Minulý týden manžel zavzpomínal na mražený jogurt zalitý ovocnou omáčkou, kterou jsme si kupovali na dovolené v Itálii. Abych mu udělala radost, připravila jsem jogurtovou zmrzlinu, kterou dělaly holky v Herbáři. Trochu jsem ji přizpůsobila velikosti kelímků a doplnila ovocem, které už z lednice volalo po zpracování. No, co budu dlouze vypisovat, pochutnali jsme si.
Jogurtová zmrzlina s ovocem
2 velké kelímky tučného bílého jogurtu (mělo by to být 660 g)
250 ml smetany ke šlehání
med nebo čekankový sirup podle chuti
Ovoce se může použít jakékoliv ovoce zahradní, lesní nebo exotické
Já jsem dnes zmrzlinu doplnila ananasem, mangem a jahodami.
třtinový cukr
máslo
Zmrzlina
Nechám okapat jogurt. Do misky vložím cedník s utěrkou a vložím jogurt. Uložím na dvě hodiny do ledničky. Ze smetany ušlehám pevnou šlehačku. Jogurt bez syrovátky přišlehám ke šlehačce, podle chuti osladím medem nebo čekankovým sirupem a naliji do zmrzlinovače. Hotovou zmrzlinu dám do krabičky a před podáváním nechám ještě asi hodinu namrazit v mrazničce. Pokud nemáte zmrzlinovač, nalijte hned do krabičky a během mražení několikrát prohrábněte třeba vidličkou.
Ovoce
Ananas bez slupky a tvrdého středu obalím ve třtinovém cukru a opeču na másle na (grilovací) pánvi. Cukr zkaramelizuje a vznikne i sladká omáčka. Ogrilovaný ananas pokrájím na menší kousky a s karamelovou omáčkou v míse smíchám s kousky manga a jahod. Do misek nakopečkuji zmrzlinu a přeliji ovocem.
V případě bobulovin jako je rybíz, maliny a podobně, povařím vše s cukrem na omáčku a nechám vychladnout. Můžete použít i pečený čaj nebo co máte rádi.
A jen tak mimochodem: V červnu pravidelně připravuji i naši oblíbenou jahodovou zmrzlinu. Příprava je taky rychlá a jednoduchá. Chuti jahod se šlehačkou se málo co vyrovná. Když si k tomu pustíte tenis, nemusíte se za touto dobrotou trmácet až do Wimbledonu. Recept najdete tady.
Jitko, děláš mi chutě :D
OdpovědětVymazatHezký den
Stáňo, děkuji a přeji ti pěkný večer. Jitka
VymazatJituško, já jsem zmrzlinová, tak od rána ve slabých chvilkách myslím na téhle tvůj příspěvek...
OdpovědětVymazatUrčitě se chystám zmrzlinovat ostošest, u tebe je spousta inspirace...
Děkuji a přeji krásný večer, Helena
Helenko, není nad domácí zmrzlinu. Příprava není náročná a třeba ta jahodová... prostě výborná. Žádná umělá chuť a barviva. Tu vyzkoušej určitě.
VymazatMěj klidný večer. Jitka
Hmmm, dala bych si. Vypadá to na luxusní zmrzku))) Eva
OdpovědětVymazatEvi, děkuji a posílám pozdrav.
VymazatJitka
To bych si dala.Zmrzlinu miluji.Už jsem i uvažovala o koupi zmrzlinovače.Pokusím se o tu tvoji.
OdpovědětVymazatJituško,hezké dny
Jituško, já jsem taky zmrzlinová :o)
VymazatTak ať se ti daří a chutná ti.
Měj se krásně. Jitka
Pro tyto dny receptíky jako dělané.
OdpovědětVymazatPohodové letní dny, Jitko !
Hanka
Hani, děkuji a zdravím. Jitka
Vymazathned bych si dala..Sv.
OdpovědětVymazatSvětlo, děkuji a zdravím. Jitka
VymazatPo tom dnešním parném dni bych si hned dala 😍
OdpovědětVymazatŠárko, děkuji a zdravím. Jitka
VymazatPříjemně osvěžující příspěvek v tom dnešním vedru :-) Jogurtovou zmrzlinu s ovocnou omáčkou jsem tedy ještě nikdy nejedla, takže mám nový tip k vyzkoušení....díky! :-)
OdpovědětVymazatZdraví Jitka z Brna
Jitko, to je naše oblíbená zmrzlina v Caorle :o)
VymazatVyzkoušejte tu jahodovou, ta je nej.
Přeji pěkný nový týden. Jitka