Při mém druhém adventním pečení nebudeme cestovat daleko. Vídeň máme za humny a jeho kavárenská kultura je světoznámá. Inspiraci pro dnešní pečení dodala vídeňská ikona - Sacher dort. Vánoční mini varianta je čokoládová s meruňkovou marmeládou, stejně jako originální velký bratr.
Sacher cukroví
1 PL kakaový prášek
A jen tak mimochodem: Světoznámý dort vznikl v roce 1832, kdy jej šestnáctiletý učeň Franz Sacher vytvořil pro knížete Metternicha, protože šéfkuchař byl nemocný. Jeho syn Eduard později tuto znamenitou pochoutku vylepšil čokoládovou polevou a meruňkovou marmeládu během svých učňovských let u císařského a královského dvorního cukráře Demela. V roce 1876 také založil Hotel Sacher.
Originální receptura je dodnes střeženým tajemstvím, ale díky dlouholetému sporu mezi hotelem Sacher a cukrárnou Demel existují dvě verze s podobným názvem.
Sacher dort se stal ikonou rakouské cukrařiny a inspirací pro zmenšenou vánoční verzi Sacher dortíčků.








To vypadá báječně.
OdpovědětVymazatHezký adventní večer.
Eva http://es-ideas.blogspot.com/
Jitko milá, zdravím a přeju příjemné další adventní dny. Tohle cukroví musí být vynikající, díky za recept, určitě ho zkusím. Jediné upečené Masarykovo už je téměř minulostí........Eva
OdpovědětVymazatJituško, děkuji za zajímavé vyprávění, recept i lákavý pohled na tác.
OdpovědětVymazatPřeji pokud možno klidné pondělí. Helena
Sušenky vypadají moc hezky.Pro jistotu jsem si recept uložila.Snad se pustím do pečení tento týden
OdpovědětVymazatJituško,hezký den
Recept si uložím, bude se hodit. Už jen fotky vypadají lákavě.
OdpovědětVymazatMěj hezké dny !
Hanka
Mňamky...recept odklám...ďakujem :)
OdpovědětVymazat