neděle 11. července 2021

Lednice bez zámku

Po levandulové farmě ve Starovičkách jsme pokračovali do nedaleké Lednice. Tentokrát jsme zámecký areál minuli bez povšimnutí, náš cíl byl totiž až na úplném konci Lednice směrem na Valtice. Chtěli jsme si prohlédnout volně přístupné zahrady Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity.




Zkraje jsme nakoukli do Akademické zahrady MENDELU. V srdci kampusu byla otevřena před deseti lety a slouží k výuce i odpočinku studentů a pedagogů. Volně sem má přístup i laická veřejnost, která krom relaxace tady najde i spoustu inspirace a poučení o rostlinách. Je to nádherné místo, které by měla mít každá škola a i firma. Jak ráda bych si tady dala pracovní oběd z krabičky.




V centru zahrady je šikmo vyhloubený bowling green, travnatá plocha sloužící jako přírodní auditorium Univerzity. Kolem něho dokola se po barevné kamenné cestě návštěvník vydává na prohlídku květinových záhonů s krásnými kompozicemi solitérních stromů, keřů a rostlinami všech pěstitelských skupin. Velký kus cesty vede pod loubím s bohatou sbírkou popínavých rostlin a k odpočinku vybízejí akátové zahradní lavice.








My jsme si sem ale hlavně přijeli prohlédnout Tematické zahrady - Labyrint přírody a ráj zahrad. Milá paní nám hned zkraje podala informace, vybavila nás brožurkami a prohlídka mohla začít. Tyto zahrady jsou otevřeny pět let a jejich hlavním posláním je představit různé druhy zahrad výukově i laicky. Navazují na krajinářskou architekturu lednicko-valtického areálu, který po léta formoval zahradu jako nedílnou součást domova, zvyšující kvalitu života.



Jedenáct samostatných zahrad, které na sebe plynně navazují, představují názorné kompoziční a prostorové řešení různých typů zahrad. U každé zahrady je přehledná tabulka s mapkou zahrady a seznamem vysázených rostlin a i většina vysázených rostlin pak má popisku.





Anglická květinová zahrada vychází z návrhů anglických zahrad z přelomu 19. a 20. století. Najdete tady převážně kvetoucí trvalky.






Stříbrná zahrada představuje rostliny středomořského původu jako jsou citroníky, olivovníky, fíkovníky, vavříny, levandule, ... 







Zahrada pivoněk, kosatců a ibišků je expozicí tří oblíbených skupin zahradních rostlin pro jejich výrazné a nevšední květenství. Bohužel jsme ji v květu nezastihli.





Zahrada travin se zaměřuje na jejich uplatnění hlavně v moderních zahradách.




Zahrada polostínu a tónů zelené je expozicí, ve které jsou představovány rostliny pro stinná a polostinná místa. 






Vodní zahrada to je hlavně jezírko s rostlinami a další ukázky jak dostat vodu na zahradu.








Zahrada barev představuje záhony osázené převážně trvalkami a letničkami, které svou krásu představují během celého roku a nádherně se doplňují.







Kuchařská zahrada - ano i takto může vypadat ovocný sad, pařeniště, kompost a malý vinohrad. Úžasné jsou smíšené záhony, ve kterých se mísí zelenina, ovoce, bylinky a kvetoucí rostliny. V centru je příjemné místo k odpočinku a občerstvení se.






Bílá zahrada je nadčasově jednoduchá. Různé rostliny, které spojuje bílá barva květenství nebo listů.






Rozárium je expozicí sortimentu nových, moderních a odolných odrůd růží vhodných pro soukromé i veřejné zahrady. Na konstrukcích loubí jsou umístěny krásné popínavé růže a v záhonech se objevují stromkové růže na kmínku.






Jedenáctá zahrada je Účelová zahrada. Je to volný multifunkční prostor určený pro společenské a výukové aktivity Univerzity.

Za prohlídku stojí určitě i výsadba trvalek nebo louky.












Po celou dobu prohlídky jsme zde byli sami. Je to příjemná alternativa oproti přelidněnému areálu lednického zámku a parku. 

Vydat se sem můžete celoročně, neboť v každém ročním období je co obdivovat. Vstup je zdarma.


A jen tak mimochodem: Parkovali jsme u lednického vlakového nádraží. Musela jsem si jít tu nádhernou budovu prohlídnout. Takhle si představuji nádraží v historickém městě. Na perónu se popelily slepice, no už scházel jen Vlasta Burian a jeho červený nos a čepice. 





21 komentářů:

  1. Koukám, že jsi byla kousek od nás. Lednické nádraží se mi moc líbí. Párkrát jsem se svezla párou z Břeclavi do Lednice, to je taky krásná romantika.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé, tak to jsem ani nevěděla. Cesty historickými vlaky jsem viděla v TV s Poláškem, jel z Brna do Lednice. Taky by se mně to líbilo.
      Pěkný nový týden. Jitka

      Vymazat
  2. Ale to je nádherná podívaná. Vůbec jsem neměla tušení o těchto zahradách. Pokud někdy pojedeme na Moravu, rády bych se do této oázy klidu podívala také. Je to pastva pro oči i ducha.
    Jitko, ráda jsem se s Tebou prošla tolika krásnými zákoutími.
    Přeji hezký týden. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, jsem ráda, že jsem tě inspirovala. Taky u tebe chytám nápady na výlety.
      Pěkný nový týden. Jitka

      Vymazat
  3. Jitko, v Lednici jsem nikdy nebyla, tak jsem ani netušila, že kromě areálu zámku jsou tam takové krásné zahrady. Díky za procházku.
    Nádraží se mi líbí taky moc - mám tahle stará nádraží moc ráda, mají svou atmosféru (a tohle je navíc ještě zdobené), ale bohužel mizí...
    Hezké letní dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, u nás na jihu to stojí za to, jen o prázdninách bych na JM zapomněla. Bude tady plno.
      Pěkný nový týden. Jitka

      Vymazat
    2. My jsme akoví podzimní dovolenkáři (ve Znojmě jsme byli v prosinci :D)

      Vymazat
  4. Krásný příspěvek. Potěcha očí i srdce. A tam to muselo vonět )))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, vonělo a bzučelo :-).
      Děkuji a přeji ti pohodový nový týden. Jitka

      Vymazat
  5. Jituško, vezmu to od konce - nádraží se mi taky moc líbilo!
    Zahrady jsem viděla, netroufla jsem si tam s Aaronem jít, aby nás někdo nevykázal. Tak moc děkuji za tuhle nádhernou procházku!
    Přeji příjemný večer a pohodový týden, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já myslím, že by vás pustili. Byli tam všichni moc příjemní a ochotní. Tak to příště zkus.
      Měj úspěšný nový týden. Jitka

      Vymazat
  6. Jituško,to je nádhera.To bylo něco pro tebe,tvoje zahrada je ale také nádherná.
    Líbí se mi i budova nádraží.
    Měj hezký celý nový týden

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, ano, já jsem v podstatě zahradní výletnice :-), jak je někde nějaká zahrada k návštěvě, musím ji vidět :-) a chytat inspiraci.
      Pěkný nový týden. Jitka

      Vymazat
  7. byla jsem to vloni...krása,a ty letní louky...Sv.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Světlano, ty louky byly úžasné. Dnes už se takové normálně nevidí.
      Pěkný nový týden. Jitka

      Vymazat
  8. V Lednici jsem byla, ale o těchto zahradách jsem nevěděla. Tam by se mi určitě líbilo. No tak alespoň dík za Tvoje krásné fotky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, tak třeba příště ... návštěva za to stojí.
      Pěkný nový týden. Jitka

      Vymazat
  9. Zahradu mám taky prošlapanou, pro milovníky květeny je jako stvořená. A to nádraží je opravdu krásné, i já ho mám vyfocené ze všech stran :) Krásné letní dny, Katka

    OdpovědětVymazat
  10. Jituško, chystám se tam už léta, za mého studia, které skončilo před deseti lety, tam byla jen pustina a trávník nevalné kvality, ale budovy v areálu poznávám a o záměru jsem věděla, ale vypadá to moc dobře. měj se. dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danuš, deset let! To je hrůza jak to letí, přijde mně to tak dva, tři roky :-)
      Až pojedete s rodinkou na zámek, zastavte se i tady, bude se ti tu líbit.
      Pohodové prázdniny vám přeji. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.