S manželem každé jaro nedočkavě vyhlížíme první zelené hlavičky chřestu. Mohou být i bílé, ale zelený chřest nám chutná víc. Děti chřestu ještě nepřišly na chuť, o to víc si jej užíváme my dva. Za ty roky už máme své oblíbené recepty, ale vždy se najde ještě trochu chřestu na vyzkoušení nové pochoutky.
Letos to byl koláč, ale v rychlejší a jednodušší verzi. Obvykle se peče s korpusem z křehkého těsta a plní se smetanovou náplní. Já jsem vyzkoušela recept bez korpusu, plný sýru, který chřest decentně doplnil.
Sýrový koláč s chřestem
250 g zeleného chřestu
100 g anglické slaniny
50 g másla
2 jarní cibulky
3 stroužky česneku
5 vajíček
200 ml mléka
100 g ricotty
150 g hladké mouky
sůl, pepř
100 g čedaru
100 g goudy
zelenina na ozdobu: zelený hrášek, cherry rajčata, lístky špenátu,...
na posypání: sezam, černucha, ořechy třeba pinie
Nejprve připravím chřest. Odlomím dřevnaté konce a krátce chřest povařím v osolené vodě. Stačí 5 minut, zchladím ve studené vodě, aby zůstal svěže zelený a nechám okapat.
Na pánvi opeču na kousky nakrájenou slaninu dokřupava. Zatím dám bokem. Do vypečeného tuku přidám máslo a opeču na něm cibulku a česnek. Nechám trochu zchladnout.
V míse rozšlehám vejce s mlékem, ricottou a moukou. Osolím, opepřím a přidám opečenou cibuli s česnekem, slaninu a kostičky goudy i čedaru. Těsto naliji do vymazané koláčové formy, na povrch pokladu chřest, hrášek, rajčata a posypu semínky, třeba sezamem, barevně kontrastní a lehce pikantní černuchou a oříšky.
Peču asi 45-50 minut na 190°C. Podávám se zeleninovým salátkem.
A jen tak mimochodem: Letošní chřestová sezóna pomalu končí, ale v supermarketu se ještě poslední svazky seženou. Pokud s chřestem teprve začínáte a chcete zkusit něco jednoduššího, nicméně chuťově výborného, zkuste naše oblíbené recepty.
![]() |
Zapečené toasty. |
![]() |
Chřestový krém. |
To všechno vypadá naprosto ladohně! Chřest miluju, asi vyzkouším i Tvůj recept, ale tedy obecně si ho nejvíc užívám na talíři samotný, pěkně vcelku :D
OdpovědětVymazatVanesso, já taky miluju chřest na všechny možné způsoby.
VymazatDěkuji za návštěvu i komentář a přeji krásné léto. Jitka
Jitko, já si chřest občas dám v restauraci, doma jsem ho nedělala snad nikdy. Ale koláč vypadá zajímavě...
OdpovědětVymazatHezký den
Stáňo, není nic jednoduššího než uvařit chřest a pak už se dá kouzlit...
VymazatMěj pěkný den. Jitka
vypadá to hezky..Sv.
OdpovědětVymazatSvětlanko, děkuji a zdravím. Jitka
VymazatOpět skvěle vypadající pochoutky 😍
OdpovědětVymazatŠárko, a nám i moc chutnají.
VymazatPěkný letní týden přeji. Jitka
Manžel chřest nejí a tak si ho občas koupím pro sebe a rozdělím se s dcerou.Recepty mě zaujaly.
OdpovědětVymazatJituško,hezký nový týden
Jituško, tak ať se ti daří a chutná.
VymazatMěj se moc hezky. Jitka
Jituško, chřest u nás milujeme, hlavně ten koláč vypadá prostě božsky! Spoléhám tedy na obchody, jestli ještě někde bude, určitě vyzkouším! Jste prostě skvělí zahradníci a ty úžasná kuchařka!
OdpovědětVymazatPřeji klidné pondělí, Helena
Helenko, já bych ještě ráda vyzkoušela tvůj chřestový recept s listovým těstem, tak doufám, že ještě něco seženu.
VymazatMěj klidný nový týden. Sluníčka si asi užijeme dost.
Zdraví Jitka
Chřestové pochoutky my máme rádi. Díky za další recepty.
OdpovědětVymazatEva http://es-ideas.blogspot.com/
Evi, rádo se stalo. Měj se krásně. Jitka
VymazatU nás chřest zatím také nezdomácněl. Ale Vaše recepty vypadají náramně. Vždy se u Vás něčím inspiruju....díky :-)
OdpovědětVymazatJitka z Brna
Jitko, chřest vyzkoušejte, uvidíte že to bude nová závoslost :o)
VymazatPěkné pondělí přeji. Jitka