pondělí 9. června 2025

Červen ve znamení jahod

Kdo by neměl rád červen? Škola končí, dovolená se blíží, slunko se dostává do formy, záhonky se červenají voňavými jahodami. Letos jich po letech máme hodně. Nejraději je máme rozmačkané se zakysanou smetanou, ale to asi všichni. Už jsem uvařila letošní dávku jahodové marmelády a ještě zbylo dost na koláč na plech a nepečené jahodové "Tiramisu".



Jahodová kefírka 


2 vejce
150 g krupicového cukru (nebo Xylitolu)
100 g rozpuštěného másla
250 ml jahodového kefíru
1 ČL vanilkového extraktu
300 g hladké mouky
1 kypřící prášek do pečiva

jahody, rebarbora, mandlové lupínky

Nejprve prošlehám vajíčka s cukrem do světlé pěny. Přidám máslo, kefír, vanilku a opět prošlehám. Nakonec zašlehám mouku s PDP a naliji na plech velikosti asi 30x40 cm, který vyložím pečícím papírem. Pokladu jahodami, očištěnou a pokrájenou rebarborou. Posypu plátky mandlí a peču dozlatova asi 50 minut na 180°C. 




Koláč je velmi vláčný a ochucený kefír jej jahodově vytuní. Určitě vyzkouším i meruňkovou a borůvkovou variantu.









A jen tak mimochodem: K této dobrotě není třeba předehřívat troubu. Letní nepečený dezert ve stylu Tiramisu je seskládaný do mísy nebo rovnou do pohárů. Chutná dětem i babičkám a zvládne to úplně každý.



Jahodové "Tiramisu"


1 balíček piškotů
jahodový džem 
250 g mascarpone
125 ml smetany na šlehání 33 %
2 PL cukru nebo čekankového sirupu
1 ČL vanilkového extraktu

čerstvé jahody nakrájené na půl centimetrové plátky

Než začnu vrstvit, připravím džem. Buď ten hotový ze skleničky nahřeji v kastrolku do tekuté konzistence. Nebo připravím čerstvý povařením rozmačkaných jahod s cukrem. Nechám vychladnout.
Krém připravím prošleháním mascarpone s cukrem a vanilkou. Přidám ušlehanou smetanu a stěrkou propojím do hladkého krému.

Do mísy (nebo pohárů na zmrzlinu či skleniček) vrstvím piškoty, pokapané tekutým džemem, plátky jahod a krém. Opakuji, končím krémem s džemem a pokud je dost jahod, přidám ještě vrstvu jahod. Uložím alespoň na 2 hodiny do ledničky a před podáváním ozdobím lístkem máty.




16 komentářů:

  1. Jituško,to jsou zase dobroty.Jahod si teď užívám.Ovšem kroutí mně ty dobroty žaludkem snídám až poozději.Hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, my si taky tu dobrotu užíváme. Sbíráme každý den mísu a stále to není dost :o)
      Měj se hezky. Jitka

      Vymazat
  2. Můj nej měsíc)))
    To jsou zase chutě)))
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  3. To je dobrot!!! Děláš mi chutě.

    OdpovědětVymazat
  4. Prostě dobroty. Záhonek s jahodami jsem už zrušila, takže jsem odkázaná spíš na jahody na tržnici. Ale tam se na mne smějí a nalákají mne si je koupit.
    Měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, bez jahod by červen nebyl úplný. A je jedno jestli jsou ze zahrady nebo z tržnice. Teda trochu rozdíl v tom je.
      Měj se hezky. Jitka

      Vymazat
  5. Odpovědi
    1. Monniko, děkuji za návštěvu i komentář.
      Mějte pěkné červnové dny. Jitka

      Vymazat
  6. Jitko, přidání ochuceného kefíru do těsta je zajímavý nápad. Já nemám vlastní jahody a ty koupené jsme zatím všechny snědli jen tak, akorát pár jsem si dala ráno do ovesné kaše nebo do jogurtu.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, ochucený kefír jsem zkusila poprvé a určitě to koláči prospělo. Chuť byla taková plná, hodně jahodová. Už se těším na vyzkoušení s borůvkami a meruňkami.
      Měj klidný večer. Jitka

      Vymazat
  7. Zatím jsem letos z jahod nic nepekla, musím vyrazit nakoupit, než bude po jahodach 🙂 Jitko, u tebe bych si teda zamlsala, mňam 😍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, jahody ještě stále sbíráme a o recepty není nouze.
      Tak ať se i u vás daří.
      Zdraví Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.