středa 6. října 2021

Stifado

Znamená v řečtině dusit. A o pomalém dušení je celý tento pokrm. Na dovolené jsme si stifado několikrát objednali v restauraci a vždy bylo moc dobré. Dovezla jsem si dokonce sáček koření na stifado a  to už bylo závazné. Vytáhla jsem starou  kuchařku řeckých receptů od Marthy Elefteriadu a zkusila jsem její verzi stifada. Pokrm je to nasládlý, voňavý i zahřívací a tak pro nadcházející chladné dny a večery jako dělaný. 

Nikdy jsem rozmarýn k vaření nepoužila, přijde mně takový moc voňavý. Když jsem použila koupenou směs a rozmarýn se rozvoněl po domě, zmocnila se mne lehká panika, aby to vůbec někdo jedl. Ale vše dobře dopadlo. Rozmarýn nebyl v hotové omáčce nijak zvlášť výrazný a příště už se nebudu bát jej použít i do jiných jídel.




Stifado - Hovězí dušené s cibulkou


600 g hovězího masa - já jsem měla kližku
600 g malých cibulek - já jsem použila šalotky
5 stroužků česneku
100 ml olivového oleje
2 lžíce octa
1 rajský protlak
2 bobkové listy
trochu rozmarýnu, oregana, nového koření
sůl, pepř

Maso jsem nakrájela na větší kusy a vložila jsem je do hlubokého pekáče s poklicí, který může přijít do trouby. Hned jsem k masu přidala cibulky, česnek, protlak, ocet, olej, sůl a všechno koření. Zalila jsem to takovým množstvím vody, aby bylo vše ponořeno. Na sporáku jsem přivedla k varu a dala do vyhřáté trouby na 200˚C. 
Dusila jsem asi dvě a půl hodiny. Zbytečně jsem nic neotvírala a neodkrývala. Jakmile je maso měkké, je hotovo. Voda se částečně vypaří, částečně vpije a zbyde jen hustá šťáva. Pokud je potřeba podlít vodou, tak jen horkou. Podávala jsem s dobrým špaldovým chlebem.








A jen tak mimochodem: Loupat víc než půl kila malých cibulek je vopruz, to si nebudeme nic nalhávat. Klidně bych příště šla i do velkých cibulí a rozdělila je na osminky. Je to poněkud babicovská varianta pohodlné české kuchařky, ale na chuti by se to nemuselo projevit. 


18 komentářů:

  1. No, Jitu, ty mi tedy děláš chutě! Maso vypadá fakt skvěle. Na rozdíl od tebe já s rozmarýnem vařím i peču, a ač jsou u nás někteří na vůni bylinek citliví, je to OK :o)
    Měj hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já bylinky propašuju do kdečeho. Rozmarýn tedy ne, ale nakonec to taky dobře dopadlo a chutnalo.
      Měj pěkný víkend. Jitka

      Vymazat
  2. Tuhle mňamku jsem ochutnala v Řecku. A nejednou ))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, my taky :-) vždy moc chutnalo. Nevím, jestli jsem dosáhla řecké kvality, ale taky jsme byli spokojení.
      Krásný víkend. Jitka

      Vymazat
  3. Jitko, to vypadá zajímavě. Ale vzhledem k víc než dvouhodinovému dušení to recept na večeři nebude (aspoň u nás). Ale mohla bych ho vyzkoušet někdy jako oběd,až už budeme zůstávat doma na víkendy (na chalupě většinou raději něco rychlého vyzkoušeného).
    A más to moc hezky nafoceno.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, já mám ráda dlouhé pečení, dušení. Dělám tak kačenu i trhané maso. Výsledek je vždy neuvěřitelně dobrý, maso se jen rozpadá.
      Pěkný víkend ti přeji. Jitka

      Vymazat
  4. Jitko, zdravím. Já mám tyhle jídla s pomalým pečenim a vařením ráda, ono je to pak na té chuti znát. Rozmarýn běžně používám a o.k., máme ho rádi. Krásný talíř ! Měj se hezky. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, přesně tak. Chuť je plná a maso měkoučké, taky tak ráda vařím.
      Talíř je vlastně miska, z Kunštátského hrnčířského jarmarku.
      Krásný víkend přeji. Jitka

      Vymazat
  5. Jituš, recept vypadá velice zajímavě. 👍👍👍
    Kdysi jsem dělala dušené krůtí stehno s rozmarýnem (a jinými ingrediencemi). Rozmarýn byl ve snítce a poněkud se rozpadl. Servírovala jsem to s ním, nechtělo se mi to vybírat. Synek měl svá telecí léta a pronesl, proč začínáme jíst jehličí. 😃
    Měj hezké podzimní dny. 🍂🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, můj syn se právě také dostal do této fáze života a podobnými hláškami nás také zásobuje. Ale nakonec mu chutnalo :-)
      Měj se moc hezky. Jitka

      Vymazat
  6. Už na pohled to vypadá,že je to velká dobrota.Dcera má asi stejný hrnec,ale ani jsem se ji ještě neoptala,jak je s ním spokojená.Děláš chutě na noc.
    Hezký večer Jituš

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, jéé, tak to se omlouvám. Třeba to bude inspirace na nějaký podzimní oběd :-)
      Měj klidný víkend. Jitka

      Vymazat
  7. Jituško, to je lákavé a díky za osvětu. Nevěděla jsem, co je stifado. Měj klidný víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, rádo se stalo ... na řečtinu jsem expert :-). Zvláště na to jejich obrázkové písmo :-)
      Jitka

      Vymazat
  8. Jitu, hned bych si to dala:-) rozmarýn taky téměř nepoužívám, ikdyž mám dvě rostliny v zahrádce, ale přidávám ho do jeleního ragú, které se připravuje podobně. Pěkný víkend přeju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, já mám na rozmarýn asi pech. Nikdy se mně nepodaří ho přezimovat. Už jsme měla i ten mrazuvzdorný a taky byl na jaře suchý.
      Krásný večer. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.