neděle 20. prosince 2020

Čtvrtý advent pistáciový

Téměř celou čtvrtou adventní sobotu jsem věnovala pečení vánočního cukroví. Perníčky jsem napekla hned začátkem adventu, minulou sobotu jsem upekla druhy, které potřebují pár dní, aby se dostaly do formy a teď přišla řada na dokončení, naplnění a nepečené cukroví. Tak jako každá rodina, máme i my oblíbené druhy ... manžel má rád mini štafetky, dcera medovníkové kuličky, syn karamelové rohlíčky a mně by chybělo linecké slepované. Přidám pár osvědčených druhů s ořechy, kokosem, čokoládou - ty k Vánocům jednoznačně patří. Každý rok vyzkouším jeden nebo dva druhy cukroví, které mne zaujaly a jsem zvědavá na jejich chuť. 

Letos jsem zatoužila po nějaké pistáciové dobrotě. Většina receptů používá pistáciovou pastu - italské zásoby už došly a nestihla jsem si novou pastu objednat. A tak došlo na nepečené pistáciové kuličky. Už několikrát jsem četla nebo viděla recepty na zdravé vánoční cukroví. Nelákaly mne. Tento recept vypadal hodně jinak a byla jsem zvědavá na chuť. Myslím, že je to dobrá varianta sladkého pokušení pro ty, kteří si rádi zamlsají a po Vánocích nechtějí omdlít při pohledu na osobní váhu.




Nepečené pistáciové kuličky


250 ml vody
1 pistáciový pudink
2 lžíce Xylitolu (březový cukr) nebo čekankového sirupu (dá se samozřejmě použít i normální cukr, ale lepší je přírodní nebo třtinový)
2 lžičky kokosového oleje
1 lžíce sušeného mléka
trochu kokosu - asi tak 150 g
25 ks oloupaných mandlí
mleté pistáciové oříšky, nesolené - na obalení

V části vody rozmíchám pudink a sladidlo. Zbytek vody dám vařit, přidám pudink a povařím do husté konzistence. Do horkého zamíchám kokosový olej.
Nechám lehce zchladit a vmíchám sušené mléko a kokos. Množství kokosu jsem odhadla do konzistence, ze které půjdou tvarovat kuličky. Pokud je směs málo sladká, přidám čekankový sirup. Teď dám zcela vychladit.
Ze směsi tvaruji kuličky, dovnitř zabalím mandli, obalím v mletých pistáciových oříšcích a uložím do papírového košíčku. Z tohoto množství jsem vykoulela 25 kuliček.






A jen tak mimochodem: S Xylitolem mám výborné zkušenosti. Sladí jako cukr a rozdíl v chuti není poznat. Energetickou hodnotu má o 40% nižší než cukr. Zkoušeli jste?

Moc se mně líbí zabezpečovací systém kamarádky 😀 


Já taková drsňačka nejsem 😀, cukroví máme dost.


Pár adventních obrázků od nás.











A nakonec jedna úklidová vychytávka. V DM drogerii jsem koupila, na radu kolegyně, tuto univerzální utěrku a jsem překvapena, jak beze šmouh zvládne vyčistit okna i mastné povrchy v kuchyni.





27 komentářů:

  1. Jééé tak ten komentář na té krabici ohledně wifi mě opravdu pobavil:-D krásné Vánoce přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, ano mě taky, ale prý stejně ujídají :-)
      Přeji krásný štědrý den. Jitka

      Vymazat
  2. Jituško, koukám, že máš dost druhů, mám 9 a v práci jsem za exota :-). Taky nejsem takový drsňák nebo jinak, nebavilo by mě tak často měnit heslo :-), perníčky už zase skoro nemáme...Máš to útulný, hezký 4. advent. dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danuško, já začnu vždycky se 4 druhy a nakonec se zastavím u 12 :-) Jsem blázen! Dnes jsem ještě upekla vánočku a končím.
      Přeji vám krásný štědrý den. Jitka

      Vymazat
  3. Teda takové vánoční zásoby. To nám doma nehrozí)))))
    Přeji hezké vánoční těšení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, já toho dobrou polovinu rozdám :-)
      Přeji krásný štědrý den. Jitka

      Vymazat
  4. Jitko, máš to moc hezky nazdobené. Nejvíc se mi líbí fotka parapetu na okně.
    Hezké předvánoční dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, děkuji a také ti přeji krásný štědrý den. Jitka

      Vymazat
  5. Jituško, máš krásně nazdobeno a napečeno. A zasmála jsem se té ceduli, díky. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
  6. Jituško, začnu pochvalou výzdoby a poděkování na typ na hadřík. Nic jiného doma nepoužívám a tenhle ještě nemám :o)
    Kouličky máš moc krásné, pistácie i pastu si vozím z Německa, letos předvánoční nákup odpadl, takže si je jen uložím! Vypadají skvěle stejně jako všechno tvé cukroví!
    A vzkaz na dózách, ten pobavil i mého muže. :o) Taky nic neschovávám!
    Měj se moc hezky, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, děkuji za milá slova, moc mě potěšila.
      Přeji celé tvé rodině krásný Štědrý den. Jitka

      Vymazat
  7. Jituš,máš to doma nádherně vyzdobené.Moc se mi to líbí.A je jasné,že i cukroví je dokonalé.
    Jsi šikovná a nápaditá.
    Tu ceduli bych si měla pořídit pro sebe,jak jdu na balkon sypat zrní ptáčkům,hned do nějaké krabice zalovím.
    Měj hezké pohodové Vánoce.S rodinou si je hezky užijte

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, já taky neodolám a když jdu kolem krabic s cukrovím. Testuju, jestli je už měkké, jestli se nekazí a tak ... :-)
      Přeji celé tvé rodině krásný Štědrý den. Jitka

      Vymazat
  8. Moc se mi u tebe líbí, ostatně už jsem to psala, máš velmi krásné estetické cítění. Pistácie bych asi raději snědla, než utopila v cukroví, ale to jsem prostě já, sladkému moc nedám. Cedule na cukroví u kolegyně se mě strašně líbí a zasmála jsem se, to je povedený. Advent je pryč a teď už to mílovými kroky spěchá k vánocům. Včera jsem si upekla vánočky, povedli se a jsou dobrý. Teď jen dozdobit bydlení a může to nastat. Měj se hezky. Věrka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko, taky jsem pekla vánočku, je přes celý plech napříč. Stromeček už taky máme nazdobený, tak konečně můžu odpočívat.
      Přeji celé tvé rodině krásný Štědrý den. Jitka

      Vymazat
  9. Jitko, díky za recept, kuličky vypadají moc dobře, i ta barva je díky zeleným pistáciím trošku odlišná od našeho běžného cukroví, tak by to fajnově oživila :)
    Měj prima dny, Petra
    PS: máte to doma krásně nazdobeno :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, já jsem právě chtěla i nějakou jinou barvu než čokoládu a je to prima oživení. A navíc jsou dobré. Děkuji za návštěvu a přeji krásný Štědrý den. Jitka

      Vymazat
  10. O březovém cukru slyším poprvé, a pistácie nepatří zrovna k mým oblíbencům. Já už mám taky napečeno, dneska mne čeká jen štola a ze zbytků krému a polevy uplácat nějaké kuličky. Anebo se taky na to vykašlat a nechat na nějakou buchtu. To podle nálady a podle situace kdy budou kapři. Protože to bude zas pořádná šichta! :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, já štolu nepeču. Myslela jsem, že se má nechat nějaký ten týden rozležet? Peču vánočky, ty máme moc rádi. Na kapry pošlu manžela, umí to líp.
      Přeji krásný Štědrý den. Jitka

      Vymazat
    2. Může se nechat a nemusí, záleží na receptu. Kapry filetuju a to muž neumí. Ten je akorát přiveze, takže na mě je to vyfiletovat, naporcovat a obalit.

      Vymazat
  11. krásná výzdoba..a toho cukroví,paráda..Sv.

    OdpovědětVymazat
  12. Moc příjemné nakouknutí k vám. Receptím vypadá dobře, letos už ho nezkusím, ale vytisknout si ho mohu.
    Hezký den, Jitko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, děkuji za návštěvu a přeji krásný Štědrý večer. Jitka

      Vymazat
  13. Jitu, máš krásné cukroví a ten nápis se mi moc líbí. Přeji Tobě i celé Tvojí rodině krásné a pohodové Vánoce a hlavně hodně zdravíčka.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.