neděle 16. března 2025

TOP kynuté těsto

V ledničce zbyla z minulého týdne kostka tvarohu a kostička droždí. Zapátrala jsem v receptech a vytáhla jsem jeden letitý, ale osvědčený. Je možné, že jsem z něj na blogu už něco pekla, ale je to tak super těsto, že jej ráda připomenu. Do těsta se přidává zakysané smetana, může se použít i tučný bílý jogurt, a to zaručí neuvěřitelnou jemnost a vláčnost těsta. Je to jednoznačně top těsto. Tentokrát jsem je použila z poloviny na tvarohové kostky. Druhou polovinu jsem naplnila lísko oříškovou náplní, a tu rodina vychválila ještě víc.   




Jemné kynuté kousky


Těsto:
200 ml mléka
100 g zakysané smetany nebo bílého jogurtu
75 g másla
1 žloutek
500 g hladké mouky
75 g krupicového cukru
6 g soli
1/2 kostičky droždí (21 g)

Tvarohová náplň:
250 g tvarohu v kostce
50 g moučkového cukru
1 žloutek
1 PL vanilkového cukru
1/2 sáčku vanilkového pudinku
1 PL rumu
rozinky

Lísko oříšková náplň:
3 PL lísko oříškového krému (např. Nutella)
3 PL oříškového másla (arašídové, s čokoládou,... koupit se dají na netu, v prodejnách Zdravé výživy, v supermarketech)

Na dokončení:
plátky mandlí
perlový cukr
kakao 


Těsto připraví domácí pekárna nebo je lze zadělat klasicky. Do misky dám zakysanou smetanu, část vlahého mléka, lžíci cukru a droždí. Promíchám a nechám vzejít kvásek. Ve větší míse pak kvásek promíchám se žloutkem a zbylým cukrem. Postupně přidávám zbylé mléko, mouku se solí a vymíchám hladké těsto. Nakonec zapracuji změklé máslo. Přikryté nechám vykynout asi hodinu na teplém místě.

Hotové těsto vyklopím na pomoučený vál a rozdělím na poloviny. Z každé udělám bochánek a nechám 10 minut odpočinout. Z bochánku vyválím placku, potřu náplní, tvarohovou posypu rozinkami a smotám jako roládu.






Válec rozříznu na osm přibližně stejných dílů. Přenesu je na plech s pečícím papírem a nechám 20 minut kynout. 


 




Než půjdou do trouby, potřu je rozšlehaným bílkem. Tvarohové kostky posypu plátky mandlí, ty lísko oříškové perlovým cukrem a kakaem. Peču na 190°C asi 20 minut. Před podáváním popráším moučkovým cukrem.








A jen tak mimochodem: S těstem se dobře pracuje, pěkně se tvaruje i vyvaluje. Použít se dá na jakýkoliv jiný moučník, závin, štrůdl, šneky... Pokud se do těsta použije cukr jen na vzejití kvásku (1 ČL) a přidá se sůl (1 PL), je to výborné těsto na slaná jídla jako třeba pizzu, twistry a podobně. 
 

5 komentářů:

  1. Hned bych si dala ke kafíčku 🙂 Krásnou neděli, Jitko 🌞

    OdpovědětVymazat
  2. Určitě zkusím. Nalákala jsi mne!
    Pěkné nedělní odpoledne!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Úžasné recepty....blíží se léto, plavky a tak)))U nás bude pečící půst))

    OdpovědětVymazat
  4. Jitko, obě varianty vypadají dobře. Díky za tip na těsto.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.