úterý 12. října 2021

Čokoládový dort s batátovým krémem

Můj nejoblíbenější manžel měl narozeniny. Ne, že bych těch manželů měla víc, to jen aby bylo jasno, že jsem si při výběru dortu dala záležet. Prostřeno nesleduji, ale kolegyně mě upozornila na pár epizod, kde se proti sobě postavili foodblogeři, autoři kuchařek a majitelé kuchařských škol. Recepty byly velmi zajímavé a jako první jsem vyzkoušela právě tento dort od foodblogerského manželského páru Mariky a Jiřího Kučových. Nešla jsem úplně stejnou cestou, ale dort se povedl a oslavenci i ostatním chutnal.

Obsahuje vlastně hned dva druhy zeleniny. Do těsta korpusu se přidává nastrouhaná cuketa a do krému přijdou pečené batáty. Ve výsledné chuti to nikdo nepoznal a zelenina odhalena nebyla. To pro ty, kteří by si snad mohli myslet, že by jim to doma nikdo nejedl. Složením i konzistencí se k tomuto ročnímu období moc dobře hodí.




Čokoládový dort s batátovým krémem


Korpus:
125 ml slunečnicového oleje
125 ml mléka 
1 vejce
180 g třtinového cukru
300 g hladké špaldové mouky
50 g kakaového prášku
1 lžička sody
2 hrnky nahrubo nastrouhané oloupané cukety
140 g nahrubo nasekané hořké čokolády
140 g nahrubo nasekaných ořechů

Krém:
500 g batátů bez slupky
1 lžíce oleje
100 g hořké čokolády
3 lžíce medu
300 g smetany ke šlehání 33% (jeden kelímek a trochu z dalšího)

Poleva:
80 g rozpuštěného másla
2 lžíce kakaového prášku
2 lžíce škrobu
2 lžíce mléka

K dozdobení: maliny, lyofilizované maliny, ořechy

Předehřeji troubu na 180˚C. Očištěné batáty nakrájím na kousky a v misce promíchám s olejem. Peču na plechu s pečícím papírem doměkka. Ještě teplé pak  rozmixuji ponorným mixérem do hladkého pyré a nechám vychladnout.

Ke konci pečení batátů si připravím těsto na korpus. Do dortové formy přiskřípnu pečící papír a boky vymažu olejem. Prvně prošlehám olej, mléko, vejce a cukr. Přidám sypké přísady a nakonec do těsta přijde cuketa, ořechy a čokoláda. Těsto uhladím do roviny a dám péct. Peče se celkem dlouho, takže špejlový test ukáže, kdy je hotovo. Nechám vychladnout. 

Krém si připravím tak, že ušlehám šlehačku dotuha a vmíchám do ní stěrkou rozpuštěnou čokoládu, med a rozmixované batáty. Dort rozříznu a potřu polovinou krému. Přidám druhou část korpusu a opět potřu krémem. Potřu polevou, která je raz dva připravená. Rozpuštěné máslo promíchám metličkou s kakaem, škrobem a mlékem dohladka. Jen není dobré mít máslo hodně horké, škrob se rád srazí. Ozdobím čerstvými i lyofilizovanými malinami a posypu jen prsty nadrobenými pekanovými ořechy. Nechám asi dvě hodiny vychladit v ledničce.







A jen tak mimochodem: Mám tu jednu vychytávku, jak si neušpinit skleněný nebo jakýkoliv tác, na kterém podávám dort. Zvlášť při zdobení boků dortu krémem se podnos ušpiní a nevypadá to hezky.
Zabrání tomu jednoduchý trik. Z pečícího papíru nebo třeba alobalu si ustřihnu čtyři pruhy široké asi 5 cm. Položím je do kříže a zakryji okraje táce. Položím na ně dort, ozdobím a až je vše hotové, jednoduše pruhy vytáhnu. 


Pruhy dám do kříže a zakryji boky táce nebo podnosu.
    
Na ně položím korpus a můžu začít plnit a zdobit krémem.

Hotovo. A můžu pruhy alobalu lehce vytáhnout.

Po vytažení ochranných pruhů je tác čistý.






17 komentářů:

  1. Jitu, dort vypadá opravdu skvěle. S cuketou občas peču, o batátovém krému jsem zatím jen četla a ač batáty používám v kuchyni celkem často, vždycky naslano.
    Manželovi přeji všechno nej a tebe moc zdravím, Helena

    PS: a díky za tu vychytávku. Dort zdobím na jiném talíři a pak ho stěhuji na servírovací, což se neobejde bez kalamit :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já batáty moc nepoužívám, snad jen když dělám pečenou zeleninu nebo je přidám k bramborám do šťouchaček. Mile mě překvapily.
      Vychytávku mám od Nigely Lawson a dělám to tak už dlouho. Vždy bez havárie :-)
      Přeji ti pěkný nadcházející víkend. Jitka

      Vymazat
  2. Jituško, dort vypadá dobře. Měj pěkné dny.

    OdpovědětVymazat
  3. Jituško,dort vypadá naprosto báječně a recept je hodně zajímavý.Manžel se má,takovou dobrotu jsi mu upekla.Vychytávka je zajímavá,snad si ji zapamatuji,protože s tím dost válčím.Jednou mi i dort praskl.
    Měj hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, toto je bezvadné řešení hlavně, když se zdobí krémem nebo sypáním a tomu se člověk neubrání, aby ti někde něco neukáplo.
      Měj krásný den. Jitka

      Vymazat
  4. Jituš, dívám se na dort a připadám si jako Pavlovův pes. Podmíněné reflexy fungují naprosto neomylně.😃 Dort vypadá báječně a věřím, že i tak chutnal. 👍👍
    Dort zdobím na otočném dřevěném tácu z Ikea a dávám pod něj pečící papír.
    Měj hezké dny. 🍀🍁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, dort chutnal moc dobře, nikdo nic nepoznal :-)
      Já mám taky otočný tác, ale ne z Ikei. Je to velká pomoc při zdobení čehokoliv.
      Měj se hezky. Jitka

      Vymazat
  5. Jitko, zdravím. Dort vypadá výborně. Zajímalo by mě, jak chutná ten krém s batáty ? Batáty jíme, ale do krému by mě je nenapadlo přidat. Cuketu do moučníků dávám taky a pod dort při zdobení dávám pásy pečícìho papíru. Měj se hezky. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, batáty nemají nijak zvlášť výraznou chuť, takže je to takový dobrý krém :-) bez výraznějšího podtónu. Klidně bych zkusila třeba i pyré z hokaida.
      Měj pěkný víkend. Jitka

      Vymazat
  6. Jitko, zajímavý recept. U cukety do těsta na moučník mám prověřeno, že to strávníci baští. Z batátů jsem ale ještě nevařila ... Polevu dělám stejnou na řezy ze strouhaných jablek nebo právě na cuketovou buchtu, jen do ní dávám ještě cukr a nikdy jsem ji nezkoušela nalít na krém. Není problém ji rozetřít?
    Jinak dort vypadá nadherně, to zdobení malinami je super. A díky za vychytávku, jak neupatlat tác - mě to nikdy nenapadlo a přitom je to vlastně prosté (milý Watsone ;-))
    hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, poleva na krému se roztírala velmi dobře. Některé polevy dělají to, že se jakoby promísí s krémem a není to pěkné. Tady jsem byla spokojená. Příště vyzkoušej.
      Já jsem polevu nesladila a ničemu to nevadilo. Spodní krém byl sladký tak akorát.
      Jojo, nejlíp fungují jednoduché triky ... jen na ně přijít :-)
      Pěkný den. Jitka

      Vymazat
  7. Óóó to je nádhera))) dokážu si představit tu báječnou chuť.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, děkuji, dobrý byl, oslavenec se tvářil spokojeně :-)
      Pěkný víkend. Jitka

      Vymazat
  8. Jituš, když jsem četla nadpis, tak mě to nenadchlo, ale foto vypadá dost dobře. Sice mě odrazuje zelenina v dortech, ale vypadá to dobře.... Měj se krásně. Dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danuško, ani jedno a ani druhé bys v tom dortu nepoznala. Testovala jsem to na hostech a nikdo zeleninu netipoval :-)
      Pěkný víkend rodince. Jitka

      Vymazat
  9. Díky za vychytávku,dort vypadá úžasně.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.