neděle 15. června 2025

Zachřestíme

S manželem každé jaro nedočkavě vyhlížíme první zelené hlavičky chřestu. Mohou být i bílé, ale zelený chřest nám chutná víc. Děti chřestu ještě nepřišly na chuť, o to víc si jej užíváme my dva. Za ty roky už máme své oblíbené recepty, ale vždy se najde ještě trochu chřestu na vyzkoušení nové pochoutky. 

Letos to byl koláč, ale v rychlejší a jednodušší verzi. Obvykle se peče s korpusem z křehkého těsta a plní se smetanovou náplní. Já jsem vyzkoušela recept bez korpusu, plný sýru, který chřest decentně doplnil.   



Sýrový koláč s chřestem


250 g zeleného chřestu
100 g anglické slaniny
50 g másla
2 jarní cibulky
3 stroužky česneku
5 vajíček
200 ml mléka
100 g ricotty
150 g hladké mouky 
sůl, pepř
100 g čedaru
100 g goudy
 
zelenina na ozdobu: zelený hrášek, cherry rajčata, lístky špenátu,...
na posypání: sezam, černucha, ořechy třeba pinie

Nejprve připravím chřest. Odlomím dřevnaté konce a krátce chřest povařím v osolené vodě. Stačí 5 minut, zchladím ve studené vodě, aby zůstal svěže zelený a nechám okapat.

Na pánvi opeču na kousky nakrájenou slaninu dokřupava. Zatím dám bokem. Do vypečeného tuku přidám máslo a opeču na něm cibulku a česnek. Nechám trochu zchladnout.

V míse rozšlehám vejce s mlékem, ricottou a moukou. Osolím, opepřím a přidám opečenou cibuli s česnekem, slaninu a kostičky goudy i čedaru. Těsto naliji do vymazané koláčové formy, na povrch pokladu chřest, hrášek, rajčata a posypu semínky, třeba sezamem, barevně kontrastní a lehce pikantní černuchou a oříšky.

Peču asi 45-50 minut na 190°C. Podávám se zeleninovým salátkem.






A jen tak mimochodem: Letošní chřestová sezóna pomalu končí, ale v supermarketu se ještě poslední svazky seženou. Pokud s chřestem teprve začínáte a chcete zkusit něco jednoduššího, nicméně chuťově výborného, zkuste naše oblíbené recepty.    


Zapečené toasty.

Chřestový krém.

 

16 komentářů:

  1. To všechno vypadá naprosto ladohně! Chřest miluju, asi vyzkouším i Tvůj recept, ale tedy obecně si ho nejvíc užívám na talíři samotný, pěkně vcelku :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vanesso, já taky miluju chřest na všechny možné způsoby.
      Děkuji za návštěvu i komentář a přeji krásné léto. Jitka

      Vymazat
  2. Jitko, já si chřest občas dám v restauraci, doma jsem ho nedělala snad nikdy. Ale koláč vypadá zajímavě...
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, není nic jednoduššího než uvařit chřest a pak už se dá kouzlit...
      Měj pěkný den. Jitka

      Vymazat
  3. Opět skvěle vypadající pochoutky 😍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, a nám i moc chutnají.
      Pěkný letní týden přeji. Jitka

      Vymazat
  4. Manžel chřest nejí a tak si ho občas koupím pro sebe a rozdělím se s dcerou.Recepty mě zaujaly.
    Jituško,hezký nový týden

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, tak ať se ti daří a chutná.
      Měj se moc hezky. Jitka

      Vymazat
  5. Jituško, chřest u nás milujeme, hlavně ten koláč vypadá prostě božsky! Spoléhám tedy na obchody, jestli ještě někde bude, určitě vyzkouším! Jste prostě skvělí zahradníci a ty úžasná kuchařka!
    Přeji klidné pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já bych ještě ráda vyzkoušela tvůj chřestový recept s listovým těstem, tak doufám, že ještě něco seženu.
      Měj klidný nový týden. Sluníčka si asi užijeme dost.
      Zdraví Jitka

      Vymazat
  6. Chřestové pochoutky my máme rádi. Díky za další recepty.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  7. U nás chřest zatím také nezdomácněl. Ale Vaše recepty vypadají náramně. Vždy se u Vás něčím inspiruju....díky :-)
    Jitka z Brna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, chřest vyzkoušejte, uvidíte že to bude nová závoslost :o)
      Pěkné pondělí přeji. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.