neděle 7. prosince 2025

Druhé adventní pečení

Při mém druhém adventním pečení nebudeme cestovat daleko. Vídeň máme za humny a jeho kavárenská kultura je světoznámá. Inspiraci pro dnešní pečení dodala vídeňská ikona - Sacher dort. Vánoční mini varianta je čokoládová s meruňkovou marmeládou, stejně jako originální velký bratr.



Sacher cukroví


200 g hladká mouka
1 PL kakaový prášek
80 g moučkový cukr
150 g másla
1 žloutek
1 ČL vanilkový extrakt

Na dokončení:
tmavá čokoláda
meruňková marmeláda

Na vále zpracuji těsto z prosáté mouky, cukru a kakaa, kousků změklého másla, žloutku a vanilkového extraktu. Zabalím do fólie a nechám půl hodinu v ledničce odpočinout.

Pak je vyválím na plát silný 3 až 4 cm a vykrajuji kolečka o průměru asi 4 cm. U poloviny koleček vykrojím střed menším vykrajovátkem. Naskládám na plech s pečícím papírem - na jeden plná kolečka, na druhý s vykrojeným středem. Peču asi 15 minut na 180ºC. Nechám vychladnout.

Ve vodní lázni rozpustím čokoládu a namáčím v ní kolečka s vykrojeným středem. Část posypu čoko křupinkami, část postříkám mléčnou čokoládou. Nechám ztuhnout.

Nevykrojená kolečka potřu marmeládou a přilepím vykrojeným kolečkem. Nechám pár dnů uložené v papírové krabici.









A jen tak mimochodem: Světoznámý dort vznikl v roce 1832, kdy jej šestnáctiletý učeň Franz Sacher vytvořil pro knížete Metternicha, protože šéfkuchař byl nemocný. Jeho syn Eduard později tuto znamenitou pochoutku vylepšil čokoládovou polevou a meruňkovou marmeládu během svých učňovských let u císařského a královského dvorního cukráře Demela. V roce 1876 také založil Hotel Sacher. 



Originální receptura je dodnes střeženým tajemstvím, ale díky dlouholetému sporu mezi hotelem Sacher a cukrárnou Demel existují dvě verze s podobným názvem. 

Sacher dort se stal ikonou rakouské cukrařiny a inspirací pro zmenšenou vánoční verzi Sacher dortíčků.  



6 komentářů:

  1. To vypadá báječně.
    Hezký adventní večer.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  2. Jitko milá, zdravím a přeju příjemné další adventní dny. Tohle cukroví musí být vynikající, díky za recept, určitě ho zkusím. Jediné upečené Masarykovo už je téměř minulostí........Eva

    OdpovědětVymazat
  3. Jituško, děkuji za zajímavé vyprávění, recept i lákavý pohled na tác.
    Přeji pokud možno klidné pondělí. Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Sušenky vypadají moc hezky.Pro jistotu jsem si recept uložila.Snad se pustím do pečení tento týden
    Jituško,hezký den

    OdpovědětVymazat
  5. Recept si uložím, bude se hodit. Už jen fotky vypadají lákavě.
    Měj hezké dny !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  6. Mňamky...recept odklám...ďakujem :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.