neděle 7. března 2021

Předjaří

Tuto část roku mám moc ráda. Je to období plné naděje ... naděje, že skončí temné zimní a snad i covidové období. A začne svítit slunce a dny budou delší, pohodovější, zdravější. A zahrada se probudí ze svého zaslouženého spánku a začne nám zase dělat radost. Už se těším, až si zase poprvé zruším záda, budu cítit každý sval, který si při zahradničení namůžu. Už aby to bylo. Prozatím jen chodím okukovat, kde co vystrkuje růžky. Musím se krotit, abych nezaklekla a nezačala s velkým jarním úklidem zahrady. 




V září jsem si vyfotila některá zahradní místa, která bych chtěla vylepšit a tak si plánuju a objednávám trvalky, které už byly vloni vyprodané. Těším se na mavuň, janebu, perovskii, paznechtík. Na terasu přibude malý olivovník, nechystám se lisovat vlastní olej, ale už dlouho se dívám po jeho stříbřitých listech, tolik připomínajících naše cesty na jih Evropy. Nikdo neví, jak naše letní dovolené dopadnou a já tolik toužím po kousku té středomořské atmosféry. 

Zatím se musíme bez moře obejít a tak je procházka po zahradě milým zpestřením těchto těžkých dní.

Ještě zima ... 











... ale už se probouzí ...









A jen tak mimochodem: Zatím jsem se pustila do přesazování a rozsazování pokojovek. V březnu je k tomu prostor a nastartují se na další sezónu.




28 komentářů:

  1. Jituško, jak ti rozumím! Taky jsem se o víkendu musela krotit, dobře jsem udělala - momentálně hustě sněží a zahrada je bílá...
    Ono i to plánování a těšení je radost.
    Měj příjemné pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, je to tak. Ještě je brzy, celé dopoledne tady sněžilo. Myslím si, že nemá cenu to uspěchat. Ještě budeme chvilku odpočívat a pak to vypukne.
      Přeji ti pěkný skoro jarní týden. Jitka

      Vymazat
  2. Taky chodím na zahradu pravidelně okukovat, a už mě svrbí ruce! Jen ta zima mě odrazuje, tak snad už se brzy prohřeje i hlína a já budu moct začít řádit :) Krásné dny, Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, jsme nedočkavé zahradnice :-), ale dočkáme se jako každý rok. Blíží se krásné období a musíme si jej užít.
      Měj se hezky. Jitka

      Vymazat
  3. Taky už chodím zahradu obhlížet, zatím ale jen plánuji, protože u nás je lépe nespěchat.
    Ale těším se!
    Příjemné dny, Jitko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, i tady na jihu je celkem chladno a nevlídno. Plánování je taky bezva zábava. Tak si to pěkně užívej :-)
      Jitka

      Vymazat
  4. To se to hezky čte, taky jsem taková, ale zatím jen tahám kytičky očima. Dneska ráno jsem koukala, jak se nám opět vrátila zimní atmosféra, všechno je bílý a trošku ještě popadává. Zatím jsem také ve fázi plánování, ovšem u mně už je to spíš o pomalosti a síle, než o nechuti něco změnit, co by se mi zrovna líbilo, no co se dá dělat, ale něco ještě zvládnu. Měj hezké dny. Věrka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko, tady taky celé dopoledne poletoval sníh, ale už se zase dere sluníčko, tak se snad brzy dočkáme. Já mám štěstí, že zapojím celou rodinou, většinou proti jejich vůli :-)
      Krásný týden. Jitka

      Vymazat
  5. Velmi se obávám, že zimní období sice skončí, ale kovidové určitě ne. Tak výdělečný podnik si nikdo nenechá jen tak utéct.... a kecy o tom, že se to dělá pro nás pro lidi, aby nás ochránili? Kdo tomu ještě věří?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, ach jo, to máš nejspíš pravdu. Ale už to trvá dlouho a potřebujeme vidět to světlo na konci tunelu. Byznys je to solidní, to je pravda.
      Jitka

      Vymazat
  6. Krásné fotky a doufám; že jaro dorazí včas. Dneska to u nás vypadalo jako uprostřed zimy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, tady taky, ale já slunku věřím, že to nevdá :-)
      Klidný týden. Jitka

      Vymazat
  7. Jitko, krásná kytice tulipánů. Jinak mne zahájení zahradních prací spíš děsí - jsem zahradník z donucení ;-) Ale zatím mám stejně smůlu, protože chalupa je nejen v jiném okrese, ale i v jiném kraji. Ostatně na Vysočině by na zahradnické práce bylo stejně brzo. Ale jinak mne sluníčko a prodlužující se dny taky těší.
    Měj se krásn

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, to jsem zvědavá, jak by to bylo s cestováním na zahrady a chalupy později, kdyby to nařízení bylo prodloužené. Jsou práce, které na jaře musíš udělat, že?
      No uvidíme. Měj se. Jitka

      Vymazat
  8. Jituš, krásné fotky ze zahrady.👍👍 Moc se mi líbí ten panašovaný ilex, tedy cesmína. Jsem limitována velikostí zahrady, jejíž značnou část zabírají thuje, které tu jsou už 40 let. Když jsem se zmínila, že bychom je mohli pokácet, nesetkalo se to s pozitivní odezvou.
    Na jaro se těším jako malé dítě. Zatím doma opečovávám svou středomořskou květenu.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, cesmína je aspoň dvacetiletá, už je dost velká a každý rok bojuji s pokušením, ji vykopat. Zatím mě vždycky přemluvila. Thuje jsme taky měli, ale už jsme je omezili na jednu solitérní.
      AŤ se ti daří. Jitka

      Vymazat
  9. Jituško, taky už vyhlížím jaro a mnu si ruce až je zabořím do hlíny...o víkendu jsem je zabořila aspoň do pytle s hlínou a taky jsem přesazovala pokojovky, hlavně citrusy a zasela jsem i nový libeček. Olivovník jsem si koupila loni, jen teď v zimě docela trpí, muž moc topí a ikdyž je na chladném schodišti, tak mu to nedělá dobře. Přála bych si zimní zahradu. Škoda, že tyhle středomořské rostliny u nás nerostou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, no taky jsem zvědavá, jak zazimuju olivovník. To je vždycky v našich končinách problém. O zimní zahradě sním už roky, ale není místo.
      Měj se hezky. Jitka

      Vymazat
  10. Sdílím s tebou to nadšení,pořád si to pamatuji,jak jsem se nemohla dočkat až začnu pracovat na zahradě.Dnes jsem byla u sestry a na zahrádce zatím vylézají krokusy a kvete pár sněženek.Ale,jak bude sluníčko půjde to rychle.Já si osázím aspoň lodžii.
    Tak ať nás nenechá jaro dlouho čekat.
    Jituš,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, taky se těším na letničky. Každý rok zkouším něco nového.
      Tak ať nám to rychle uteče :-)
      Jitka

      Vymazat
  11. Jituško, i já už vyhlížím jaro a už přemýšlím, co nového koupím na zahradu. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, doufám, že bude všechno tak, jak si přejeme.
      Krásný den. Jitka

      Vymazat
  12. Jitko, máš to i v tomto čase na zahradě moc hezké. A což až vykoukne to sluníčko, to se teprve vše zazelená a vybarví. Také se moc těším na zahradní práce, na jaře je miluji. V létě už moc ne. :o)
    Přeji krásné dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, jaro je lepší, nemusí se tolik zalívat, že? :-)
      Krásný víkend. Jitka

      Vymazat
  13. Jitko, my máme zahradu malou, ale také pořád plánuju, vymýšlím, sním... A to je přece dobře, musíme se na něco těšit. Moc se mi líbí lavička kolem stromu. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, lavička je manželova práce. Já se mu neustále starám o program :-)
      Už abychom se toho jarního počasí dočkaly. Zatím je tady apríl. Jitka

      Vymazat
  14. Na příští týden hlásí sněhové přeháňky a já za nás zahrádkáře pevně věřím a doufám, že se tímto zima vyřádí a předá štafetu jarnímu pinožení.
    Krásný víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simonko, chtěla jsem si vzít nějaké volno, ale je taková zima, že ještě vydržím. Ale už se nemůžu dočkat!!!
      Zahradám Zdar.

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.