V Tihany jsem poprvé ochutnala levandulovou limonádu a byla to láska na první ochutnání. Manžel odmítnul a pak upíjel 😊. Hned v obchůdku vedle restaurace jsme koupili levandulový sirup na domácí popíjení. Ale znáte to, jedna lahvinka nestačí. Zkusila jsem si uvařit vlastní a můžu doporučit. Pustit se do něj dá kdykoliv během roku, příprava je nenáročná a chuť lahodná. Není třeba bát se mýdlových podtónů. Je to osvěžující a moc dobré pitíčko.
Levandulový sirup
1 litr vody
1 kg krupicového cukru
30 g květů levandule čerstvé nebo sušené (větší hrst)
3 citrony
2 skořice v celku
Levanduli lze použít čerstvě ustřiženou nebo usušenou. Používají se jen květy bez stonků. Aromatické silice se z levandule uvolní varem, takže je nutné vše krátce povařit.
Čisté květy levandule odstřihnu od stonku a lístečků.
Do hrnce naliji vodu, přidám k ní květy levandule, skořici a šťávu ze dvou citronů. Třetí citron nakrájím na kolečka a přidám do hrnce. Přivedu k varu a vařím 10 minut na mírném ohni.
Potom přikryji poklicí a nechám 24 hodin odstát.
Druhý den přecedím přes cedník s utěrkou do druhého hrnce. Dobře vymačkám a vykroutím. Do čistého výluhu přidám cukr a 5 minut povařím, opět na mírném ohni.
Než je hotovo, připravím lahvičky. Čistě vymyté lahvičky postavím v troubě na plech a na sucho je nechám 5-10 minut při 100˚C sterilizovat.
Hotový sirup plním do teplých skleniček, dobře uzavřu, skladuji v temnu a chladu. Otevřenou lahvičku pak v ledničce.
A jen tak mimochodem: Jen pro úplnost...
Levandulová limonáda
V karafě nebo džbánu promíchám levandulový sirup s vychlazenou vodou, led nepoužívám. Množství sirupu dávám podle chuti. Přidám kolečka citronů a protože mám džbán se sítkem, pecky ani neřeším.
Tuhle ochutnávku už mám za sebou na levandulové farmě a moc mi to chutnalo.
OdpovědětVymazatHezkou neděli. Eva http://es-ideas.blogspot.com/