neděle 31. ledna 2021

Sendvičové ženy

Tak jako se v naší novodobé historii objevil výraz single nebo mileniálové, mluví se teď čím dál častěji o tzv. sendvičové generaci. Toto téma se mě bytostně dotýká a hodně o tom přemýšlím. O co vlastně jde?




Tato generace měla děti po třicítce, nebo spíš před čtyřicítkou. Ani ne tak proto, že by tito lidé chtěli dělat kariéru, ale spíš najít vhodného a spolehlivého partnera prostě nyní trvá delší dobu. Po padesátce mají ještě stále děti vyžadující jejich každodenní péči a v době distanční výuky je na rodiče kladeno další, tentokrát vzdělávací břemeno. 

Mezitím jejich rodiče zestárli a očekávají pomoc svých dospělých dětí. Samozřejmě, je to jejich přirozená povinnost a většinou jsou už jediní, kdo jim ze starší generace rodiny zbyl. Dělají to rádi. 

Současná společnost preferuje úspěšné lidi. Po padesátce je čím dál náročnější udržet s mladými kolegy krok a úspěch je těžce vykoupen mnoha přesčasovými hodinami, prací po večerech a víkendech, stresem. V kombinaci s péčí o domácnost je o průšvih zaděláno. Dříve nebo později se dostaví zdravotní problémy.

Tento problém se přece jen týká víc žen než mužů. Muži ochotně pomohou s většími akcemi jako něco opravit nebo odvézt, ale na ženách leží to nekonečné množství drobných povinnosti, které je třeba udělat pro spokojenost všech. A tak to dlouho vypadá, že se nic zvláštního neděje ... jsou úspěšné v práci, děti i rodiče jsou obstaraní, manžel občas vypomůže. Dodávají energii celé široké rodině a cítí zodpovědnost za všechno, co se rodině děje, i když to nemohou ovlivnit.

Brzy se objeví problémy se štítnou žlázou, gynekologické potíže, nadváha, syndrom vyhoření - extrémní vyčerpání s velkým poklesem výkonosti. Je to důsledek chronického stresu vzniklého nerovnováhou mezi výdejem a příjmem - aktivitou a odpočinkem. Stres ohrožuje především jedince, toužící po dokonalosti, přehnaně zodpovědné, ty, kteří si nevěří a ty, kteří vidí život v těch tmavších barvách. 

Ale jak z toho ven? Jednoduchý recept není. Každá změna potřebuje odvahu. Soustu odvahy. Pro začátek je dobré ujasnit, co nám energii dodává a naopak, co nám ji bere. Pokusit se o rovnováhu a snažit se odměnit se za nepříjemné zážitky  těmi, které nám přináší uklidnění, uspokojení a radost. Dělejte to, co milujete. Čtěte, pečte, vařte, hrabte se v hlíně, háčkujte, foťte a u toho všeho poslouchejte krásnou muziku. Zdá se to tak prosté, ale funkční. Je naprosto nutné, zvlášť v těchto nelehkých letech, si hlavu vyčistit svou oblíbenou činností a nezbláznit se z toho všeho, co nám dnešní doba přináší.  

A delegovat! Zapojit víc děti, manžela, kolegy v práci. Zvládnou to, jen o tom musíme přesvědčit samy sebe.

Budu ráda, když mně do komentářů napíšete váš recept, jak všechno zvládnout a co vás činí krásnými na duchu.





A jen tak mimochodemPrávě teď mně skrze sluchátka vhání slzy do očí Andrea Bocelli svou Ave Maria. Pusťte si ho někdy, je to tak uklidňující. 

Mám dojem, že u Moniky z kopečku jsem viděla citát, který dodává odvahu. Šířím dál ...

Odvaha není, že se nebojíš.
Odvaha je, že jdeš dál, i když se bojíš. 



22 komentářů:

  1. Já už to mám jednodušší - jedna strana mého sedviče už vylétla z hnízda a obstará se sama. Nicméně s přibývajícími roky musím konstatovat, že si věci víc beru, jsem hůř odolná vůči stresu a míň stíhám... Nicméně své koníčky si pěstuju, i když mám pocit, že kvůli nim šidím domácnost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, naprosto chápu. Mám to podobně. Čas pro sebe je klíčová záležitost. Tu bychom si měli užít a že není umyté nádobí? Však na ně taky dojde řada.
      Přeji ti klidný týden. Jitka

      Vymazat
  2. Začala jsem učebnicově, první dítě, první svatba v 23 letech. Život přinášel, život odnášel, jen nánosy se kupily. Žádný odpočinek, obrovská zodpovědnost, málo spánku.
    A když se připojil ještě syndrom opuštěného hnízda, sesypala jsem se, vyhořela. Zemřeli oba rodiče a zůstala jsem na život úplně sama.
    Mnoho let jsem hledala recept i s odborníky, jak na život.
    Zde bych chtěla důrazně, skutečně důrazně vypíchnout fakt, nebát se přijmout odbornou pomoc, pokud bych tak neučinila, zabila bych se.
    Po malých krůčcích jsem se kolem padesátky učila žít. Zhubla jsem 35 kg, začala cestovat, poznávat nové lidi, přijímat do života nové kamarády, nové lásky. Otevřel se mi jiný, předtím uzavřený svět.
    Sprosté slovo nebylo lehnout si na kosmetice, nechat si udělat masáž, sednout si do kavárny a tam sedět celé odpoledne a nemít žádné výčitky. Koupit si halenku, kterou nikdy nebudu nosit, nikdy, ale ten pocit :)
    Nemám recept, jak se vyhnout krizi. Mne posunula, udělala mne lepší a pomohla mi. Ze dne jsem vyšplhala nahoru, kdybych neprožila tu kolizi, zaprděně bych seděla doma a vzlykala.
    Mám nevýhodu, jsem od narození jaderná elektrárna, svým naložením huntuju vztahy, muži se bojí, nestíhají, ale i s tím se musí člověk naučit žít a přijmout to. Né všichni to tak mají a to mne také stálo mnoho úsilí, srovnat se s tím a nepřijímat ty pomalejší jako losery, ale jako plnohodnotné spoluhráče.
    Nejsem příklad sendvičové ženy, v padesáti jsem se stala babičkou, vnouče člověk může vrátit na rozdíl od puberťáka. Už tam není to puzení, ta zodpovědnost.
    Přesto, každá můžeme ve svém životě mnoho změnit, jen se musí chtít. Umytá okna nejsou top, naleštěná domácnost také ne, daleko větší výhra je se probudit za pěkného východu slunce s hrnkem kávy a vdechovat den ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simono, moc pěkné počtení a velká gratulace k tomu, jak jsi se s životem a jeho nástrahami vypořádala. My jsme takový ufňukaný národ, stále se nám něco nelíbí, ale na druhou stranou se umíme na průser podívat z té humorné stránky a nebrát se zas až tak vážně. Ráda k tobě chodím načerpat energii, ty elektrárno :-) a vidět svět zas trochu jinak.
      Přeji hodně zdaru ve tvém snažení. Jitka

      Vymazat
  3. Já nejsem klasická sendvičová žena, to bude moje dcera, tedy pokud se naučí že otročit dítěti, muži, práci a domácnosti se nevyplácí. Zatím to umí, a my jsme zatím bohudík vcelku a nemusí se o nás starat. Já nikdy i když se mi to líbilo, neměla dokonalou domácnost. Byly a jsou věci které mne přitahují mnohem víc než je vyleštěný byt.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, doufám, že to dcera pochopí dřív, než začne mít problémy. Ony ty superženy nemají vůbec lehký život a myslím, že sociální sítě to jen zhoršují. Lidi se pak honí, aby měli to co vidí na Instagramu, aby naškudlili na super dovolenou v Karibiku, jak byli známí na Facebooku a nemají čas na ty obyčejné věci, které nás dělají spokojenými.
      Držím palce. Jitka

      Vymazat
  4. tak já už to jiné mít nebudu, protože jedna půlka sendviče nejen že vylétla, ale už není a nikdy nebude, ale ta druhá zatím je se mnou v jednom domě. V každé době se musí umět člověk přizpůsobit i těm nejhorším situacím a tak jsem to měla i já. Manžel odešel navždy před 21 lety a jedna dcera o 7 let později a tak jsem jen s druhou dcerou, snad to zvládáme dobře. Bylo to tvrdý, ale musím si stále říkat, že to tak asi mělo být a tak jsem hodně tvrdá i já, musela jsem, jinak by mě to semlelo. Ten citát je moc krásný a mnohé vypovídá. Věrka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko, to je věc, ze které mám opravdu obavy. Nikdo nejsme nesmrtelný a ztráta těch nejbližších je to nejhorší, co se nám může stát. Obdivuji každého, kdo se z toho oklepe a dokáže normálně žít dál. Moc ti přeji pohodové dny a spokojenou rodinu. Jitka

      Vymazat
  5. Jsem životem už dostatečně otřískaná. První dítě ve 25 letech, kdy jsem byla nejstarší na pokoji v porodnici. Druhé v necelých 28 letech, tady se mnou byly holky o deset let mladší. Byla jsem s nimi dlouho doma, protože sehnat školku, když nejsem zaměstnaná: "Paní, kde to žijete?" Až v jedné školce se ustrnuli a když prý přinesu potvrzení, že nastupuji do práce, dítě mi do školky vezmou. Syn šel do druhé třídy, dcera do školky a já se konečně vrátila do pracovního procesu. Ten rok a půl mi pak chyběl jednak při přiznání čtvrtého týdne dovolené a pak později i pro výpočet důchodu. A zatímco dcera vylétla z hnízda ve svých osmnácti, syn vydržel doma do svých téměř 32 let, razíc heslo: Dokud máma funí, zůstaň chlapče u ní". Vyžadoval 100% servis a když jsme odjížděli na naše milované cesty, přijížděla moje maminka, aby mu ten servis zajistila. Později se o něj starala sestra, protože on by si sám nenakoupil. Přitom se od mala motal v kuchyni a uměl slušně vařit. Ano, byla to moje chyba. Narodil se po třech letech manželství jako vymodlené a vytoužené dítě. Pěkně jsem si ho rozmazlila.
    Pak poznal svou budoucí ženu.... dnes nakupuje a když náhodou musí snacha o víkendu do práce (embryoložka), tak i uvaří.
    Citát je úžasně pravdivý a Andreu Bocelliho si s chutí poslechnu. 💓

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, jak tady čtu ty komentáře, vidím, že se s námi život nemazlil, ale zvládly jsme to všechny. Jak říkal můj třídní (stavař): Ženská snese maximální zatížení. Ženy jsou pro těžký život tak nějak líp přizpůsobeny :-) a většinou drží celou rodinu pohromadě. Taky mám doma syna, má 13 let. Navzdory jeho odporu ho učím vařit jednoduchá jídla a musí pomáhat. Často vidím, jak maminky dělají úplně všechno samy a není to dobře. Pro děti by se rozkrájely a přitom je to nejhorší, co jim mohou udělat. Nepřipravit na život. Nepřipravit na rodinný život. Ale na to každý jednou přijde.
      Měj se krásně. Jitka

      Vymazat
  6. Zajímavé počtení ode všech, pěkně jsem se začetla....já nejsem tak letitá, tak nemůžu radit, spíš nasávám zkušenosti starších. Ale taky lítám kolem dětí, muže a domácnosti a někdy mám pocit, že absolutně nemám čas pro sebe, ale umím si říct dost, pustit si hudbu, zatančit si, i když není s kým:-D pustit si film, sednout k šicímu stroji a vykašlat se tak na teplou večeři, úklid a koš plný prádla.... nemusím mít dokonale vypíglovaný dům, hlavně mít klid na duši a hlavně se nestresovat z "dokonalosti" druhých a k tomu mi pomáhá i to, že nevedu sociální sítě. Nikdo se nestará o mě a já o druhé...myslím, že tyhle věci dnes mnohé stresují...vidí jen to hezké pozlátko (auta, dovolené, drahé kabelky...) a pak se užírají tím, že to nemají a přitom si neuvědomují, že štěstí a spokojenost tkví v úplně jiných věcech;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, přesně ... mluvíš mně z duše. Taky nemám žádnou sociální síť a jsem daleko spokojenější, než kolegyně, která hned kontrolovala každého na Facebooku. Moc se mně líbí heslo: Žij a nechej žít. Ať si každý dělá co chce a jak chce. Já to mám takhle a nenechám si do toho kecat.
      Vidím, že i ty to máš v hlavě srovnané a umíš vypnout a užít si svůj čas. Paráda. J.

      Vymazat
  7. Citát se mi moc líbí.Neznám ho,ale říká hodně.
    Pro mě je teď nejdůležitější štěstí a zdraví mých dětí,vnoučat a celé rodiny.Užila jsem si v manželství dost špatných věcí,ale svoji práci jsem měla ráda a koníčky jsem měla od mládí.A držely mě moje děti.Teď žiju spokojený život,hospody jsou zavřené,manžel doma a najednou je vše,jak jsem vždy chtěla.Doufám,že budeme dlouho soběstační,protože si neumím představit,že bych měla zůstat na krku svým dětem.Jednou mi nejstarší vnučka,vnoučata jsem hlídala hodně,hlavně od dcery,řekla babičko,až budeš stará a nebudeš moci,já se o tebe postarám,jako jsi se ty starala o mě.Bylo to takové dětské,upřimné a doteď mě to hřeje u srdce.
    Přeji ti ať se ti ve všem daří

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, moc pěkné od vnučky. Taková slova vždy potěší. Je zajímavé, že i na této situaci se najdou klady. Slovy klasika: Všechno špatné je k něčemu dobré.
      Přeji ti krásné chvíle s rodinou a mnoho zdraví. Jitka

      Vymazat
  8. Tak tady dobře vím, o čem je řeč. Syndromem vyhoření jsem si prošla a kdo to nezažil, tak si nedovede představit o co jde a nikomu to nepřeju. Jenž že když je ten obrovský nápor ze všech stran, tak na žádný odpočinek prostě není čas a najednou tělo řekne dost!!!Ale to je až v té chvíli, když se vše začne zvolňovat. Alespoň u mně tak k tomu došlo. Dokud jsem musela vše řešit od rána do noci a večer padla unavená do postele, tak jsem si myslela, jaká jsem hrdinka a mnohdy jsem byla spokojená se vším, a hlavně s tím jak to zvládám. Pak přišlo uvolnění a cítila jsem, že si můžu vzít dovolenou a odpočinout si. A najednou bylo zle. Přišel kolaps - první - druhý - další a začala léčba. Nikomu to nepřeji. Tady žádná rada na to, jak tomu předejít prostě neexistuje. Přeji Všem krásné dny ve zdraví a pohodě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, to je moc zajímavý poznatek. Jeden by řekl, že tělo vypoví službu v největším zatížení a zatím máš jinou zkušenost. Díky.
      Opravdu je potřeba odpočívat a nebrat toho na sebe tak moc.
      Opatruj se a přeji pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  9. Tak i já se připojuji... Vdávala jsem se ve dvaceti, v 21 se nám narodil syn, nic jsem neuměla a všechno se učila za pochodu. Dcera se narodila po 9 letech, takže i já mám jednoho potomka už z hnízda a druhé dítko právě dovršilo plnoletosti. Udělala jsem v životě spoustu kopanců, ale i za ty jsem vděčná. Jsem podruhé vdaná za stejného muže, to je zase příběh jiný :) A co mě nabíjí a těší? Jsou to maličkosti, mžiky, těšení se na něco. Jen tak si umím (teda ne v době covidu) sednout do kavárny, dát si dobrý kafe, zaměstnávám ruce (hlavu mám v práci zaměstnanou dost), hrabu se v hlíně, mám dobré kamarádky... a hlavně miluju být venku, denně si dám pár kiláčků lesem, polem, městem. Jsou to všechno fakt drobnosti, stereotypy... ale jestli jsem věkem na něco přišla, pak právě na to, že ty malé věci mají mnohem větší sílu než ty velké a okázalé... jejda, to jsem se rozepsala :)
    Krásné dny, Jitko

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, i já se zaměřuji na ty maličkosti, které mně dělají radost a činí můj život spokojenější. Těším se na voňavé ložní prádlo, na nový květ magnolie, na první slunečný den, který mě obrovsky zvedne náladu. Je to všechno zadarmo, jen si to musíme uvědomit.
      Přeji ti hodně pohodových chvil. Jitka

      Vymazat
  10. Moudrá slova, Jituško! Spadnout do tohohle mlýnku je tak jednoduché...
    V posledních dnech jsem si víc než kdy jindy uvědomila, jak nesmírně důležité jsou dobré a pevné rodinné vztahy, jak moc záleží na každé maličkosti, která člověku udělá radost.
    Přeji krásný zasněžený den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, tak tak. Důležité je budovat dobré rodinné vztahy a pak je vždy se na koho spolehnout, když potřebujeme pomoc. A o malých každodenním radostech jsem už psala ... jen je třeba si je uvědomit a prožít si je.
      Opatruj se. Jitka

      Vymazat
  11. Jituško, jsem typická "sendvičovka", první dítě před čtyřicítkou, druhé těsně po, naštěstí maminka je čiperná a ještě pomáhá s vnuky :-) a já mám zatím energie taky dost (jsem blíženec), ale chápu, že se to brzy může otočit. Ty víš, že mi dělají radosti nákupy, hlavně květin a knih, za to bych dokázala utratit hodně. Ale zastávám názor, že radosti si člověk musí dělat a tak si je i dělám :-). Přeji Ti pěkný týden. Dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danuško, jsem na tom podobně. Děti x rodiče x práce x domácnost x zahrada. O zábavu postaráno. Dělám to všechno ráda a s láskou, ale někdy už jsem opravu dost unavená. A tak si naordinuju odpočinek s knížkou nebo (když to jde) wellness. Ó ten bych teď potřebovala.
      Opatruj se. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.