Na návštěvu k mamce jsem chtěla vzít nějaký koláč s ovocem, mamka už nepeče a koláč jí udělá radost. Zahrada vydala misku s ostružinami, recept už jsem v hlavě taky měla, jen se to časově nějak neshodovalo s mým pracovním termínem. Nakonec jsem se rozhodla pro kynuté těsto s odloženým kynutím a upekla závin s tvarohovo-ostružinovým srdcem.
Kynutý závin s tvarohem a ostružinami
Přípravu těsta svěřím pekárně. Hotové těsto přendám do misky, přikryji potravinářskou fólií nebo hotelovou koupací čepicí a nechám pomalu kynout v ledničce. Stačí 4 hodiny, ale lepší je přes noc. Před zpracováním nechám alespoň půl hodiny při pokojové teplotě, pak se s těstem líp pracuje.
Připravím tvarohovou náplň prošleháním všech přísad. Ostružiny zbavím stopek, opláchnu a nechám okapat.
Těsto vyválím do tvaru obdélníku velkého asi 30x40 cm. Horní část posypu strouhankou, nanesu tvarohovou náplň a posypu ostružinami. Spodní třetinu těsta naříznu na zhruba centimetrové proužky, ohnu boční okraje dovnitř, aby náplň nevytékala a shora smotám jako roládu.
Proužky udělají pěkný efekt, ale nejsou až tak nutné. Přesunu na pečící papír a nechám ještě asi půl hodiny kynout.
Před pečením udělám vidličkou na povrchu závinu pár dírek, aby mohla odcházet pára, potřu rozšlehaným bílkem a peču asi 35 - 40 minut na 170˚C. Před podáváním pocukruji.
A jen tak mimochodem: A ještě jedna vrstvená nepečená rychlovka. Variant této zásobárny bílkovin je bezpočet. Základem je chia tvaroh. My máme rádi, když ve skleničce něco křupne a prima je granola. Důležité je jakékoliv sezónní nebo mražené ovoce. Může se rozmixovat a přidat i do tvarohové vrstvy.
Chia tvarohový dezert s ovocem
Jituško, oba recepty jsou skvělé! Ostružiny a tvaroh - skvělá kombinace. Ochutnala bych jak pohár, tak ten závin.
OdpovědětVymazatDělali jsme na zahradě nějaké přesuny, staré ostružiny zlikvidoval manžel (řízeně :o)) a tak si budu muset počkat...
Přeji příjemný letní den. Helena