1 bílek na potření 
 
Náplň:
250 g tvarohu v kostce (měla jsem vaničkový, ale spíš doporučuji kostku)
100 g moučkového cukru
1 ČL vanilkové esence
1 vajíčko
1/2 balení vanilkového pudinku (použít podle hustoty tvarohu) 
 
strouhanka na podsypání
malá miska ostružin
  

Přípravu těsta svěřím pekárně. Hotové těsto přendám do misky, přikryji potravinářskou fólií nebo hotelovou koupací čepicí a nechám pomalu kynout v ledničce. Stačí 4 hodiny, ale lepší je přes noc. Před zpracováním nechám alespoň půl hodiny při pokojové teplotě, pak se s těstem líp pracuje.

Připravím tvarohovou náplň prošleháním všech přísad. Ostružiny zbavím stopek, opláchnu a nechám okapat.

Těsto vyválím do tvaru obdélníku velkého asi 30x40 cm. Horní část posypu strouhankou, nanesu tvarohovou náplň a posypu ostružinami. Spodní třetinu těsta naříznu na zhruba centimetrové proužky, ohnu boční okraje dovnitř, aby náplň nevytékala a shora smotám jako roládu. 



Proužky udělají pěkný efekt, ale nejsou až tak nutné. Přesunu na pečící papír a nechám ještě asi půl hodiny kynout. 



Před pečením udělám vidličkou na povrchu závinu pár dírek, aby mohla odcházet pára, potřu rozšlehaným bílkem a peču asi 35 - 40 minut na 170˚C. Před podáváním pocukruji.







A jen tak mimochodem: A ještě jedna vrstvená nepečená rychlovka. Variant této zásobárny bílkovin je bezpočet. Základem je chia tvaroh. My máme rádi, když ve skleničce něco křupne a prima je granola. Důležité je jakékoliv sezónní nebo mražené ovoce. Může se rozmixovat a přidat i do tvarohové vrstvy.    

 


Chia tvarohový dezert s ovocem 

 

250 g tvarohu ve vaničce
mléko - množství asi tak půl vaničky od tvarohu 
osladit lze rozmixovaným zralým banánem, třtinovým cukrem, čekankovým sirupem, medem
4 PL Chia semínek  
Chuť dodá vanilková esence, kapky Flavdrops, rozmixované ovoce
 
O pevnou složku se postará granola, piškoty, lupínky, vločky,...
 
Ovocná vrstva: ovoce, sladidlo (třtinový cukr, čekankový sirup, med), na zahuštění 1 PL škrobu nebo pudinkového prášku (není až tak nutný) 
 
 
Den předem připravím tvaroh. Prošlehám tvaroh s mlékem a nejlépe čekankovým sirupem, dochutím a přimíchám Chia semínka. Dám do skleniček a uložím přes noc do ledničky. 
 
Ovoce osladím, krátce povařím a pokud chci mít ovocnou vrstvu pevnou, zahustím. Odeberu trochu ovocné šťávy, nechám trochu zchladnout, přimíchám pudink nebo škrob a za stálého míchání přidám k ovoci. Chvilku povařím, nechám lehce vychladnout a přidám do skleniček na tvarohovou vrstvu. Dám ještě na chvíli do ledničky.
 
Před podáváním doplním granolu, přidám trochu zakysané smetany a ozdobím čerstvým ovocem a bylinkou.
 
Tip: Chia tvaroh navrstvený do uzavíratelné skleničky je cestování schopný a hodí se jako svačina v práci nebo na výletě.   
   



  

1 komentář:

  1. Jituško, oba recepty jsou skvělé! Ostružiny a tvaroh - skvělá kombinace. Ochutnala bych jak pohár, tak ten závin.
    Dělali jsme na zahradě nějaké přesuny, staré ostružiny zlikvidoval manžel (řízeně :o)) a tak si budu muset počkat...
    Přeji příjemný letní den. Helena

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.