úterý 24. června 2025

Jogurtová zmrzlina s ovocem

Minulý týden manžel zavzpomínal na mražený jogurt zalitý ovocnou omáčkou, kterou jsme si kupovali na dovolené v Itálii. Abych mu udělala radost, připravila jsem jogurtovou zmrzlinu, kterou dělaly holky v Herbáři. Trochu jsem ji přizpůsobila velikosti kelímků a doplnila ovocem, které už z lednice volalo po zpracování. No, co budu dlouze vypisovat, pochutnali jsme si.  



 

Jogurtová zmrzlina s ovocem

 

2 velké kelímky tučného bílého jogurtu (mělo by to být 660 g)
250 ml smetany ke šlehání  
med nebo čekankový sirup podle chuti 
 
Ovoce se může použít jakékoliv ovoce zahradní, lesní nebo exotické
Já jsem dnes zmrzlinu doplnila ananasem, mangem a jahodami.  
třtinový cukr
máslo 
 
Zmrzlina
Nechám okapat jogurt. Do misky vložím cedník s utěrkou a vložím jogurt. Uložím na dvě hodiny do ledničky. Ze smetany ušlehám pevnou šlehačku. Jogurt bez syrovátky přišlehám ke šlehačce, podle chuti osladím medem nebo čekankovým sirupem a naliji do zmrzlinovače. Hotovou zmrzlinu dám do krabičky a před podáváním nechám ještě asi hodinu namrazit v mrazničce. Pokud nemáte zmrzlinovač, nalijte hned do krabičky a během mražení několikrát prohrábněte třeba vidličkou.     
 
Ovoce
Ananas bez slupky a tvrdého středu obalím ve třtinovém cukru a opeču na másle na (grilovací) pánvi. Cukr zkaramelizuje a vznikne i sladká omáčka. Ogrilovaný ananas pokrájím na menší kousky a s karamelovou omáčkou v míse smíchám s kousky manga a jahod. Do misek nakopečkuji zmrzlinu a přeliji ovocem.
 
V případě bobulovin jako je rybíz, maliny a podobně, povařím vše s cukrem na omáčku a nechám vychladnout. Můžete použít i pečený čaj nebo co máte rádi. 

 

 
A jen tak mimochodem: V červnu pravidelně připravuji i naši oblíbenou jahodovou zmrzlinu. Příprava je taky rychlá a jednoduchá. Chuti jahod se šlehačkou se málo co vyrovná. Když si k tomu pustíte tenis, nemusíte se za touto dobrotou trmácet až do Wimbledonu. Recept najdete tady.  

 
  


16 komentářů:

  1. Jitko, děláš mi chutě :D
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  2. Jituško, já jsem zmrzlinová, tak od rána ve slabých chvilkách myslím na téhle tvůj příspěvek...
    Určitě se chystám zmrzlinovat ostošest, u tebe je spousta inspirace...
    Děkuji a přeji krásný večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, není nad domácí zmrzlinu. Příprava není náročná a třeba ta jahodová... prostě výborná. Žádná umělá chuť a barviva. Tu vyzkoušej určitě.
      Měj klidný večer. Jitka

      Vymazat
  3. Hmmm, dala bych si. Vypadá to na luxusní zmrzku))) Eva

    OdpovědětVymazat
  4. To bych si dala.Zmrzlinu miluji.Už jsem i uvažovala o koupi zmrzlinovače.Pokusím se o tu tvoji.
    Jituško,hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, já jsem taky zmrzlinová :o)
      Tak ať se ti daří a chutná ti.
      Měj se krásně. Jitka

      Vymazat
  5. Pro tyto dny receptíky jako dělané.
    Pohodové letní dny, Jitko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  6. Po tom dnešním parném dni bych si hned dala 😍

    OdpovědětVymazat
  7. Příjemně osvěžující příspěvek v tom dnešním vedru :-) Jogurtovou zmrzlinu s ovocnou omáčkou jsem tedy ještě nikdy nejedla, takže mám nový tip k vyzkoušení....díky! :-)
    Zdraví Jitka z Brna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, to je naše oblíbená zmrzlina v Caorle :o)
      Vyzkoušejte tu jahodovou, ta je nej.
      Přeji pěkný nový týden. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.