úterý 3. června 2025

Ze zahrady do kuchyně

Miluju období, kdy přináším právě utržené ovoce a zeleninu ze zahrady do kuchyně. Čerstvé a plné chuti. S kupovaným většinou nesrovnatelně lepší. Mrazíky k nám byly milostivé a vypadá to, že úroda bude bohatá. Po rebarboře už nosím misky s voňavými sladkými jahodami. Kamarádka Jitka mně doporučila ovocné knedlíky, které dělá podle Romana Pauluse. Většinou je plní meruňkami, ale na ty je ještě brzy, a když mám ty jahody... nezbývá než vyzkoušet. Po pravdě, jiné už dělat nebudu. Je to skutečná dobrota za kterou Jitce děkuji.



Tvarohové knedlíky podle Romana Pauluse


500 g tvarohu (kostka)
140 g dětské krupičky 
140 g hladké mouky
140 g změklého másla
2 vejce
2 PL vanilkového cukru
špetka soli

asi 500 g jahod nebo jiného ovoce

Na posypání: cukr, nastrouhaná tatranka, strouhaný tvaroh,... co komu chutná

Z této dávky je asi 30 knedlíčků, pro dva stačí z poloviční dávky.

Všechny suroviny na těsto na vále zpracuji na hladké těsto. Jde to rychle a s těstem se moc dobře pracuje. Dám do misky a nechám hodinu-dvě odležet v ledničce. Těsto lze připravit den předem a druhý den už jen připravit knedlíky.

Na vále rozválím polovinu těsta na plát silný asi 3-4 mm, rozřežu na čtverce a do každého zabalím jahodu nebo jiné ovoce. Postupuji tak, že spojím rohy čtverce a v dlani otáčením natahuji těsto směrem nahoru. Uzavřu otvor a na podložce zakoulím pěkně do kulata.







Knedlíky vařím asi 10 minut v osolené vroucí vodě, která jen lehce probublává a var není moc prudký. Občas promíchám a před vytažením jeden vydělám, rozkrojím a vyzkouším, zda je těsto uvařené a ovoce měkké.

Na talíři posypu cukrem, poliji čekankovým sirupem, posypu strouhaným tvarohem nebo poliji oslazeným tvarohem z vaničky, posypu čerstvým ovocem. Mamka dětem knedlíky sypala strouhanou tatrankou a to si tedy pochutnaly.








A jen tak mimochodem: Pokračuji ve zpracování rebarbory a za vyzkoušení stojí vláčný chlebíček. Je to rychlovka k odpolední kávě nebo snídani.



Rebarborový chlebíček s oříšky


1 ks vejce
120 g tmavého krupicového cukru (nebo Xylitolu)
125 ml podmáslí
50 ml oleje
1 ČL vanilkového extraktu
200 g hladké špaldové mouky
1 ČL sody
špetka soli
300 g rebarbory
100 g sekaných ořechů (já jsem měla poslední loňské lískáče)

Prošlehám vejce, cukr, podmáslí, olej a vanilku. Přidám mouku, sodu, sůl a opět prošlehám. Vmíchám na kostičky nakrájenou očištěnou rebarboru (pár stonků si nechám na ozdobu) a sekané ořechy. Vliji do chlebíčkové formy, ozdobím stonky rebarbory a peču na 170°C asi hodinu. 




Před vytažením vyzkouším propečenost špejlí. Vychladlý chlebíček vyklopím z formy, pocákám rozpuštěnou čokoládou, pokladu ořechy a posypu cukrem se skořicí. Pokud se chlebíček hned nesní, vůbec to nevadí. Díky podmáslí vydrží vláčný několik dní. 







20 komentářů:

  1. Jitko, vlastní ovoce v podstatě nemám, takže pracuju s tím, co koupím. A neděli jsem v Bille koupila vaničku levných meruněk, takže jsem sobě i mámě uvařila knedlíky meruňkové. Zbylo ještě pro manžela k večeři, ale vyfotit jsem je zapomněla (myslím ale, že jsem je v této sezóně nedělala naposledy ;-)) Recept mám podobný jako je ten tvůj jen nedávám máslo a dávám jen krupičku (občas přistrouhám vařený brambor). A souhlasím, že je to jednoduchý a rychlý recept (vhodný i pro začátečníky)
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, máslo knedlíkům dost pomůže, nejsou brzy oschlé a tvrdé. S bramborem mám taky nějaký recept, ale většinou to dopadne tak, že jej předem zapomenu zvařit a je to bez brambory.
      Měj pěkný den. Jitka

      Vymazat
  2. Jituško, já je dělám podobně podle receptu od švagrové a beru na ně jednu vaničku tvarohu - tedy 250g, nikoli půl kila, jak píšeš. Vařím velmi opatrně 13 minut. Hlavně na podzim švestkové, ale i z jiného ovoce a nikdy nelitujeme, z jahodami málo kdy, protože, když jahody dostanu, sbaštím je samotné. Ty jsi kuchyňka moc šikovná a pro mne fajn inspirace. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, v receptu taky bylo 250 g, ale dělala jsem z dvojnásobné dávky. U nás se to sní :o) A myslím, že s těstem se líp pracuje, když je z kostky. Není třeba pak přidávat tolik mouky. Knedlíky taky dělám z různého ovoce. Už se těším na úrodu.
      Díky a měj se hezky. Jitka

      Vymazat
  3. Omluva za chybu - má být s jahodami, pochopitelně! Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  4. Tvarohové knedlíky dělám,ale letos ještě ne.Manželovi se zvýšil cukr a tak jsem dala stopku sladkému.Dokonce ani nepeču,což mi chybí,protože mě pečení hodně baví.
    Jituško,hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, tyto knedlíky můžeš udělat bez cukru (těsto) a polít čekankovým sirupem, který je výbornou náhradou za cukr. Já to tak dělám pro sebe a chutné je to moc.
      Měj se krásně. Jitka

      Vymazat
  5. Jituško, chlebíček vypadá moc dobře, ještě se pár stonků najde, ráda vyzkouším.
    Jahodové knedlíky se u nás dělají kynuté, loni jsem je dělala snad poprvé v životě - vždycky jsem na ně chodili k babičkám...
    Děkuji za inspiraci a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, chlebíček je rychlovka, teď je peču klukům často a různé.
      My jsme doma taky dělali jen a pouze kynuté. Mně kynuté chutnají se švestkami, vloni jsem dávala recept na blog. K jahodám a meruňkám mám ráda tvaroh. A tento recept bude u nás často.
      Posílám pozdrav a přeji pěkný den. Jitka

      Vymazat
  6. To je hodně starý předpis. Tyhle knedlíčky dělávám, ale letos jsem je ještě nedělala. Výborné těsto a i když ne je nenaplníte, jen uvaříte, posypete strouhaným perníkem a polijete máslem jsou výborné. Jindy stačí přelít ovocnou omáčkou a je to také báječné. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, to je možné, já mám recept od kamarádky. Dobrý je i nápad neplnit je ničím a polít ovocnou omáčkou. To určitě taky vyzkouším.
      Mějte pěkné červnové dny. Jitka

      Vymazat
  7. No teda, úplně mě začala honit mlsná, po přečtení příspěvku! Vypadá to nádherně a určitě to i skvěle chutná a lákavě voní :-) Díky za sdílení receptů a inspiraci.
    Zdraví Jitka z Brna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, není vůbec zač. O recepty, které u nás chutnají se ráda podělím.
      Mějte se krásně.
      Jitka

      Vymazat
  8. To jsou samé dobroty. Co nemáme zahradu, tak ovoce kupuji. Pro nás dva vždy trochu jen tak pro chut. Měj se moc hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaro, teď se na trhu dá koupit kvalitní ovoce a doma s ním kouzlit.
      Pěkné odpoledne přeji. Jitka

      Vymazat
  9. Miluju jahodové knedlíky z tvarohového těsta. I chlebíček vypadá nádherně 😍😍

    OdpovědětVymazat
  10. Jitko, já vařím ovocné knedlíky zásadně jen tvarohové, používám jen polohrubé mouku, jinak je recept stejný. Plním třeba i švestkama a vždycky chutnají skvěle, zdravím 😉😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evko, já obvykle dělám knedlíky taky z polohrubé. Tady je hladká a krupička a s výsledkem jsem byla moc spokojená. Švestky taky zkusím, až bude jejich čas.
      Přeji krásné červnové dny. Zdraví Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.