středa 14. července 2021

Bylinkové Valtice

Mé zahradní putování uzavřu ve Valticích. Už dlouho jsem věděla o bylinkové zahradě Lu & Tiree Chmelar, ale stále nebyla příležitost se sem podívat. Ta se naskytla právě teď a byla jsem ráda, že jsme ji využili. Po levandulových Starovičkách a Tematických zahradách v Lednici naše kroky vedly právě sem. 




Bylinková zahrada začala vznikat před 15 roky za podpory nadace manželů Tiree a Lubomíra Chmelar z USA, velkých podporovatelů a propagátorů Lednicko - valtického areálu ve světě. Na jejich počest je zahrada také pojmenovaná. 

Zahrada je umístěna v samém centru zámeckého areálu, zapsaného na seznamu UNESCO. 







Zahrada není velká, ale nesmírně útulná, uklidňující a příjemná. Mám ráda takováto inspirující místa. Zaujalo mne pár rostlin, které budu chtít v naší zahradě vyzkoušet. 







Takový krásný stromkový eukalyptus bych v zahradě taky moc ráda měla.




Návštěvník tady najde více než 300 druhů bylin léčivých i afrodiziakálních, bylinky mýtů a legend, rostliny barvířské, kuchyňské i vhodné pro aromaterapii. Některé jsem viděla poprvé "naživo" a některé jsem neznala vůbec.


Artyčok

Velmi mne zaujal Česnek kulatohlavý. Je pěkný v kombinaci s levandulí, šalvějí, travinami.


Měsíček lékařský rozsvítí každý záhon.



Eleuterokok ostnitý jsem viděla poprvé.



Působivá výsadba byla po čtvrteční ničivé bouři rozcuchaná, ale ještě dopadla dobře oproti přilehlému skleníku, který byl v podstatě vysklený.





S naší cestou jsme váhali, ale nakonec jsme ji pár dní po tornádové bouřce podnikli. Zahrady fungovaly hned od soboty, nikdo tam nebyl a místní byli rádi za podporu. Mimo vstupného jsem si odvezla i dva květináčky s bíle kvetoucí mavuní. No, to bych nebyla ani já, abych přijela s prázdnou.

Ještě nám zbyla chvilka a tak jsme se rádi prošli krásným centrem Valtic.

 










A jen tak mimochodem: Teploměr ukazoval poctivou jihomoravskou třiatřicítku a nějaké osvěžení by přišlo vhod. Návštěvu Valtic a celý náš zahradní výlet jsme zakončili výbornou kávou a ještě lepší zmrzlinou v klimatizované Galerii Reistna. Doporučuji citronový sorbet s bylinkami, je osvěžující.


19 komentářů:

  1. Krásné fotky ze zajímavého místa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, a to určitě má lednicko-valtický areál ještě tolik dalšího k návštěvě. Chce to čas a užít si to tady. Mimo sezónu.
      Měj se hezky. Jitka

      Vymazat
  2. Jitko, to tedy je bylinek... Asi tam bylo voňavo. A nalákala jsi mne na Valtice - ještě jsme tam nebyli a na fotkách mne zaujaly.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, vonělo a bzučelo :-)
      Valtice, blízká Lednice a všechny ty stavby kolem (Tři grácie, Janův hrad, Minaret, ...) stojí za návštěvu. A toho dobrého vína, co je potřeba okoštovat :-)
      Krásné léto. Jitka

      Vymazat
  3. Jituško, i nám se v bylinkové zahradě moc líbilo. Já okukovala záhony, manžel s Aaronem vše pozorovali z křesílka ve stínu. Fakt krásné místo!
    Děkuji za připomenutí a přeji hezké letní dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, moc jsi mě sem nalákala, když jsi o zahradě psala na blogu. A stálo to za to. Díky.
      Přeji ti krásné letní dny. Jitka

      Vymazat
  4. Jituško, díky za krásnou reportáž. Ve Valticích už jsem nebyla leta. Měj pohodový den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, já jsem sem přijela taky asi po dvaceti letech a nelitovala jsem.
      Je tu krásně. Pěkné léto. Jitka

      Vymazat
  5. Už Helence jsem komentovala, že by mne zajímalo, jestli ten Lubomír Chmelar není nějaký příbuzný z větve mého tchána, který se narodil v Bohatých Málkovicích. Podle onomastiků, většinou lidé stejného příjmení bývají bližší či vzdálenější příbuzní. Kulatohlavý česnek mám už tři roky a je fakt parádní, navíc kvete po všech ostatních a netrpí neduhem odumírání listů ještě dřív než rozkvetou květy. Vypadá jak hodně pevná pažitka. Je krásný i v květinových aranžmá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, česnek mám na seznamu pro příští rok a moc se na něj těším. Koupila jsem tady bílo kvetoucí mavuň, o které jsem ani nevěděla, že existuje. Už začíná kvést, mám z ní radost.
      Krásné léto. Jitka

      Vymazat
    2. Já jí sice viděla, ale neměla. Měla jsem růžovou, na několika místech ale zašla mi. Všude a najednou. A že už byla krásně narostlá.... Asi si jí zkusím zasadit znovu.

      Vymazat
  6. Odpovědi
    1. Světlano, to se nedivím, je tady neskutečná pohoda.
      Užívej si léta. Jitka

      Vymazat
  7. Jituško,to je nádhera.Tam by se mi líbilo,jsem bylinková.
    Valtice s mráčky,to je úžasná fotografie.
    Díky za krásný příspěvek.Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, rádo se stalo. Byl to tak pěkný den plný levandule, kytek a bylinek, že jsem se musela o tu krásu a pohodu podělit.
      Krásné letní dny. Jitka

      Vymazat
  8. Taky by se mi tam líbilo. Okukovala bych a určitě bych s prázdnou taky neodjela. Ve Valticích jsem byla už hodně dávno.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, stojí to tady opravdu za návštěvu. Třeba zjara tady nikdo nebude a vše bude hodně freš :-)
      Pěkné léto. Jitka

      Vymazat
  9. Jitko, ve Valticích jsme byli předloni, ale do zahrad jsme se nepodívali. Koukám, jak je tam krásně. Těch kytiček a nádherných zákoutí, radost posedět i pohledět.
    Přeji fajn týden. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, až pojedeš do Lednice, tak se stav i tady, je to blízko a moc pěkné.
      Také ti přeji pěkné pracovní i volné dny. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.