Nejsou to pusinky, nejsou to sušenky, jsou to Pusišenky. Tedy kombinace těchto dvou dobrot. Základ mají v našem oblíbeném dortu Pavlova plus dobroty jako jsou mandle, pistácie a čokoláda. K tomuto období se tak hodící.
Po vánocích mám v mrazáku spoustu bílků a už jsem se nemohla dočkat až na Pusišenky dojde řada.
Po vánocích mám v mrazáku spoustu bílků a už jsem se nemohla dočkat až na Pusišenky dojde řada.
Pusišenky
2 bílky
špetka soli
špetka soli
100 g krupicového cukru
1 lžička kukuřičné mouky (nebo může být Maizena - kukuřičný škrob)
1 lžička bílého vinného nebo jablečného octa
75 g čokoládových peciček nebo nastrouhané hořké čokolády
75 g sekaných mandlí
50 g sekaných nesolených pistácií
Bílky ušlehám se špetkou soli téměř dotuha. Přidám cukr a došlehám do pevného sněhu. Prvně lehce vmíchám mouku a ocet. Pokračuji opatrným zapracováním mandlí a kousků čokolády.
Na velký plech s pečícím papírem dvěma lžícemi vytvořím 12 kopečků, které posypu sekanými pistáciemi.
Troubu si předehřeji na 180˚C. Vložím plech a stáhnu na 120˚C. Peču jen 15-20 minut. Pak troubu vypnu a nechám v ní Pusišenky několik hodin vychladnout. Sloupnu z papíru a volám mlsouny.
A jen tak mimochodem: Tento recept jsem, jako spoustu jiných, odkoukala od britské novinářky a kuchařky Nigelly Lawson. Tato nekorunovaná královna mraženého hrášku je mou velkou inspirací nejen v kuchyni. Líbí se mně její fashion styl i svůdné pohledy při pasírování rajčat 😀. A kdo omdlívá při množství cukru v Pusišenkách, měl by vidět následující ...
Dobroty jsou tady proto, aby nám dělaly život báječný. Má volba je jasná, chci si s mírou užívat všeho, co mně přináší uspokojení. Podtrhuji s mírou!
Jo, a taky chci tak úžasně vypadat - jako Nigella 😀.
Jituš, pusišenky vypadají náramně. :-) A moc se mi líbí i jejich "jméno".
OdpovědětVymazatMěj krásné dny
Alenko, ano je to výstižné "jméno" a šišlavé :-)
VymazatKlidný večer přeji. Jitka
Jituš, tak to si mě pobavila :-), samo chci vypadat taky jako Nigella v 51 letech. Mám v tom jasno i bez posledních dvou fotek, nedokázala bych se dobrovolně vzdát dobrých věcí :-). Měj hezký týden. Dana
OdpovědětVymazatDanuško, ty máš nakročeno minimálně tak dobře jako Nigella - možná líp :-)
VymazatRadši si dáme kus dortu než výplach střev, že? Nic se nemá přehánět.
Měj se moc hezky. Jitka
Jituško, pokud by mi někdo nabídl výplach střev a nebo kus malinového dortu, poslala bych ho s výplachem do pryč.Raději být kyprá jako Nigela, než vyzáblina plná vrásek.Jsi moc šikovná a pusinky jsou lákavé.Moc inspirativní! Jiřina z N.
VymazatO je, pusinečky, ty já můžu a bohužel se taky raději trochu brzdím. Dříve jsem nemusela, byla jsem vždycky štíhlá a pružná a mohla jsem jíst všeho dobrýho do syta, měla jsem vždycky hodně pohybu a ráda bych byla i nadále aspoň trošku pohledná, cha cha. No se tady u bašty směju, ale je to tak. Měj se hezky. Věrka.
OdpovědětVymazatVěrko, jak stárneme, tak ať chceme nebo ne, tělo se chová jinak a pokud chceme vypadat trochu k světu, nesmíme nic přehánět, ach jo. Je to boj.
VymazatZdravím tam k vám. Jitka
zajímavý recept, vypadá to skvěle..Sv.
OdpovědětVymazatSvětlano, děkuji a zdravím. Jitka
VymazatJituš, tak ty pusišenky vypadají dokonale k nakousnutí a ten článek pod tím mě opravdu pobavil:-D já jím také vše a zapíjím to vínem a asi na tom něco bude, když po mě v pátek chtěli občanku v obchodě:-D takže mi paní prodavačka ubrala minimálně 17 let:-D
OdpovědětVymazatHani, tak to už se mně nejspíš nestane :-), ale to nevadí. Hlavně, že se mne nelekne :-)
VymazatKrásný večer. Jitka
Také si užívám všeho a s mírou.Včera jsem dělala kremrole a zbyla mi náplň a tak byl plný plech pusinek.Byl u nás syn s přítelkyní a tak jsem jim dala do krabičky.Ty tvoje bych si dala hned.
OdpovědětVymazatPíšu si a děkuji.
Jituško,hezký večer
Jitko, kremrole jsem viděla. Úplně profesionální, fakt paráda.
VymazatTaké přeji hezký večer. Jitka
Jituško, tak tohle neznám. Taky si užívám ráda života a jím vše a zapíjím to rozhodně vínem. To srovnání na konci mě pobavilo a utvrdilo, že má být vše s mírou. Měj pohodové vstup do nového týdne.
OdpovědětVymazatMarti, jdeme správnou cestou :-)
VymazatKrásný večer. Jitka
I já chci tak vypadat!!! Asi jím málo cukru :o)
OdpovědětVymazatLegrace, ale ty tvé pusišenky vypadají naprosto dokonale.
Musím se smát, zrovna včera mě napadlo, že jsem její kuchařku už dlouho neotevřela - pokochat se, inspirovat...
Jituško, přeji příjemný týden, Helena
Helenko, klidně toho cukru přidej:-), ale nejdůležitější je, jak jsme se sebou spokojené a jak se cítíme. Příroda nám něco nadělila, tak se s tím smíříme a nebudeme jí to zbytečně kazit.
VymazatNigellu občas zahlídnu na kuchařských TV stanicích. I když jsem to viděla už několikrát, vždycky se aspoň kousek dívám a baví mě.
Také ti přeji pohodový týden. Jitka
Pusišenky mne zaujaly.Při nejbližší příležitosti je zkusím. Taky si myslím, že nějak drasticky se omezovat, nemá cenu. Prostě všeho s mírou.
OdpovědětVymazatHezké dny, Jitko !
Hanka
Hani, přesně tak, nic se nemá přehánět, ale taky si odpírat to co nám dělá radost nejde.
VymazatKrásný večer. Jitka
Dobrota, dobrota, dobrota.
OdpovědětVymazatBohužel, neumím s mírou.
Jedna blondýna je disciplinovaná, důkladná a má vůli. Druhá se loser, který plení ledničku, ožírá zakázané. A tyto dvě ženy mi vlastně celý život komplikují :))
Jsem člověk přející, přeji si v dalším životě býti ženou s mírou, tutově to nejvyšší zkazí a udělá mne prasetem !
Simonko, ty dvě ti to teda fakt komplikují :-)
VymazatZkus to udělat jen jedné z poloviční dávky. Šak už ji nějak oblbneš :-)
Pusišenkám zdar. Jitka
Hmmm, vypadá to dobře! pavlovu jsem už neměla od loňska. Chystám se udělat malé do práce až budu mít narozky, a napadla mne inovace, vylejt ten vnitřek hotových kousků bílou čokoládou a teprve pak tam dát ovoce a šlehačku....
OdpovědětVymazatVendy, já dělám Pavlovu na spoustu variant. S čokoládou, s tiramisu krémem, s lemon curd. Nejde ji pokazit, všechny jsou moc dobré :-)
VymazatTak ať se ti podaří. Jitka
Krásný název ; určitě báječný recept a nejlepší závěr )))))
OdpovědětVymazatEvi, :-) víme svoje, ne?
VymazatPa. J.
Jitko, pusišenky vypadají skvěle. Mám ráda Pavlovu i sněhové pečivo a toto je doplněno ještě o další chutě. Věřím, že jsou to výborné.
OdpovědětVymazatPřeji hezké dny. D.
Dášo, já jsem nikdy pusinky nemusela. Až Pavlova mě je naučila jíst. Jen je nikdy nepeču úplně do sucha. Vždy jsou uprostřed vláčné, krémové. Tak nám chutnají moc.
VymazatKlidný týden. Jitka
Jitko, u nás letos bílky padly na roládu a na mini Pavlovy. Ale pusišenky vypadají taky moc dobře. Tak možná po Velikonocích, až budou bílky z mazanců...
OdpovědětVymazatHezký den
Stáňo, roládu jsem viděla a vyzkouším. Vypadala náramně.
VymazatHezký večer. Jitka
Milá Jitko, u tohoto příspěvku jsem se báječně pobavila - děkuji za to! Také bych chtěla vypadat jako Nigella a Pusišenky (krásný český zvukomalebný název!) ráda vyzkouším, protože pusinky u nás doma všichni milujou :-) Krásné dny přeju a zdravím. Jitka z Brna
OdpovědětVymazatMilá Jitko, to jsem ráda, že máme, krom jména, společný i humor :-)
VymazatZdravím do Brna a přeji pěkný konec ledna. Jitka