Babí léto přináší tu nejlepší zeleninu a ovoce, jaké je zahrada schopna vydat. Všechno dozrává a je plné chuti. A když si to sami vypěstujeme, víme co jíme. A navíc ten pocit, že jsme to dokázali, ten je k nezaplacení. Dnes víc než troubu budeme potřebovat sporák a už zmíněný rendlík.
Zelenina ve stylu Ratatouille
1 větší cuketa
3 různě barevné papriky
3 různě barevné papriky
10 rajčat
2 cibule
3 stroužky česneku
1 konzerva nebo domácí sklenice rozvařených rajčat
bylinky: tymián, oregano, rozmarýn
1-2 ČL soli
1-2 PL cukru
olivový olej
Pokud máte lilek nebo jinou dýni, můžete přidat také.
Cuketu bez slupky, papriky a rajčata nakrájím na kostky asi 2x2 cm, cibuli a česnek nadrobno.
Ve větším rendlíku (nebo hrnci) rozehřeji olej a opeču do zlatova cibuli a po chvilce i česnek. Přidám papriku s cuketou a restuji dál. Jako poslední přijdou rajčata a bylinky. Ty mohou být pokrájené, ale klidně celé větvičky svázané do svazku.
Osolím, přidám cukr a zaliji rajčaty z plechovky. Přikryji pokličkou a dusím do měkka, ale dávám pozor, aby se zelenina nerozvařila.
Hotovou zeleninu dochutím solí, cukrem, případně olivovým olejem. Mně chutná samotná s dobrým pečivem, ale masožravcům k ní přidám opečenou klobásku.
A jen tak mimochodem: Druhý recept bude taky z rendlíku, moc ráda tak uchovávám ovoce na zimu. Kdysi jsem v německém hotelu ochutnala ovocnou omáčku Rotte Grütze, kterou podávali k jogurtu nebo zmrzlině. Okamžitě jsem na ni získala závislost a doma ji už roky připravuji podle německého receptu od kamarádky Kristýnky.
Koncem léta už bývá mrazák dost plný a není špatné mu trochu ulehčit, ale připravit si tuto červenou omáčku lze kdykoliv v průběhu roku. Jak ovoce průběžně dozrává, dávám část vždy do mrazáku. Až je po sezóně, připravuji omáčku. Čím je víc druhů, tím je omáčka lepší.
Červená ovocná omáčka
Množství dávám zhruba stejné od každého druhu nebo jen tolik, kolik mám zamraženo. Já používám:
vypeckované višně nebo třešně
rybíz
angrešt
ostružiny
plody muchovníku
maliny
jahody
Celkem aby toho byly tak 2 kg
500 g cukru
1 citron
60-80 g kukuřičného škrobu
Vše povařím do měkka, pak přidám cukr a šťávu z citronu. Odeberu trochu ovocné šťávy, jakmile trochu zchladne, rozmíchám v ní škrob a ovocnou omáčku tak lehce zahustím.
Krátce ještě provařím a plním do skleniček. Ty zavařím 15 minut na 85˚C nebo pokud je menší množství, nechám v ledničce a spotřebuji asi během měsíce. Z tohoto množství jsem si na zimu připravila 8 velkých sklenic.









Jituško, podobné eitopfy dělám a mám je moc ráda. Já taky bez klobásy :o)
OdpovědětVymazatMoc děkuji za tip na omáčku, myslím, že bych taky mohla mrazáku trochu ulehčit...
Přeji příjemné pondělí, Helena
Helenko, známe chlapy... jak není kus masa... :o)
VymazatOmáčka se může dělat i v jiných ovocných kombinacích. Žlutá z meruněk, angreštu,...
Oranžová z ananasu a citrusů. Modrá ze švestek, ostružin, borůvek. Prostě podle úrody.
Měj se moc hezky. Jitka
Zajímavé recepty.Ten první já určitě bez klobásy a druhý bych mohla dát snaše.Měli všeho velkou úrodu a mohla by zkusit zase něco jiného.
OdpovědětVymazatJituško,hezký začátek nového týden
Jituško, ovocná omáčka je fajn, když je plný mrazák a další ovoce ke zpracování na stole.
VymazatMěj se krásně. Jitka
Ta ovocná omáčka mne zaujala, to si musím vytisknout. Něco podobného jako ten první recept taky dělám.
OdpovědětVymazatMěj se hezky !
Hanka
Hani, jsou to léty prověřené recepty a teď aktuální.
VymazatPěkný den. Jitka
Ovocná omáčka vypadá dobře a lákavě)))
OdpovědětVymazatEva http://es-ideas.blogspot.com/
Je to jednoduchá akce a moc dobré s jogurtem.
VymazatPěkné odpoledne. Jitka
to pravé pro mě...Sv.
OdpovědětVymazatSvětlanko, jsem ráda, že jsem se trefila :o)
VymazatPěkný den. Jitka
Ovocnou omáčkou bych si polila lívance, mňam. A zeleninku bych si taky dala. Hezký večer, Jitko 😊
OdpovědětVymazatŠárko, ano s lívanci by to taky šlo...
VymazatPosílám pozdrav. Jitka
Jitko, omáčka vypadá skvěle, ale na tu nemám úrodu :(. Směs ve stylu ratatouille dělávám taky, ale bez těch rajčat z plechovky, je to pak méně omáčkové, což mně vyhovuje.
OdpovědětVymazatHezký den
Stáňo, variant ovocného i zeleninového receptu je hodně a každý si může přizpůsobit tomu, co mu chutná.
VymazatMěj se hezky. Jitka
Vítám recept na červenou omáčku, z podobné směsi ovoce a koření dělávám pečený čaj, ale už nám trochu zevšedněl, toto bude příjemná změna. Zdraví Eva z Ostravy
OdpovědětVymazatEvo, nám z nějakého neznámého důvodu pečený čaj nechutná. Asi byla dřív omáčka... už nevím.
VymazatPřeji ať se povede a jak jsem psala Helence, může být i z jiného ovoce.
Mějte pěkné dny babího léta. Jitka
Děkuji za sezónní recepty, ty se hodí vždy :-) Ovocná omáčka je dobrý nápad, já ovoce zpracovávám podobným způsobem do méně tekuté "dětské přesnídávky". Přeju hezký začátek podzimu a zdravím z Brna. Jitka
OdpovědětVymazatJitko, dětské přesnídávky u nás šly vždy na dračku :o)
VymazatTy bych taky mohla uvařit, děkuji za připomenutí.
Zdravím do Brna. Jitka