pondělí 15. září 2025

Babí léto v rendlíku

Babí léto přináší tu nejlepší zeleninu a ovoce, jaké je zahrada schopna vydat. Všechno dozrává a je plné chuti. A když si to sami vypěstujeme, víme co jíme. A navíc ten pocit, že jsme to dokázali, ten je k nezaplacení. Dnes víc než troubu budeme potřebovat sporák a už zmíněný rendlík.



Zelenina ve stylu Ratatouille


1 větší cuketa
3 různě barevné papriky
10 rajčat
2 cibule
3 stroužky česneku
1 konzerva nebo domácí sklenice rozvařených rajčat
bylinky: tymián, oregano, rozmarýn
1-2 ČL soli
1-2 PL cukru
olivový olej

Pokud máte lilek nebo jinou dýni, můžete přidat také.




Cuketu bez slupky, papriky a rajčata nakrájím na kostky asi 2x2 cm, cibuli a česnek nadrobno.
Ve větším rendlíku (nebo hrnci) rozehřeji olej a opeču do zlatova cibuli a po chvilce i česnek. Přidám papriku s cuketou a restuji dál. Jako poslední přijdou rajčata a bylinky. Ty mohou být pokrájené, ale klidně celé větvičky svázané do svazku. 

Osolím, přidám cukr a zaliji rajčaty z plechovky. Přikryji pokličkou a dusím do měkka, ale dávám pozor, aby se zelenina nerozvařila. 

Hotovou zeleninu dochutím solí, cukrem, případně olivovým olejem. Mně chutná samotná s dobrým pečivem, ale masožravcům k ní přidám opečenou klobásku.







A jen tak mimochodem: Druhý recept bude taky z rendlíku, moc ráda tak uchovávám ovoce na zimu. Kdysi jsem v německém hotelu ochutnala ovocnou omáčku Rotte Grütze, kterou podávali k jogurtu nebo zmrzlině. Okamžitě jsem na ni získala závislost a doma ji už roky připravuji podle německého receptu od kamarádky Kristýnky. 

Koncem léta už bývá mrazák dost plný a není špatné mu trochu ulehčit, ale připravit si tuto červenou omáčku lze kdykoliv v průběhu roku. Jak ovoce průběžně dozrává, dávám část vždy do mrazáku. Až je po sezóně, připravuji omáčku. Čím je víc druhů, tím je omáčka lepší. 



Červená ovocná omáčka


Množství dávám zhruba stejné od každého druhu nebo jen tolik, kolik mám zamraženo. Já používám: 
vypeckované višně nebo třešně
rybíz
angrešt
ostružiny
plody muchovníku
maliny
jahody
Celkem aby toho byly tak 2 kg
500 g cukru
1 citron
60-80 g kukuřičného škrobu

Vše povařím do měkka, pak přidám cukr a šťávu z citronu. Odeberu trochu ovocné šťávy, jakmile trochu zchladne, rozmíchám v ní škrob a ovocnou omáčku tak lehce zahustím. 




Krátce ještě provařím a plním do skleniček. Ty zavařím 15 minut na 85˚C nebo pokud je menší množství, nechám v ledničce a spotřebuji asi během měsíce. Z tohoto množství jsem si na zimu připravila 8 velkých sklenic.
  






18 komentářů:

  1. Jituško, podobné eitopfy dělám a mám je moc ráda. Já taky bez klobásy :o)
    Moc děkuji za tip na omáčku, myslím, že bych taky mohla mrazáku trochu ulehčit...
    Přeji příjemné pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, známe chlapy... jak není kus masa... :o)
      Omáčka se může dělat i v jiných ovocných kombinacích. Žlutá z meruněk, angreštu,...
      Oranžová z ananasu a citrusů. Modrá ze švestek, ostružin, borůvek. Prostě podle úrody.
      Měj se moc hezky. Jitka

      Vymazat
  2. Zajímavé recepty.Ten první já určitě bez klobásy a druhý bych mohla dát snaše.Měli všeho velkou úrodu a mohla by zkusit zase něco jiného.
    Jituško,hezký začátek nového týden

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, ovocná omáčka je fajn, když je plný mrazák a další ovoce ke zpracování na stole.
      Měj se krásně. Jitka

      Vymazat
  3. Ta ovocná omáčka mne zaujala, to si musím vytisknout. Něco podobného jako ten první recept taky dělám.
    Měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, jsou to léty prověřené recepty a teď aktuální.
      Pěkný den. Jitka

      Vymazat
  4. Ovocná omáčka vypadá dobře a lákavě)))
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to jednoduchá akce a moc dobré s jogurtem.
      Pěkné odpoledne. Jitka

      Vymazat
  5. Odpovědi
    1. Světlanko, jsem ráda, že jsem se trefila :o)
      Pěkný den. Jitka

      Vymazat
  6. Ovocnou omáčkou bych si polila lívance, mňam. A zeleninku bych si taky dala. Hezký večer, Jitko 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, ano s lívanci by to taky šlo...
      Posílám pozdrav. Jitka

      Vymazat
  7. Jitko, omáčka vypadá skvěle, ale na tu nemám úrodu :(. Směs ve stylu ratatouille dělávám taky, ale bez těch rajčat z plechovky, je to pak méně omáčkové, což mně vyhovuje.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, variant ovocného i zeleninového receptu je hodně a každý si může přizpůsobit tomu, co mu chutná.
      Měj se hezky. Jitka

      Vymazat
  8. Vítám recept na červenou omáčku, z podobné směsi ovoce a koření dělávám pečený čaj, ale už nám trochu zevšedněl, toto bude příjemná změna. Zdraví Eva z Ostravy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, nám z nějakého neznámého důvodu pečený čaj nechutná. Asi byla dřív omáčka... už nevím.
      Přeji ať se povede a jak jsem psala Helence, může být i z jiného ovoce.
      Mějte pěkné dny babího léta. Jitka

      Vymazat
  9. Děkuji za sezónní recepty, ty se hodí vždy :-) Ovocná omáčka je dobrý nápad, já ovoce zpracovávám podobným způsobem do méně tekuté "dětské přesnídávky". Přeju hezký začátek podzimu a zdravím z Brna. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, dětské přesnídávky u nás šly vždy na dračku :o)
      Ty bych taky mohla uvařit, děkuji za připomenutí.
      Zdravím do Brna. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.