Se začátkem zahradní sezóny začíná i sezóna bylinek. Ty loňské, kterým se podařilo přezimovat a zvládnou naši zimu, jsem přesadila do záhonu a nechala je rozrůst. Ostatní už jsou na novém letním bytě.
Bylinky jsem rozdělila na menší části, některé zastřihla, zasadila do samozavlažovacích truhlíků, přilepšila jim novým zahradním substrátem a rohozkou. Už nějaký čas si lebedí ve skleníku a dnešní slunečný den byl jako stvořený k otužování.
Rozmarýnům se to za sklem moc líbí, všechny tři se obalily jemnými lila kvítky.
Rozmarýny pěstuji spíš pro okrasu, moc je v kuchyni nepoužívám. Vlastně jen do řeckého Stifada. Ostatní bylinky jsou ke spotřebě... petrželky, pažitka, cibulka, tymián, oregano, majoránka.
Na svůj čas ještě čekají různé bazalky a levandule. Ty určitě budu pořizovat až po zmrzlých - pro jistotu. Čemu jsem neodolala už teď je keramická květena, která dodá zeleným bylinkám výraznější barvy. Všechny bylinky si nastěhuji na terasu, abych to ke zdroji měla co nejblíž a měla jsem je pěkně pod dohledem.
A jen tak mimochodem: Jahody a olivovník nejsou tak úplně bylinkami, ale radost dělají jak sytě růžovými květy, tak tím, že vůbec přežily.
Jitko, už máš bylinky krásně obrostlé. Já mám bylinkovou zahrádku (tymián, citronová máta, šalvěj, oregano, pažitka, majoránka) na chalupě, takže ji asi uvidím až na Velikonoce. Jsem zvědavá, jestli přežila majoránka a rozmarýn (zbytek obvykle zimu zvládne). My rozmarýn používáme do marinád na grilované maso, naopak šalvěj jen na králičí stehna na šalvěji (přebytky vozím své šéfové, která miluje šalvějový čaj).
OdpovědětVymazatHezký den
Stáňo, bylinkám se daří, ale jsou ještě stále ve skleníku, jen občas je otužuji. Rozmarýn a ani majoránka, byť měly být vytrvalé a mrazu odolné mně venku zimu nikdy nepřežily. Tak jsem zvědavá, jak ty tvé to zvládly.
VymazatMěj klidný večer. Jitka
No, tak do včera jsem se radovala, že mi i v truhlíku přežil a obráží libeček. Jasně šalvěj, pažitka, tymiány se probouzí k životu, vavřín mám taky od loňska nový - ten zatím spí!
OdpovědětVymazatJituško, ruce v hlíně máš asi opravdu zlaté. Je to radost dívat se na tvé bující truhlíky!
Přeji příjemný pátek! Helena
Helenko, libeček máš v truhlíku? Měla jsem jej kdysi a byl to skoro keř. Vavřín - bobkový list se tak pěkně rozrostl, z toho mám skutečně radost. Ale i z ostatních bylinek se těším a už mám na něco, třeba s tymiánem, chuť.
VymazatTak ať ti to pěkně roste. Zdraví Jitka
Ty máš úplnou bylinkovou zahrádku.Také jsem uvažovala,že si toho dám do lodžie více.
OdpovědětVymazatJsi úžasná ve všem.Jituško,hezký den
Jituško, já mám bylinky na zahradě i na terase. Je to šikovné a po ruce. Určitě si něco zasaď, jsou vděčné za trochu péče a bohatě se odvděčí.
VymazatMěj se moc hezky. Jitka
Krásná bylinková zahrádka 🌞
OdpovědětVymazatŠárko, děkuji a zdravím. Jitka
VymazatDobrý deň.
OdpovědětVymazatSte veľmi šikovná - nádherné fotky.
Zdraví
Ľubica
Ľubico, moc děkuji a zdravím na mé milé Slovensko.
VymazatJitka
Bylinky máme moc rádi , taky se na ně chystám )))
OdpovědětVymazatEva http://es-ideas.blogspot.com/
Evo, i my se moc těšíme na mátový koláč a jogurtové dipy.
VymazatZdraví Jitka
Krásné fotografie
OdpovědětVymazatDěkuji a přeji pěkné jarní dny. Jitka
VymazatRozmarýnu mám velmi ráda adávám ji všude, kde to jde, je úžasná, jtejně jako santolina, v posledních letech k mým oblíbeným patří i slanorožec.
OdpovědětVymazatNo tedy... slanorožec vůbec neznám a snad jsem jej ani nikde neviděla. Já jsem si oblíbila olivovou nať, hlavně v italské kuchyni.
VymazatPřeji pohodové jarní dny. Zdraví Jitka
Přitom se se slanorožcem mnoho lidí setkalo při dovolených u moře, ale jako bylina u nás se používá krátce.
VymazatV kombinaci se santolinou je v letní kuchyni alespoň pro mě nepostradatelná při jídlech a la Středomoří😊