Co budu péct na Velikonoce? Beránka, jidáše nebo mazanec? Těžké rozhodování. A co takhle všechno dohromady? Beránek z mazancového těsta zatočený jako jidáše. Inspirovala jsem se na Víkendovém pečení, ale náplň místo tvarohové jsem udělala s naším oblíbeným vanilkovým krémem.

Velikonoční beránek s vanilkovým krémem
Kynuté těsto:
300 g hladké mouky15 g čerstvého droždí50 g medu120 ml mléka75 ml oleje2 žloutkycitronová kůrašpetka soli
Na krém:
250 ml mléka
100 g krupicového cukru
2 žloutky
1 PL vanilkového cukru
30 g hladké mouky
1 ČL vanilkového koncentrátu
Na dokončení:
1 vejce
mléko
lžíce medu
15-20 g másla
Mně těsto připravila domácí pekárna, ale můžete postupovat klasicky. Do
mísy dejte prosátou mouku se solí a citronovou kůrou. Droždí
rozmíchejte s medem na hladkou kašičku, zalejte vlažným mlékem, přidejte
žloutky, olej a dobře promíchejte. Celou směs vlijte do mísy s moukou a
vypracujte hladké, trochu tužší těsto. Zakryjte utěrkou a nechte na
teplém místě dostatečně vykynout.
Připravím si krém. V mléce metličkou rozmíchám oba cukry, žloutky a mouku. Přivedu za stálého míchání k varu a krátce povařím. Na závěr vmíchám vanilkový extrakt, přikryji fólií a nechám vychladnout.
Z
vykynutého těsta vezmu asi dvě třetiny a vyválím na pomoučněném vále užší a delší plát. Pomažu jej většinou tvarohové
náplně (asi 2 lžíce si dám bokem) po celé ploše a po delší straně
stočím do rolády. Pomocí nitě rozkrájím roládu na „šneky“ a kladu na plech s pečícím papírem.
Ze zbývající třetiny těsta a krému udělám nožičky, hlavu a rohy beránka. Párátky připevním rozinky jako oči a pusinu. Zakryji utěrkou a nechám ještě 15 minut odpočinout.

Celého beránka pomažu rozšlehaným vajíčkem s trochou mléka a posypu plátky mandlí. Peču na 190°C na 20-25 minut. Upečeného beránka hned potřu rozpuštěným máslem s medem a nechám vychladnout.
A jen tak mimochodem: Pro ty, které mají beránčí formu a málo času, ráda přidávám recept na našeho letošního druhého baránka, jak říkala naše stařenka. Krom milé tváře vyniká voňavou vláčností.

Mramorový beránek
3 vejce
160 g krupicového cukru
1 ČL vanilkové esence nebo vanilkový cukr
200 g bílého jogurtu
100 ml slunečnicového oleje
300 g polohrubé mouky
1 kypřící prášek do pečiva
špetka soli
2 PL kakaa holandského typu
Dále budete potřebovat formu na beránka a podle druhu povrch ji případně vymažte máslem nebo olejem a vysypte moukou.
V míse prošlehám vejce s cukrem a vanilkou do světlé pěny. Postupně přidávám olej, jogurt i všechny sypké přísady kromě kakaa. Dobře prošlehám. Asi polovinu těsta dám do druhé mísy a přidám kakao. Opět důkladně prošlehám.
Do připravené formy dávám šachovnicově světlé a tmavé těsto - na světlé těsto dám tmavé a naopak. Peču prvních 5 minut na 200°C a pak dopékám na 160°C dalších asi 40 - 45 minut. Před vytažením vyzkouším špejlí. Nechám vychladnout a opatrně vyklopím. Může se polít čokoládovou polevou, ale já už jen pocukruji, párátky připevním rozinky jako oči, uvážu mašličku a mám hotovo.
Přeji vám krásné Velikonoce, plné sluníčka a dobré pohody.
Pokud budete péct, tak ať se vše podaří a koledníci se k vám budou rádi vracet.
Jituško, ty prostě nezklameš! Jeden beránek krásnější než druhý! O tom kynutém jsem taky uvažovala, nakonec na něj nedošlo. A třeného beránka přivezla Adamova přítelkyně, děvče mladé, ale pekařský talent! V kuchyni mi kyne xtý mazanec :o)
OdpovědětVymazatPřeji krásnou slunečnou velikonoční neděli!
Helena
Helenko, je mně jasné, že u tebe trouba taky nemá čas vychladnout. A je parádní, že máš komu předat své pekařské zkušenosti.
VymazatPřeji ti pěkný sváteční večer. Jitka
Nápadité pečení beránka.Já pekla klasiku,beránek vypadá více,jak babička v šátku.Záleží na formě,ta moje má širokou hlavu.Jituško,hezkou sváteční neděli
OdpovědětVymazatJituško, děkuji. Je to neobvyklý beránek a navíc jednoduchý. Hoši v první chvíli tvrdili, že je to velikonoční hroch :o), ale pak podobu prý poznali :o)
VymazatMěj se krásně. Jitka
Milá Jitko, přeju krásné Velikonoce, zdraví a pohodu. Máte vše moc pěkné jako vždycky.
OdpovědětVymazatDěkuji ještě jednou za loňské rady k pečení bochánku - povedl se moc.
Eva
Evi, tak to mám velikou radost. Mně mazance dřív taky praskly, ale pak jsem vyzkoušela mísový poklop a funguje to parádně.
VymazatMějte poklidný velikonoční večer. Jitka
Super !
OdpovědětVymazatHezké svátky jara Tobě i Tvým blízkým !
Hanka
Hani, děkuji a také přeji krásné jarní svátky.
VymazatZdraví Jitka
Jitko, ten beránek křížený s mazancem a jidášky je krásný, druhý beránek vypadá taky skvěle. Já letos neměla při pečení šťastnou ruku (nebo den) - upekla jsem zřejmě nejplacatější mazanec ve střední Evropě :D. Naštěstí byl chuťově dobrý, ale na pohled tedy děs. Holt není pokaždé posvícení :D.
OdpovědětVymazatUžij si krásně zbytek Velikonoc.
Stáňo, taky jsem jednou měla mazancovou placku. Chce to pořádně propracovat a nechat dlouho 2x nakynout.
VymazatPřeji ti pohodový sváteční večer. Jitka
k nakousnutí...Sv.
OdpovědětVymazatSvětlanko, děkuji a zdravím. Jitka
VymazatTen první beránek je úžasný, ty klasické z formy moc nemusím, přijdou mi trochu děsivé 😃😃 Ale chuti bych určitě podlehla i u něj 😃 Krásný nový týden přeji, Jitko.
OdpovědětVymazatŠárko, ano některé formy jsou zvláštní a některé pekařky jim dodají až hororovo-komický look :o)
VymazatMěj pěkný jarní týden. Jitka