Dnes tu mám dva recepty, ke kterým užiji troubu a oběd i večeře budou hotové bez sporáku. První recept jsem odkoukala na internetu a hned vyzkoušela. Jednoduše připravené croissanty nemají chybu, leda tu, že mizí před očima.
Croissanty z listového těsta naslano
1 balení listového těsta 400-500 g nebo dva kusy už vyváleného těsta
100 g šunky
100 g goudy
100 g šunky
100 g goudy
1 vejce
semínka (sezam, lněné,...)
může se přidat:
rajčatová omáčka nebo pesto nebo zakysaná smetana
Těsto vyválím do velkého obdélníku, na polovinu pokladu šunku, na ni sýr a volnou horní část přeložím na tu se šunkou a sýrem.
Pokud mám už hotové vyválené pláty, na jeden dám šunku se sýrem a druhým přikryji. Vzniklý obdélník rozřežu na trojúhelníky.
Každý smotám od širší strany ke špičce.
Přenesu na plech s pečícím papírem, potřu rozšlehaným vajíčkem a posypu oblíbenými semínky.
Při druhém plechu jsem těsto pomazala omáčkou z pečených rajčat. Může se použít i pesto nebo třeba zakysaná smetana.
Pekla jsem na 200°C asi 20 minut do zrůžovění. Je to návykově dobré.
A jen tak mimochodem: Druhý recept jsem dřív dělávala často a vůbec nevím, proč jsem si na něj roky nevzpomněla. Je to recept v podstatě bezpracný, který šoupnete do trouby, jdete si sázet kytičky a když se za dvě hodiny vrátíte, můžete servírovat.
Guláš do trouby
1 kg hovězího (krk, kližka) nebo vepřového (plecko)
3 velké cibule
3 velké cibule
půl paličky česneku
sůl
1 kostka hovězího masoxu
2 PL sladké papriky (můžete dát i pálivou, pokud máte rádi ostřejší)
1 PL uzené papriky
1 PL gulášového koření
3 PL bramborového škrobu
sklenička rajského protlaku (asi 100-150 g)
voda na zalití
Maso nakrájím na kostky a dám do pekáče s poklicí, který může přijít do trouby. Pokud nemáte poklici, natěsno přikryjte alobalem. Přidám cibuli na kostky, česnek na plátky a všechny ostatní ingredience kromě vody. Důkladně promíchám a zaliji vodou jen tak, aby bylo všechno ponořené.
Přikryji poklicí a dám na 2 až 2,5 hodiny do trouby vyhřáté na 200°C. Po tuto dobu si trouby vůbec nevšímám, neotvírám a nic nemíchám. Vepřové je hotové dřív, hovězí chce alespoň dvě hodinky. Pokud je guláš po vytažení z trouby příliš hustý, zředím převařenou vodou. Doladím majoránkou a podávám s knedlíkem nebo pečivem. Maso je krásně měkoučké a guláš se díky škrobu zahustí sám.
Proč jsem sem chodila ?Dostala jsem hlad)))
OdpovědětVymazatEva http://es-ideas.blogspot.com/
Evi, díky a zdravím. Jitka
VymazatJituško, tvé vaření a pečení mi připomíná, když byl ještě doma Adam. Ten chodil ze školy rovnou do kuchyně :o) A občas mi ještě přivedl hladové kamarády :o)
OdpovědětVymazatOboje vypadá skvěle, guláš se navíc dělá sám. Co víc si přát!
Moc tě zdravím, Helena
Helenko, ano je to tak. Ondra je vděčný strávník :o) a kamarádi taky.
VymazatVíkend je před námi a nastává obvyklá otázka... Co budu vařit? Je to čím dál těžší na ni odpovědět. Zvlášť, když chci stihnout i jiné práce.
Ať se ti daří. Měj pěkný víkend. Jitka
Ještě,že snídám.Oba recepty jsou perfektní.Listové těsto je všestranné,proto ho mám ráda.Určitě něco vyzkouším.Jituško,hezký den
OdpovědětVymazatJituško, já taky moc ráda peču z listového těsta. Jen to vyválené nekupuji, nemám s ním dobré zkušennosti. Raději si je nachystám sama.
VymazatPřeji hodně úspěchu a posílám pozdrav. Jitka
taky dělám guláš v troubě, a půl hod před dokončením přidám v kastrole zalitou rýži, krásně se udělá a je hlavně NELEPIVÁ. Prima dny a dobrou chuť
OdpovědětVymazatDěkuji za návštěvu i komentář. Přidat rýži je dobrý nápad i do jiných receptů. U nás frčí jako příloha knedlík nebo dobrý krajíc chleba, ale děkuji za nápad.
VymazatPřeji pěkné jarní dny. Jitka
na guláš mám zálusk..Sv.
OdpovědětVymazatSvětlanko, tak vyzkoušej tento bezpracný. Jitka
VymazatNo jo, taky jsem ten guláš takhle kdysi dělávala. Recept na croissanty využiju v dubnu u příležitosti slavení narozenin staršího syna a svátku manžela. Bude se slavit u mladšího syna na zahradě :-).
OdpovědětVymazatMěj se hezky a díky za receptíky !
Hanka
Hani, croissanty na oslavu budou super, je to taková varianta ke šnekům.
VymazatTak ať se oslava podaří.
Zdraví Jitka
Jitko, díky za inspiraci. Croissanty naslano jsou fajn nápad. Na guláš mám lidi, tedy manžela :). Je to jeho "majstrštyk", já jsem ho nevařila snad 30 let :)
OdpovědětVymazatHezký den
Stáňo, tak to máš dobře zařízeno :o) Můj manžel víc než vejce 100x jinak nedá :o)
VymazatMěj pohodový jarní víkend.
Zdraví Jitka
Opět velice chutný článek. Dala bych si croissantík, mňam. Ale guláš vypadá taky lákavě. Hezký den, Jitko 🌞🌷
OdpovědětVymazatŠárko, tak to je potěšující komentář :o)
VymazatMěj pěkný pátek i celý víkend.
Zdraví Jitka