neděle 21. března 2021

Když se muž nudí ...

... dělá, co mně na očích vidí 😀. A to nejen, když se nudí. Počasí a covidová situace zapříčinily, že, nezvykle na jaře, má prostor a trochu toho materiálu na mé výmysly. Ve své profesi používá za 100% hlavu a tak přivítá manuální práci, u které není nutné tolik přemýšlet. Rád pracuje se dřevem a tak zadané úkoly byly natošup hotové.




Hotel hmyzí hvězda

Už nějaký čas jsme o hmyzím hotelu přemýšleli. Jaký, s jakou výplní, kam jej umístit. Manžel dokonce hledal informace o ubykaci pro čmeláky, které bychom na zahradu rádi přilákali. Čmeláčí doupě je ovšem vyšší dívčí, na které budeme potřebovat víc času. A tak zatím máme v nabídce hotel pro užitečné broučky. Zdůrazňuji užitečné! Ty ostatní tady nechceme, je otázkou jak jim to vysvětlíme 😏. 

Domeček je celý dřevěný, recyklovali jsme různé odřezky, velikosti asi 40x20 cm. Jako výplň jsme použili kousky bambusových tyček, nařezanou ozdobnou travinu, šišky, dřevitou vlnu a kostku z masivního dřeva. 





5+0

Ptačí budky jsou pro mne symbolem jarního hnízdění a moje jarní dekorace je z velké části na budkách postavená. Opět je manžel vyrobil z odřezků, natřel balakrylem a já jsem je už jen dotvořila permanentním fixem. Velké jsou asi 10x10 cm. Daly by se zavěsit, ale asi by se točily a tak mají v zadní stěně dvě dírky s provlečeným drátkem a na větvičku jsou "přidrátovány". 

A jen tak mimochodem: Podobné budky má ve čtvrtek v akci Lidl nebo se dají pořídit ve tvořivých e-shopech jako je např. Davona.






Deset stupňů ke zlaté

Určitě to řeší spousta žen, které mají ve své koupelnové skříňce spoustu lahviček, kelímků a tubiček. Hlavně ty tubičky s krémy, které stojí na malém uzávěru, mně lezou na nervy. Stačí málo a spustí se koupelnový dominový efekt a vše popadá, samozřejmě nejčastěji v době ranního spěchu. Už ani nevím, kde jsem zahlédla různé vychytávky do skříněk, ale nejvíc mě zaujala řešení právě do koupelny. Nastínila jsem svůj požadavek manželovi a brzy se těšila ze stupínků různých rozměrů, díky kterým mám nyní vše pěkně na očích. Stupínky jsou dřevěné hranoly, opatřené bílým lakem, vše co dům dal. Na drobnosti se mně osvědčily různé košíky.





A jen tak mimochodem: V umění neumět odpočívat jsem na tom stejně. Zatímco se manžel zavřel v dílně, já jsem se zavřela ve skleníku. Přesadila jsem bylinky, muškáty, dala jsem po zimě do pořádku všechny rostliny, které jsem v nádobách přezimovala ve skleníku. Venku poletoval sníh, ale já jsem byla tak spokojená ... 




Nebyly by to Velikonoce, kdybych nepekla perníčky. Letos mám už splněno. 



Doufám, že se počasí už umoudří, jinak pošlu Dáše do výzvy jen 50 odstínů šedi.   



 

31 komentářů:

  1. Jituško, no nejdřív pochopitelně vychválím tvého muže - úžasné domečky, hotel i ty stupínky. Nevím, jestli se něčeho podobného dočkám, manžel je velmi pohlcen svou prací, i když říká, že třeba se dřevem by ho to moc bavilo a těšilo...
    A ty - přesazeno, napečeno, vyfoceno :o) Ona se ta šedá jednou rozplyne.
    Měj hezké dny. Moc tě zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, moc děkuji za milá slova. Můj muž taky hodně pracuje, ale já se mu už o zábavu postarám :-). Naštěstí to dělá pro mne rád, aspoň doufám :-)
      Měj se krásně. Jitka

      Vymazat
  2. Jitko, to jste krásné činorodí oba dva :) Krásné práce, to se musí nechat :) A s tím nebem a fotkami jsem na tom stejně :o)
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peťo, letos přišel duben o měsíc dřív. Sněhové přeháňky střídá azzuro. Snad koncem týdne si sluníčka víc užijeme.
      Moc děkuji a zdravím. Jitka

      Vymazat
  3. Jitu jste oba moc šikovní a máte super nápady. Ty budky jsoz nádherné a vychytávka do koupelny také. Perníčky se povedly. Krasne jarni dny přeji. U nás svítí sluníčko, jen jeho východ jsem dnes zaspala. To bych musela vstát už před šestou a běžet někam do luk.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, já když vstávám a jdu do práce, tak se rozednívá a z focení není nic. Snad se to počasí umoudří.
      Děkuji za milá slova a přeji hezký týden. Jitka

      Vymazat
  4. To je tak, když je práce radostí. Úplně rozumím...
    Krásné dny, pracovní i ty odpočinkové.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, je to tak. Každý den jdu aspoň na chvilku na zahradu a aspoň metr čtvereční dám do pořádku. Těším se na to celou cestu domů ... asi jsem divná :-)
      Tobě taky přeji pěkné, snad už konečně jarní, dny. Jitka

      Vymazat
  5. Máš šikovného manžela a sama jsi velmi nápaditá.O šikovnosti svého manžela jsem ztratila iluze brzy po svatbě a tak už nic od něho neplánuji a tiše jiným závidím.
    Perníčky bych také ráda upekla a sháním po internetu formičky s velikonoční tematikou.Uvidím,jak to dopadne,zatím je čas.
    Měj hezké dny Jituš

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, já mám 3D vykrajovátka z Fleru a moc mně vyhovují. Nejsem žádná velká zdobitelka a takto je to raz dva hotové.
      Manžel je šikovný neuvěřitelně. Někdy mu závidím, jak mu všechno jde pěkně od ruky.
      Měj hezký večer. Jitka

      Vymazat
  6. Jste oba šikovní a hlavně i nápadití. O koupelně když jsem četla, tak jsem se musela pousmát, ono to asi nebylo jen u tebe, ale ten šikovný manžel všude není. Pro čmeláčky je docela jednoduché, podle internetu, něco připravit a tak to určitě manžel udělá někdy dobře. Oni potřebují pro vstup, nějakou chodbičku a pak teprve místnůsku. Já je mám moc ráda, ale u nás jich je opravdu docela dost. Ráda dělám různý terásky z kamenů a oni si tam potom něco natahají a líbí se jim tam, ale pozor, nemají rádi úpalové místo. Měj hezké dny. Věrka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko, díky za rady ohledně čmeláků. Taky je máme rádi, manžel v dětství i včelařil a možná by se k tomu chtěl vrátit. No uvidíme. Zatím toho času tolik nemáme.
      Děkuji a zdravím na sever. Jitka

      Vymazat
  7. Ty pidibudky jsou kouzelné! U nás když se muž nudí, tak se nudí a není schopný si ani uklidit šuplíky v pracovním stole i samotnej stůl. A to nemluvím o skříni a skříňce kde má hromadu naprosto už neužitečných manuálů na různé kopírky které opravoval před deseti patnácti lety a které se už ani nedělají....štve mě s tím. O pomoci na zahradě či výrobě čehokoli si tak akorát můžu nechat zdát.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, co se týče úklidu, tak to mají muži dost podobné. Hlavně náš synáček je velký uklízeč, ale výsledky jsou horší než začátek. Na zahradě pomáhají všichni - pod nátlakem :-)
      Pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  8. Krásně se nudí ten tvůj muž, samá nádhera a radost.
    Přeji hezké dny. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, nudí ... na zahradě ještě nic dělat nejde, nikam nejezdíme a všechno je pozavírané. Jen materiál by potřeboval nějaký nakoupit a není kde. Tak jsme aspoň recyklovali.
      Také přeji pěkný týden. Jitka

      Vymazat
  9. Jituško, krásné tvoření tvého muže. Měj pěkné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, děkuji za milá slova a také ti přeji pohodový týden. Jitka

      Vymazat
  10. Jituš, krásná dekorace s malými ptačími budkami. 👍👍 Hmyzí hotely jsou teď v kurzu, největší jsem viděla v ZOO parku Zájezd.
    Jsi pilná jako včelička, já zatím jen vysela semínka rajčat. Muškáty musí počkat, až bude venku tepleji.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, rajčata mám taky vysetá a už začínají vystrkovat růžky. Zkouším nějaké nové bulharské odrůdy, tak jsem zvědavá. Tam by je měli umět. Muškáty jsem taky ještě schovala, ještě mají čas.
      Krásný večer. Jitka

      Vymazat
  11. Krásnou domečkovou dekoraci máš, manžel je šikovný- je vidět, že se krásně vzájemně doplňujete.
    Taky se už chystám do skleníku,už bych i něco na zahradě dělala docela ráda. Jenže o víkendu nachumelilo, sice to už odtává, ale je mokro, houpavo.Ale když vykoukne slunce, tak už začíná mít sílu.
    Hezké dny, Jitko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, ano doplňujeme ... já vymýšlím a on si pak může hlavu ukroutit, aby to zrealizoval :-)
      Tady je taky pořád hodně chladno a mokro. Sníh tedy už roztál, ale venku se nedá nic dělat.
      Měj pěkné jarní dny. Jitka

      Vymazat
  12. Tak takového manžela opravdu závidím, palec nahoru. To já si i poličky musím vrtat sama :-D ne, že by to ve finále nezvládl, ale je děsně líný a ještě by u toho jen hrčel jak mu to nejde :-D a to mi ještě ve finále řekne, že jsem měla být chlap...no nevím, co je špatného být zručnou ženou...Přeju pěkný týden, Hanka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, to já nic nepřimontuju, v tom mám štěstí, že to nemusím dělat. On manžel zas nic neuvaří, vejce 3x jinak je jeho maximum :-). Ale aspoň se mně nemotá v kuchyni :-)
      Šikovná žena je pro chlapa poklad!
      Měj se hezky. Jitka

      Vymazat
    2. Jituš, tak to ten můj spálí i párky:-D myslím, že ho někdy nechám nahlédnout do našich blogů ať slyší jiný názor:-) ale myslím, že to ví , jen to nepřizná: jen Mili pojď mi s tím pomoct:-D :-D krásné jarní dny ti přeju.

      Vymazat
  13. Jitko, budky jsou krásné a ty stupínky ve poličkách geniální nápad.
    Já bych se asi neměla přiznávat, že jsem si v neděli vlastně jen kurýrovala bolehlav způsobený kombinací sobotního popíjení vínka a změny tlaku...
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, jak jsem se shodla s naším známým majitelem vinotéky ... Víno je v této době nejlepší volba :-). Tak doufám, že už jsi ok a těšíš se na příští víkend :-)
      Vínu zdar. Jitka

      Vymazat
  14. Jitko, to máš super, že Ti mužskej udělá takovéhle věci. To mi dost chybí, mám plno nápadů a potřebovala bych u toho mužskou pomoc, ale u nás většinou nee. Pidi budky jsou roztomilé, moc se mi líbí. Měj se pěkně, zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, moc děkuji za milá slova a posílám jarní pozdrav. Jitka

      Vymazat
  15. Jitko, jste s manželem moc šikovní. Hmyzí domeček se vám povedl, stejně tak i budky. Je vidět, že se ani chvilku nenudíte. (My tedy také ne, vyklízíme a malinko předěláváme zahradní domek, takže na tyto krásné drobnosti zatím nezbývá čas.) Ale moc se mi líbí.
    A 50 odstínů šedi bylo u nás téměř pořád. Nečekala jsem, že to bude tak těžké něco na nebi nafotit. :o)
    Přeji fajn dny a snad už budou slunečné. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, teď mají na zahradě práce spoustu všichni. Určitě je to vítaný relax. A s focením jsem si užila :-) však uvidíš :-)
      Pěkný týden. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.