Předjaří je vhodné období k doplnění vitamínů, úklidu mrazáku a upečení dobroty, která tyto dva body propojuje. Při sobotním odmrazení mrazničky jsem si rovnou dala bokem sáčky s ovocem ze zahrady, které potřebuji zpracovat a v mrazáku připravit místo pro zásoby nové zahradní sezóny. Původně jsem chtěla upéct ovocný koláč, ale nakonec jsem se pustila do muffin podle Josefa Maršálka. Díky tvarohu s jogurtem budou vláčné a dobré vydrží asi i nějaký ten den. To asi nezjistím, protože už zbyly jen dva poslední.
Muffiny se zahradním ovocem a posypkou
60 ml oleje
250 g tvarohu z vaničky
250 g tvarohu z vaničky
50 g bílého jogurtu
2 vejce
190 g krupicového cukru
kůra a šťáva z jednoho citronu
300 g hladké špaldové mouky
3 g jedlé sody
2 g soli
Čerstvé nebo rozmražené ovoce - já jsem měla rybíz, ostružiny a plody muchovníku. Dobrou volbou budou i borůvky, maliny, jahody,... v množství asi 100 - 200 g.
Posypka:
30 g krupicového cukru
45 g hladké špaldové mouky
30 g másla
Posypky bylo málo, takže si klidně udělejte dvojité množství.
V míse prošlehám tekuté přísady - olej, tvaroh, jogurt a vejce - s cukrem. Přidám sypké - mouku, sůl a sodu - a dobře promíchám. Jako poslední přidám citronovou šťávu a kůru, je pak jistota, že se nic nesrazí. Můžete část ovoce zamíchat do těsta, já jsem to ale nedělala.
Formu na muffiny vyložím papírovými košíčky a do každého dám těsto asi do 2/3 výšky důlku v plechové formě. Bohatě posypu odkapaným ovocem a nešetřím ani s posypkou. Tu si připravím promačkáním mouky, cukru a másla.
Peču asi půlhodinku na 170°C horkovzduch nebo na 190°C při horním a dolním ohřevu. Před vytažením vyzkouším špejlí, zda jsou muffiny propečené.
A jen tak mimochodem: Použít můžete běžné papírové košíčky na muffiny nebo si vyrobit své vlastní. Je to jednoduché, levné a muffinám dodají rustikální vzhled.
Pečící papír nebo podobný vhodný papír rozstříhejte na čtverce 16 x 16 cm. Sklenici, která má průměr dna stejný jako jsou důlky v muffinové formě, otočte dnem vzhůru a položte na dno připravený čtverec papíru. Ohněte dolů podél stěn sklenice a vyrobte čtyři sklady. Hotovo, připraveno k použití.
Recept vypadá zajímavě a díky za tip na DIY pečící košíčky.
OdpovědětVymazatHezký týden přeji. Eva http://es-ideas.blogspot.com/
Jitko, na ty DIY košíčky jsem už mockrát koukala, ale ještě jsem to nevyzkoušela. Tak možná zkusím podle tebe. Taky se chystám kouknout mrazáku na dno, ale u nás z toho nejspíš bude jogurtový koláč se švestkami. Jednak švestek je tam myslím nejvíc a jednak jsme se s mužem blbě domluvili a máme trochu nadbytek bílých jogurtů. Ale muffiny z tvarohu mi přijdou jako fajn nápad, takže možná na ně dojde taky (uvidím, co se v tom mrazáku ještě schovává :D)
OdpovědětVymazatHezký den