Podobně zatočených, zamotaných a zakroucených receptů mám už na blogu několik. Jelikož je jejich příprava jednoduchá, rychlá, chutná a efektní, nedá mně to abych nevyzkoušela zase nějaký nový recept. Dnes to budou hned dva koláče... jeden sladký a druhý slaný.
Spirálový koláč se švestkami
Na těsto:
100 ml mléka
100 ml mléka
90 g rozpuštěného másla
2 celá vejce
400 g hladké mouky (asi třetinu jsem dala hladké špaldové)
1 ČL soli
50 g moučkového cukru
20 g droždí (půlka kostičky)
Na krém:
250 ml mléka
100 g krupicového cukru
2 žloutky
1 PL vanilkového cukru
30 g hladké mouky
1 ČL vanilkového koncentrátu
Na dokončení:
rozinky
asi 20 švestek
máslo a cukr nebo čekankový sirup na potření
Do pekárny dám vždy napřed tekuté přísady - mléko, máslo, vejce. Zasypu moukou. Do jednoho rohu přijde sůl, do druhého cukr a doprostřed rozdrobím droždí. Zapnu program na přípravu těsta a připravím krém.
V mléce metličkou rozmíchám oba cukry, žloutky a mouku. Přivedu za stálého míchání k varu a krátce povařím. Na závěr vmíchám vanilkový extrakt, přikryji fólií a nechám vychladnout. Koláčovou formu vymažu máslem.
Hotové vykynuté těsto rozválím na obdélník o tloušťce asi půl centimetru.
Rozdělím je na 3-4 pruhy. Ty pomažu vanilkovým krémem, posypu rozinkami a po delší straně sroluji jako roládu.
Hada začnu ve formě motat od středu a napojím dalšího tak, že jeden konec vložím do druhého. Já jsem měla hady čtyři, ale úplně by stačily tři.
Mezery proložím půlkami vypeckovaných švestek a přikryji utěrkou. Víc se mně osvědčilo obrátit dnem vzhůru velkou mísu a tou koláč přikrýt. Nechám ještě asi půl hodinu kynout.
Vykynutý koláč peču 15 minut v troubě předehřáté na 180˚C a pak dopékám asi ještě 30 minut na 160˚C. Po vytažení z trouby potřu rozpuštěným máslem s cukrem nebo čekankovým sirupem a nechám vychladnout.
A jen tak mimochodem: Domotaná byla i večeře. Máme rádi francouzský máslový koláč Chinois, který peču s vanilkovým krémem jako předešlý koláč. Dnes jsem volila stejný postup, ale ve slané variantě a upotřebila zbytky z ledničky.
Slaný koláč Chinois
Na těsto:
100 ml mléka
100 ml vody
100 ml vody
1 vejce
5 PL oleje
450 g hladké mouky
2 ČL soli
1 ČL cukru
půl kostičky droždí (asi 20 g)
Na náplň:
rajčatová omáčka nebo pesto nebo kečup - to co máte rádi
oregano
200 g šunky
200 g plátkového sýru např. Gouda
2 nožičky párků
Na potření:
1 vajíčko
sezam, černuchu apod.
Těsto opět připraví pekárna. Hotové těsto rozválím na obdélník, potřu kečupem (naši mlaďoši na něj nedají dopustit), posypu oreganem a pokladu plátky šunky i sýru. Na horní okraj položím párky a smotám jako roládu.
Tu nožem rozkrájím na polovinu, pak na čtvrtinu a každý kousek ještě na dva. Vzniklých osm kousků postavím řezem nahoru do dortové formy vystlané pečícím papírem.
Přikryté (zase třeba mísou) nechám půl hodinu kynout. Nakynutý koláč potřu vajíčkem, posypu sezamem, černuchou a peču 15 minut v troubě předehřáté na 180˚C a pak dopékám asi ještě 30 minut na 160˚C. Lehce vychladlý koláč lze krájet na dílky nebo si "uloupnout" celého šneka.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za vaše komentáře.