neděle 14. února 2021

Biskupský chlebíček od babičky Velké

Tak říkají děti mé mamce. Ta jako správná tchyně si svého zetě předchází dobrým Biskupským chlebíčkem. Manžel jej má moc rád, jen situace teď není moc nakloněna k návštěvám a tak jsem se na Valentýna pustila do pečení sama. Povedl se vláčný moučník plný ořechů, čokolády a kandovaného ovoce. 

Venku mrzne až praští a po procházce zimní krajinou přijde vhod tento vydatný moučník. Z poloviny dávky upečete jeden klasický chlebíček ve formě "Srnčí hřbet". Já mám větší formu (na tousťák) a pekla jsem z celé dávky. Bílků je třeba dost, ale dávám si je průběžně do krabičky do mrazáku a pak už jen rozmrazím. Na víčko si značím počet bílků, nebo je po rozmrazení zvážím - jeden bílek by měl vážit asi 30 gramů.

 



Biskupský chlebíček od babičky Velké


8 bílků tzn. 240 g
280 g krupicového cukru (já dávám cukr a Xylitol)
140 g mletých ořechů
100 g rozinek
100 g strouhané čokolády
140 g polohrubé mouky
1/2 balíčku prášku do pečiva
1 balíček kandovaného ovoce
50 g rozpuštěného másla

Bílky ušlehám s cukrem. V mouce rozmíchám prášek do pečiva a kandované ovoce. Přidám ke sněhu a i všechny další ingredience.
Formu si vymažu olejem a vysypu polohrubou moukou. Těsto naliji do formy a povrch uhladím. Peču v předehřáté troubě na 170˚C necelou hodinu. Propečenost vyzkouším špejlí.

Chlebíček vyklopím z formy na mřížku a nechám vychladnout. Dokončení je individuální, jak komu chutná. Klidně se může nechat jen tak a pocukrovat moučkovým cukrem. Já jsem jej polila čokoládovou polevou (čokoláda na vaření a máslo rozpuštěné ve vodní lázni) a posypala kandovanou pomerančovou kůrou. Mamka dává těsto na plech a po upečení jej potře krémem z karamelového Salka a másla.




A jen tak mimochodem: K Valentýnu tak nějak, vlastně už z povinnosti, patří kytice, víno a čokoláda. Já přidávám kousek poetična ... 


SONET XVII – Pablo Neruda

NEMÁM TĚ RÁD jak slanou růži nebo topas,

anebo karafiát, z kterého sálá žár:

mám tě rád jako místo, kam vede tajná stopa,

jako věc mezi stínem a duší, jako dar.

Mám tě rád jako kvítek, jenž nekvete a skrývá

světlo tisíci květů v poupěti jediném,

to dík své tajné lásce trvá mi v těle živá

trýznivá vůně, která se vymkla hlubině.

Mám tě rád a sám nevím, odkud, odkdy a jak,

mám tě rád obyčejně bez pýchy, bez rozbroje,

já jinak neumím mít rád než prostě tak,

že mizí já a ty a jsme tělem jediným,

tak blízcí, že tvá ruka na mé hrudi je moje,

tak blízcí, že tvé oči se zavřou spánkem mým.





22 komentářů:

  1. Ahoj Jituš, biskupský chlebíček máme všichni moc rádi. Asi kvůli ořechům, rozinkám :). Mám trochu jiný recept a ten tvůj ráda vyzkouším, díky.
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, to to je osvědčená klasika. Receptů je několik. U nás doma frčí :-)
      Pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  2. Krásný biskupský chlebíček a určitě i vynikající. My Valentýna nedržíme. Přeji Tobě i celé rodině krásné dny ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, děkuji za návštěvu a i vám přeji hodně zdraví. Jitka

      Vymazat
  3. Jituš, biskupský chlebíček vypadá báječně. 👍👍👍
    Peču ho dvakrát do roka, na Vánoce a Velikonoce, kdy mi zbývá hodně bílků. Můj recept je hodně podobný, přidávám do něj navíc ještě nahrubo nastrouhané velké jablko. Těsto je pak vláčné.
    Měj hezké dny. 🍀💓

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, já jsem z něj také pekla na Velikonoce beránka. Povedl se. Jablko je dobrý nápad.
      Měj klidný večer. Jitka

      Vymazat
  4. Tak já biskupský chlebíček vůbec nepeču, ale je dobrý, jen toho sladkého já moc nemusím a to mám odjakživa. Na mně by všechny cukrárny a čokoládovny umřely, tak takhle je to se mnou. No ale samozřejmě peču a docela ráda, oni to vnoučata a mladí vytahají a chutná jim až dost a to jsem ráda. Já jsem měla 6 sourozenců a ani jeden nebyl jako já, že by nemusel sladké, vzpomínám si na maminku ta kdyby neměla v neděli po mase sladké, tak by si ho snad dokázala vymyslet, jen aby ho měla a na vánoce se u nás dělala švestková omáčka, ta je sladká, celá rodina jí milovala a čím byla starší, tím byla dobřejší, ale já jsem na štědrý večer jen umazala talíř, aby se neřeklo a víc jsem jí nejedla. Ale teď si představ, že jsem měla muže, který jí vyžadoval, tak jsem mu jí uvařila do litrového hrnečku, ale já jsem jí nejedla, jen ochutnala a vyžadoval na mně i dort a to jsme byli ještě sami, no tak jsem mu ho upekla a víc jak půlku jsem odnesla k našim, já jsem ho nejedla. Tak takhle já to mám a směju se tady na celé kolo. Ale jinak opravdu jím všechno, jen si to musím zdůvodňovat a nejím mořské plody a potvary. No ale u nás se nikdo nezlobí, že to nejím, aspoň prý jim víc zbyde, je to prostě banda. Tak a máš tady román. Věrka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko, to já bych cukrárnám dala vydělat :-) Musím se krotit. A i ty mořské potvory můžu :-)
      Mám problém s koprem a křenem. To nepozřím v žádné podobě.
      Měj krásný týden. Jitka

      Vymazat
  5. Hezký valentýnský večer❤️
    A díky za připomenutí dávno zapomenutého receptu. Ten už jsem opravdu dlouho nepekla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, je to opravdu starý recept. Bůhví proč se mu říká Biskupský chlebíček? Asi pro to vylepšení :-)
      Měj se krásně. Jitka

      Vymazat
  6. dlouho jsem ho nepekla, musím to napravit,Sv.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Světlano, já jsem jej už taky nepekla dlouho, snad dva, tři roky. je to škoda. Jitka

      Vymazat
  7. Jitko, biskupský chlebíček vypadá skvěle. Já jsem ho ještě nikdy nepekla - přebytečných bílků mívám málo a padnou většinou do pusinek nebo na Pavlovu.
    A díky za hezké verš.
    Hezký nastávající týden

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, mě bílky zásobuje mamka, tento týden taky padnou na Pavlovu. Budu ji dělat holkám do práce. Asi cappuccinovou.
      I tobě přeji pohodový týden. Jitka

      Vymazat
  8. Jituško, biskupský chlebíček máme s manželem moc rádi, děti bohužel moc ne. To kandované ovoce...
    Děkuji za nedělní chvilku poezie, i když už je pondělí ráno!
    Měj klidný týden, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, u nás jí všechny moučníky všichni, v tom nejsou vybíraví :-) Kandované ovoce miluje manžel, proto jsem dala dávku dovnitř i ven na posyp.
      Měj klidný večer. Jitka

      Vymazat
  9. Biskupský chlebíček má rád i můj manžel.Sestra mi dala recept a nedávno jsem si koupila novou formu.
    Ten tvůj ráda vyzkouším.
    Verše jsem nádherné.
    Jitu,měj hezký začátek týdne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, tak to bude prima, já jsem zkoušela tvé bulky se sýrem a moc rodině chutnaly. Parádní výměna :-)
      Měj se hezky. Jitka

      Vymazat
  10. Je zajímavé, jak tento dezert rozděluje na příznivce a druhý tábor, který poví to záporné ne.
    Já ho nepeču, protože o něj díky kandovanému ovoci není zájem.
    Přesto na něj ráda vzpomínám, v dětství ho dělala babička s bílou kávou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, i u nás jej dělávala babička, ale mamka má tento - lepší - recept. Místo kandovaného ovoce se můžou dát třeba sušené meruňky. Taky je to dobré.
      Měj pohodový týden. Jitka

      Vymazat
  11. Biskupský chlebíček má rád náš starší syn. Já ho nepeču, ale snacha mu ho občas upeče :-).
    Já ani vlastně nevím, proč ho nepeču....... :-)))))))))))))
    Pěkné dny, Jitko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, tak až budeš mít chuť, zkus tento. Je jednoduchý a vláčný.
      Pěkný večer. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.