Kdo by neměl rád červen? Škola končí, dovolená se blíží, slunko se dostává do formy, záhonky se červenají voňavými jahodami. Letos jich po letech máme hodně. Nejraději je máme rozmačkané se zakysanou smetanou, ale to asi všichni. Už jsem uvařila letošní dávku jahodové marmelády a ještě zbylo dost na koláč na plech a nepečené jahodové "Tiramisu".
Jahodová kefírka
2 vejce
150 g krupicového cukru (nebo Xylitolu)
150 g krupicového cukru (nebo Xylitolu)
100 g rozpuštěného másla
250 ml jahodového kefíru
1 ČL vanilkového extraktu
300 g hladké mouky
1 kypřící prášek do pečiva
jahody, rebarbora, mandlové lupínky
Nejprve prošlehám vajíčka s cukrem do světlé pěny. Přidám máslo, kefír, vanilku a opět prošlehám. Nakonec zašlehám mouku s PDP a naliji na plech velikosti asi 30x40 cm, který vyložím pečícím papírem. Pokladu jahodami, očištěnou a pokrájenou rebarborou. Posypu plátky mandlí a peču dozlatova asi 50 minut na 180°C.
Koláč je velmi vláčný a ochucený kefír jej jahodově vytuní. Určitě vyzkouším i meruňkovou a borůvkovou variantu.
A jen tak mimochodem: K této dobrotě není třeba předehřívat troubu. Letní nepečený dezert ve stylu Tiramisu je seskládaný do mísy nebo rovnou do pohárů. Chutná dětem i babičkám a zvládne to úplně každý.
Jahodové "Tiramisu"
1 balíček piškotů
jahodový džem
250 g mascarpone
125 ml smetany na šlehání 33 %
2 PL cukru nebo čekankového sirupu
1 ČL vanilkového extraktu
čerstvé jahody nakrájené na půl centimetrové plátky
Než začnu vrstvit, připravím džem. Buď ten hotový ze skleničky nahřeji v kastrolku do tekuté konzistence. Nebo připravím čerstvý povařením rozmačkaných jahod s cukrem. Nechám vychladnout.
Krém připravím prošleháním mascarpone s cukrem a vanilkou. Přidám ušlehanou smetanu a stěrkou propojím do hladkého krému.
Do mísy (nebo pohárů na zmrzlinu či skleniček) vrstvím piškoty, pokapané tekutým džemem, plátky jahod a krém. Opakuji, končím krémem s džemem a pokud je dost jahod, přidám ještě vrstvu jahod. Uložím alespoň na 2 hodiny do ledničky a před podáváním ozdobím lístkem máty.
Jituško,to jsou zase dobroty.Jahod si teď užívám.Ovšem kroutí mně ty dobroty žaludkem snídám až poozději.Hezké dny
OdpovědětVymazatJituško, my si taky tu dobrotu užíváme. Sbíráme každý den mísu a stále to není dost :o)
VymazatMěj se hezky. Jitka
Můj nej měsíc)))
OdpovědětVymazatTo jsou zase chutě)))
Eva http://es-ideas.blogspot.com/
Evi, díky za návštěvu. Zdraví Jitka
Vymazatnádhera..Sv.
OdpovědětVymazatSvětlanko, děkuji a zdravím. Jitka
VymazatTo je dobrot!!! Děláš mi chutě.
OdpovědětVymazatJaro, děkuji a posílám pozdrav.
VymazatZdraví Jitka
Prostě dobroty. Záhonek s jahodami jsem už zrušila, takže jsem odkázaná spíš na jahody na tržnici. Ale tam se na mne smějí a nalákají mne si je koupit.
OdpovědětVymazatMěj se hezky !
Hanka
Hani, bez jahod by červen nebyl úplný. A je jedno jestli jsou ze zahrady nebo z tržnice. Teda trochu rozdíl v tom je.
VymazatMěj se hezky. Jitka
Teda to jsou dobroty, mňam!
OdpovědětVymazatMonniko, děkuji za návštěvu i komentář.
VymazatMějte pěkné červnové dny. Jitka
Jitko, přidání ochuceného kefíru do těsta je zajímavý nápad. Já nemám vlastní jahody a ty koupené jsme zatím všechny snědli jen tak, akorát pár jsem si dala ráno do ovesné kaše nebo do jogurtu.
OdpovědětVymazatHezký den
Stáňo, ochucený kefír jsem zkusila poprvé a určitě to koláči prospělo. Chuť byla taková plná, hodně jahodová. Už se těším na vyzkoušení s borůvkami a meruňkami.
VymazatMěj klidný večer. Jitka
Zatím jsem letos z jahod nic nepekla, musím vyrazit nakoupit, než bude po jahodach 🙂 Jitko, u tebe bych si teda zamlsala, mňam 😍
OdpovědětVymazatŠárko, jahody ještě stále sbíráme a o recepty není nouze.
VymazatTak ať se i u vás daří.
Zdraví Jitka