Do mé kuchyně už dorazila první letošní úroda. Nevím, jestli v okolí někde roste medvědí česnek, tak jsem pro jistotu dvě sazenice zasadila na zahradě. Při páteční kontrole jsme zahlédla první hlavičky květů, a to je nejvyšší čas medvědí česnek sklidit a spotřebovat. Medvědí i obyčejný česnek máme rádi a stejně tak jsou u nás oblíbené lasagne. Kombinace těstovin, špenátu, medvědího česneku a sýrů je dokonalá. Pro masožravce jsem ještě přidala kuřecí maso. Hoši si šli přidat a ptát se, jestli jim chutná, bylo zbytečné.
Špenátové lasagne s medvědím česnekem
9 plátků lasagní
olivový olej
500 g kuřecího masa - měla jsem prsa bez kůže
1 balíček mraženého sekaného špenátu (450 g) nebo stejné množství čerstvého
pořádná hrst medvědího česneku
2 mozzarelly
250 g sýru (gouda, eidam, parmezán)
1 cibule
2 stroužky česneku
sůl, pepř
máslo
2 lžíce hladké mouky
asi půl litru mléka
špetka muškátového oříšku
Nejprve na oleji opeču kousky kuřecího masa do měkka. Osolím.
Připravím špenát - na másle osmažím cibulku, přidám povolený nebo čerstvý nasekaný špenát, osolím, opepřím a chvíli podusím. Na závěr přidám drcený česnek a sekaný medvědí česnek. Nechám jen zavadnout.
Dále připravím bešamel - v kastrolku rozpustím dvě lžíce másla, přidám dvě lžíce hladké mouky a míchám metličkou, dokud není mouka lehce opražená a hodně hustá. Pokud je řídká, ještě přidám mouku. Průběžně přidávám mléko a stále míchám. Hotový bešamel by měl být hustý. Provařený pak ještě osolím a dochutím strouhaným muškátovým oříškem.
![]() |
A jde se kompletovat... |
Hluboký pekáč (např. keramický) lehce vymažu olejem a vedle sebe pokladu tři plátky suchých (nepředvařených) lasagní. Na ně rozprostřu vrstvu špenátu. Přidám plátky mozzarelly a kousky kuřecího masa. Zaliji bešamelem tak, aby bylo vše potopené a posypu strouhaným sýrem. Celé to ještě jednou zopakuji. Lasagne - špenát - kuře a mozzarella - bešamel - sýr. Končím třetí vrstvou lasagní, které zaliji bešamelem a posypu sýrem.
Dám zapéct na 200°C. Peču tak dlouho, dokud se na povrchu nevytvoří zlatavá křupavá vrstva.
A jen tak mimochodem: Špenát s medvědím česnekem můžete vypotřebovat do lasagní všechen, nebo jako já si trochu nechat a připravit k večeři výbornou pomazánku. Moc dobrá je i jako náplň palačinek nebo taštiček z listového či pivního těsta.
Teplá špenátová pomazánka s medvědím česnekem
250 g mraženého nebo čerstvého sekaného špenátu
čerstvý medvědí česnek
1 cibule
2 stroužky česneku
sůl, pepř
máslo
tavený nebo čerstvý sýr (já nejčastěji používám Smetanito)
množství přísad přizpůsobte počtu osob a chuti
Postup je stejný jako u lasagní: na másle osmažím cibulku, přidám povolený nebo čerstvý nasekaný špenát, osolím, opepřím a chvíli podusím. Na závěr přidám drcený česnek a sekaný medvědí česnek, který nechám jen zavadnout. Nakonec vmíchám tavený sýr a vymíchám metličkou do hladka. Teplou namažu na bagetu a podávám.
pomazánka je lákavá...Sv.
OdpovědětVymazatSvětlanko, děkuji a zdravím. Jitka
VymazatJitko, víš, že jsem ještě z medvědího česneku nikdy nic nedělala? Na chalupě ho nikde nemáme. Možná by stálo za to si nějakou sazeničku pořídít...
OdpovědětVymazatHezký den
Stáňo, u nás prodávali sazenice v Zelenině a čerstvý na trhu. Doma se pěkně rozrůstá a vždy jej stihnu bezproblémů využít do receptů, kam dávám obyčejný česnek.
VymazatPěkné odpoledne. Jitka
Ach! Adam by mi asi snědl monitor, lasagne jsou jeho nej jídlo. Máme je tedy rádi všichni, jen jich nedovedeme sníst tolik, jako on :o) Medvědí česnek je delikatesa, která mi zahradě bohužel nejde. Nedaleko máme vyhlášenou lokalitu, bohužel je vyhlášená až moc...
OdpovědětVymazatDěkuji za ty dobroty a přeji příjemné pondělí, Helena
Helenko, jako bych ho viděla :o) Ondra taky brousí po kuchyni a konstatuje, že to či ono vypadá chutně :o) a už se na to sápe.
VymazatKolegyně taky jezdí na medvědí česnek někam do lesa a musí vyrazit brzo zjara. Pak už je to tam jako na Václaváku.
Měj pěkný nový týden. Zdraví Jitka
Já bych chtěla být ochutnávač u vás doma! :)
OdpovědětVymazatKatko, už tam mám dva, tak dalšího asi ještě zvládnu :o)
VymazatMěj se krásně. Jitka
Lasagne mám hodně ráda a špenát taky.Tak mě zaujala i ta pomazánka z něho.Po česneku je mi těžko a tak se mu musím vyhýbat,ale trochu sušeného snesu.Medvědí jsem nikdy nezkusila.
OdpovědětVymazatJituško,hezký den
Jituško, medvědí česnek mně připadá jemnější a určitě se líp tráví. Musíš to vyzkoušet.
VymazatPosílám pozdrav. Jitka
Medvědí česnek je první, který nabízíme, ale přiznám se, že mu moc neholduji navzdory jeho vynikajícím vlastnostem
OdpovědětVymazatAno, je to první, co na jaře přinesu ze zahrady do kuchyně. Nám chutná moc. Je to taková výraznější pažitka :o)
VymazatKrásný den. Jitka
Medvědí česnek tady u nás v okolí nikde neroste. Já si ho kupuji sušený od jedné firmy. Abych pravdu řekla, tak čerstvý jsem ještě neochutnala.
OdpovědětVymazatHezké dny !
Hanka
Hani, já zase vůbec neznám sušenou variantu. Teď jsem viděla v létáku Kauflandu, že prodávají svazek čerstvého za 40 Kč (mám dojem).
VymazatMěj pěkné opdoledne. Jitka
Krása, dala bych si lasagne, to musela být dobrota 🙂
OdpovědětVymazatŠárko, ano je to moc dobré. Pokud máš ráda špenát a česnek :o)
VymazatMěj se hezky. Jitka