Při mém druhém adventním pečení nebudeme cestovat daleko. Vídeň máme za humny a jeho kavárenská kultura je světoznámá. Inspiraci pro dnešní pečení dodala vídeňská ikona - Sacher dort. Vánoční mini varianta je čokoládová s meruňkovou marmeládou, stejně jako originální velký bratr.
Sacher cukroví
1 PL kakaový prášek
A jen tak mimochodem: Světoznámý dort vznikl v roce 1832, kdy jej šestnáctiletý učeň Franz Sacher vytvořil pro knížete Metternicha, protože šéfkuchař byl nemocný. Jeho syn Eduard později tuto znamenitou pochoutku vylepšil čokoládovou polevou a meruňkovou marmeládu během svých učňovských let u císařského a královského dvorního cukráře Demela. V roce 1876 také založil Hotel Sacher.
Originální receptura je dodnes střeženým tajemstvím, ale díky dlouholetému sporu mezi hotelem Sacher a cukrárnou Demel existují dvě verze s podobným názvem.
Sacher dort se stal ikonou rakouské cukrařiny a inspirací pro zmenšenou vánoční verzi Sacher dortíčků.








To vypadá báječně.
OdpovědětVymazatHezký adventní večer.
Eva http://es-ideas.blogspot.com/
Jitko milá, zdravím a přeju příjemné další adventní dny. Tohle cukroví musí být vynikající, díky za recept, určitě ho zkusím. Jediné upečené Masarykovo už je téměř minulostí........Eva
OdpovědětVymazat