V ledničce zbyla z minulého týdne kostka tvarohu a kostička droždí. Zapátrala jsem v receptech a vytáhla jsem jeden letitý, ale osvědčený. Je možné, že jsem z něj na blogu už něco pekla, ale je to tak super těsto, že jej ráda připomenu. Do těsta se přidává zakysané smetana, může se použít i tučný bílý jogurt, a to zaručí neuvěřitelnou jemnost a vláčnost těsta. Je to jednoznačně top těsto. Tentokrát jsem je použila z poloviny na tvarohové kostky. Druhou polovinu jsem naplnila lísko oříškovou náplní, a tu rodina vychválila ještě víc.
Jemné kynuté kousky
Těsto:
200 ml mléka
200 ml mléka
100 g zakysané smetany nebo bílého jogurtu
75 g másla
1 žloutek
500 g hladké mouky
75 g krupicového cukru
6 g soli
1/2 kostičky droždí (21 g)
Tvarohová náplň:
250 g tvarohu v kostce
50 g moučkového cukru
1 žloutek
1 PL vanilkového cukru
1/2 sáčku vanilkového pudinku
1 PL rumu
rozinky
Lísko oříšková náplň:
3 PL lísko oříškového krému (např. Nutella)
3 PL oříškového másla (arašídové, s čokoládou,... koupit se dají na netu, v prodejnách Zdravé výživy, v supermarketech)
Na dokončení:
plátky mandlí
perlový cukr
kakao
Těsto připraví domácí pekárna nebo je lze zadělat klasicky. Do misky dám zakysanou smetanu, část vlahého mléka, lžíci cukru a droždí. Promíchám a nechám vzejít kvásek. Ve větší míse pak kvásek promíchám se žloutkem a zbylým cukrem. Postupně přidávám zbylé mléko, mouku se solí a vymíchám hladké těsto. Nakonec zapracuji změklé máslo. Přikryté nechám vykynout asi hodinu na teplém místě.
Hotové těsto vyklopím na pomoučený vál a rozdělím na poloviny. Z každé udělám bochánek a nechám 10 minut odpočinout. Z bochánku vyválím placku, potřu náplní, tvarohovou posypu rozinkami a smotám jako roládu.
Válec rozříznu na osm přibližně stejných dílů. Přenesu je na plech s pečícím papírem a nechám 20 minut kynout.
Než půjdou do trouby, potřu je rozšlehaným bílkem. Tvarohové kostky posypu plátky mandlí, ty lísko oříškové perlovým cukrem a kakaem. Peču na 190°C asi 20 minut. Před podáváním popráším moučkovým cukrem.
A jen tak mimochodem: S těstem se dobře pracuje, pěkně se tvaruje i vyvaluje. Použít se dá na jakýkoliv jiný moučník, závin, štrůdl, šneky... Pokud se do těsta použije cukr jen na vzejití kvásku (1 ČL) a přidá se sůl (1 PL), je to výborné těsto na slaná jídla jako třeba pizzu, twistry a podobně.
Hned bych si dala ke kafíčku 🙂 Krásnou neděli, Jitko 🌞
OdpovědětVymazatŠárko, tak se někdy zastav... :o)
VymazatPěkné jarní dny ti přeji. Jitka
Určitě zkusím. Nalákala jsi mne!
OdpovědětVymazatPěkné nedělní odpoledne!
Hanka
Hani, tak dej pak vědět, jak chutnalo.
VymazatPřeji ti příjemné jarní dny. Jitka
Úžasné recepty....blíží se léto, plavky a tak)))U nás bude pečící půst))
OdpovědětVymazatTak si to užij. Já peču pro ty, co si to mohou dovolit, takže žádný půst nebude.
VymazatJitka
fakt lákavé..Sv.
OdpovědětVymazatSvětlanko, děkuji a zdravím.
VymazatJitka
Jitko, obě varianty vypadají dobře. Díky za tip na těsto.
OdpovědětVymazatHezký den
Stáňo, rádo se stalo. Je to jednoduché i bez pekárny. Dnes manžel dojídal poslední kousek a tvrdil, že stále velmi dobré.
VymazatMěj pěkný večer. Jitka
Jituško, neudržela bych se ochutnala oba. Vypadají nesmírně jedle. Adam o víkendu přijede, už teď vím, že bude chválit :o)
OdpovědětVymazatPřeji klidné pondělí, Helena
Helenko, doufám, že se vše povede a Adam si pošmákne :o) Náš Ondra je chválil moc, hlavně ty lísko oříškové.
VymazatPřeji ti příjemný nový týden. Zdraví Jitka
To je bezva recept a líbí se mi i to jednoduché zpracování.Žádné koulení.
OdpovědětVymazatDěkuji za recept,určitě se hodí.Jituško,hezký začátek nového týdne
Jituško, kdepak, je to rychlé a jednoduché. Tohle těsto se dobře vyvaluje a nesmrskává se.
VymazatMěj se moc hezky. Zdraví Jitka